Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Csoda és varázslat az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertjén
Csoda és varázslat az Alba Regia Szimfonikus Zenekar koncertjén Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2018. január 03.
ImageAz Alba Regia Szimfonikus Zenekar Újévi illúziók című hangversenye csodákkal, varázslattal és színes, könnyed, egyben tartalmas programmal várta a közönséget a Vörösmarty Színházban. A Dubóczky Gergely által dirigált koncert díszvendége a székesfehérvári kötődésű Eugen Doga, UNESCO-díjas moldáv zeneszerző volt.

 

Három karmester - egy jogász, egy matematikus, egy közgazdász – vezényletével, és könnyed, vidám hangulatú hangversennyel indította el a 2018-as évet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. A Vörösmarty Színházban rendezett újévi koncerten a klasszikus szerzők művei mellett filmzenéket és az est díszvendégeként fellépő moldáv zeneszerző, Eugen Doga műveit is hallhatta a fehérvári közönség. A varázslatról pedig Hajnóczy Soma kétszeres bűvészvilágbajnok gondoskodott.

Újévi köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester egészségben és mosolyokban gazdag, boldog esztendőt kívánt a jelenlévőknek. Örömét fejezte ki, hogy az Alba Regia Szimfonikus Zenekar az elmúlt évben számos, sokszínű koncerttel gazdagította városunk kulturális életét. A polgármester külön köszöntötte az est díszvendégeit, Moldávia nagykövetét és Eugen Doga UNESCO-díjas moldáv zeneszerzőt. A beszédet követően, a hagyományokhoz hűen, az újévi koncert első zeneműve Székesfehérvár polgármestere vezényeltével indult.

A karmesteri pálcát Dubóczky Gergely vette át, aki nem ismeretlen a székesfehérvári zeneszeretők előtt sem. A matematika és karmesteri diplomát szerzett, majd Kocsis Zoltánnal és Fischer Ivánnal közösen dolgozó muzsikus 2018. január elsejétől vezetője a fehérvári zenekarnak. A mai koncerten többek között Brahms, Johann Strauss, Doga és Hámori János szerzeményei is felcsendültek. Az estet Hajnóczy Soma kétszeres bűvész világbajnok trükkökkel és sok humorral fűszerezte, segítségül hívva a közönséget. A vonósokra írott bűvészcsokor sok új számmal a székesfehérvári színpadon debütált nagy sikerrel.

A meglepetésekkel teli, közel három órás est zárásaként Eugen Doga is színpadra lépett. A nyolcvan éves komponista nemcsak a koncert miatt kötődik Székesfehérvárhoz, hanem családi kötelék révén is. Édesapja a II. világháborúban esett el, s a székesfehérvári orosz katonatemetőben helyezték örök nyugalomra. A moldáv küldöttség kora délután tisztelgett az elhunyt emléke előtt, majd a delegációt a Városházán Róth Péter alpolgármester fogadta. Ezt követően az újévi koncerten Eugen Doga jól ismert keringői is elhangzottak, majd az est zárásaként Adagio és Rondo című darabját ő maga adta elő zongorán az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kíséretében.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >