Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Mikor kell pótolni a vasat? Nyomtatás E-mail
Írta: PatikaMagazin   
2018. január 08.
ImageTartósan fennálló, általános fáradtság, energiavesztés, az izomerő csökkenése – ezek a tünetek többek közt vashiányra utalnak. Minthogy emiatt egész szervezetünk működésében zavar állhat be, vaspótlásra van szükség. Különösen télen kell ügyelnünk rá, hiszen ebben az időszakban rendszerint kevesebb vasat juttatunk a szervezetünkbe természetes úton.

 

Miért elengedhetetlenül fontos ásványi anyag a vas szervezetünk számára?

Segíti a vörösvérsejtek képződését, és hozzájárul a vér oxigénszállító molekulája, a hemoglobin felépítéséhez. Egy egészséges felnőtt férfi szervezetének napi 10-15 mg vas bevitelére van szükség. A nőknek, míg el nem érik a menopauzát, ennél több vasra is lehet szükségük (20 mg), főként a menstruációs vérveszteséggel együtt fellépő vashiány miatt, továbbá a terhesség és szoptatás alatt (az adag akár 30 mg-ig is felmehet). De a növőfélben lévő gyerekek és serdülők, vagy a gyakran betegeskedő személyek, az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, vagy az élsportolók is gyakran szorulnak kisebb-nagyobb mértékű vaspótlásra.

 

A fáradtság az egyik fő figyelmeztető jel

Az elégtelen tartalékok (ha a ferritin-szint - a szervezet vastartalmának jelzője – alacsony, 20ng/ml alatti) a vérszegénység (anémia) kockázatát vetik fel. Ekkor a hemoglobin szint is csökkent mértékű a vérben – a nagyfokú fáradtság, kimerültség ezekre a tényezőkre vezethető vissza. De egyéb tünetek is felhívhatják a figyelmet a vashiányos állapotra: hajhullás, sápadtság, koncentrációs nehézségek, ingerlékenység, lépcsőn való felmenetel közben szokatlan kifulladás, energiahiány, izomgyengeség, sebek nehéz behegedése stb.

 

Ne hagyjuk, hogy a vérszegénység tartósan fennálljon!

A hosszan tartó vérszegénység oka lehet, hogy rendszeresen nem jut elég vas a szervezetbe, mivel pld. nem fogyasztunk elég állati vagy növény proteint – és nem is pótoljuk. Emellett az anémia visszavezethető a szervezetben rendszeresen fellépő vérzésekre is. A nőknél a menses a fő ok, különösen, ha erős szokott lenni, de folyamatos, kisebb vérzések is okozhatnak vérszegénységet (pld. bélpolip, gyomorfekély esetén). A tartós anémia az immunvédelem csökkenését vonhatja maga után, és további veszélyekkel is járhat: pld. terhes nőknél az újszülött kisebb súlyát, vagy a koraszülés nagyobb esélyét eredményezheti, míg idős személyeknél szívproblémákat okozhat. A vashiányos állapot tehát olyan, sokakat érintő probléma, mellyel törődni kell, és nem hagyhatjuk, hogy tartóssá váljon.

 

Szenved-e ön vashiányban?

Ha a következő tünetek túlnyomórészt illenek önre - és így az IGEN válaszai többségben vannak -, gyanakodhat vashiányra. Feltétlenül konzultáljon kezelőorvosával, aki vérvizsgálatot fog elrendelni. A vérképből egyértelműen következtetni lehet a vashiányos állapotra, vérszegénységre.

 

Sápadt az arcszínem.IgenNem
Gyakran kimerültnek érzem magam.IgenNem
Hullik a hajam.IgenNem
Fejfájás gyötör, gyakran szédülök.IgenNem
Gyakran fázom.IgenNem
Töredezik a körmöm.IgenNem
Nehezen koncentrálok.IgenNem
Fizikai erőnlétem csökkent.IgenNem
Rosszul alszom.IgenNem
Levertnek, gyengének érzem magam.IgenNem

 

 

A folytatásban a vas pótlásának lehetőségeiről lesz szó!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >