Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Tudtad, milyen egészséges a fügekaktusz? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. január 03.
ImageA fügekaktusz gyümölcse – a tuna – Mexikóban mindennapos tápláléknak számít. A növény szárát – a nopalt – nyersen, főzve és sütve is fogyasztják, s még alkoholos koktélokat is ízesítenek vele. Sőt, a fügekaktuszt nemcsak az élelmiszeripar használja fel, hanem a kozmetikai ipar és a gyógyászat is!

 

A fügekaktusz egzotikus dísze a sziklakerteknek: kövirózsával ültessük körbe, mert így kevesebb gond lesz a gyomlálással - amúgy embermagasra is megnőhet ez a kaktuszfajta -, télen a hóból kikandikáló nagy zöld, tüskés szárképletek meglepő látványt nyújtanak!

Mivel a hazai teleinket jól bírja ez a növény, ezért eddig még nem volt téli fagykára Jánosnak, sőt a 2016-os kemény április végi fagy - ami a gyümölcsöse hagyományos fajtái közt rendet vágott - a fügekaktusznál nem okozott termés kiesést.

 

Tudtad, milyen egészséges a fügekaktusz?

 

E növénynek június elejétől nyílnak szép, mutatós, sárga szirmú virágai. A gyümölcsök szeptemberben érnek, 5-7 centi nagyok, hengeresek és bíbor színűek. Szeptember végén érik el a teljes méretüket. A szüretet akkor kell elkezdeni, amikor a héj megkapja a bíborpiros borítottságot. Sokáig nem szabad várni vele, mert az októberi esőzések hatására hajlamos az érett fügekaktusz felrepedni. Egy terebélyes, termőkorú fügekaktusz akár 10 kilónyit is képes teremni!

 

A fügekaktuszról szóló teljes cikk elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2017/12/31/tudtad-milyen-egeszseges-a-fugekaktusz/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >