Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
A Város üzemelteti januártól a Barátság mozit Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó, Stettler Zsuzsanna   
2018. január 09.
Image2018 januárjától Székesfehérvár Önkormányzata üzemelteti a Barátság mozit. Az art moziként működő, az utóbbi években komoly infrastrukturális fejlesztésekkel gazdagodott filmszínház klimatizált helyiséggel, korszerű hang- és vetítéstechnikával várja a látogatókat – tematikus filmhetekkel, előadásokkal egybekötött programokkal, a műsorban igényes alkotásokkal a hazai és nemzetközi filmpiac kínálatából.

 

A Barátság mozit nem kell bemutatni a székesfehérváriaknak: 1986 óta várja látogatóit a 60 férőhelyes filmszínház tematikus filmhetekkel, díszbemutatókkal, rendszeres előadásokkal egybekötött filmes rendezvényekkel. A műsorkínálatban az igényes művész- és a dokumentumfilmek, helyi és egyéb magyar alkotások is szerepelnek a nemzetközi piac legérdekesebb és díjazott filmjeivel együtt. A mozi kedvezményes lehetőséget biztosít iskolai csoportoknak, és kibérelhetik egyéb társaságok is egy-egy vetítésre. Székesfehérvár Közgyűlése 2017. december 1-jei ülésén döntött arról, hogy a város kulturális életében fontos szerepet betöltő art mozi üzemeltetési feladatait 2018 januárjától az Önkormányzat veszi át. 

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester kiemelte, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytatnak arról, hogy a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza fenntartása az államtól az önkormányzathoz kerüljön, ez azonban nem egyszerű folyamat, ezért arra jutottak, hogy érdemes a mozit minél gyorsabban átvenni és működését biztosítani. „A mozi régóta szerves része a város kulturális életének. Benyújtottuk az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatot, és ahhoz, hogy megfeleljünk ennek a célkitűzésnek, nem csak új értékeket kell létrehozni, hanem a kulturális életünkben meglévő értékek fenntartása mellett is ki kell állnunk.” – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere, aki köszöntet mondott a megyének és az államnak, hogy ezt a kulturális központot működtette és pályázatokkal segítette a mozi fejlődését. 

Mint elhangzott: a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság – mint addigi működtető – kereste meg a várost azzal a kéréssel, hogy ezév januárjától vegye át a Barátság mozi üzemeltetését. A hétfő esti vetítés előtt tartott sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András megerősítette: a város örömmel tett eleget a kérésnek, hiszen fontosnak tartja a közkedvelt, art moziként működő intézményt. A Barátság mozit az önkormányzat eddig is támogatta és számos közös kezdeményezés is megvalósult már az elmúlt években. 

Juhász Zsófia, a mozi üzemeltetését a továbbiakban ellátó Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője elmondta: 2017-ben 256 filmet – 100 magyar és 156 külföldi alkotást – vetítettek, és összesen 17.651 nézőjük volt. Ez nagyon magas szám, amire büszkék a Barátság mozi munkatársai.


A Barátság mozi fontosabb fejlesztései

2014-ben az EMMI ART mozihálózat támogatásáról szóló pályázatnak és a város támogatásának köszönhetően több mint 17 millió forintos (EMMI 10.000.000 Ft, Önkormányzat 7.172.900 Ft) technikai beruházással újult meg a Barátság mozi, szeptemberben avatták fel a megújult vetítőtermet és géptermet, valamint a mozi előterét: a digitalizálással többszörösére nőtt a nézettség. Azóta helyjegyes rendszer működik, valamint elindult az online foglalás is.

2016-ban újabb fejlesztéssel megújult a hangtechnika, és a mozi új vetítővászonnal gazdagodott az EMMI art mozik digitális fejlesztésére kiírt pályázatának segítségével (5.000.000 Ft), amihez Székesfehérvár Önkormányzata is jelentősen hozzájárult (3.417.800 Ft).  Az új hangrendszer növeli a térélményt, az új vászon pedig fényesebb, tisztább képet biztosít és javult a 3D-hatás is: a korszerűsítéseknek köszönhetően a mozi bármilyen film bemutatására alkalmas. Szintén 2016-ban szakmai tevékenységhez nyert támogatást a filmszínház, többek között a filmkópiák kölcsönzésére, meghívott művészek, előadók tiszteletdíjára, marketingre, honlapfejlesztésre.

Az infrastrukturális fejlesztések 2017-ben is folytatódtak: az NKA Filmművészet Kollégiuma által az art-mozik fejlesztésére kiírt pályázaton nyert pénzt a mozi projektorára és szerverére vonatkozó gyártói garancia hosszabbításának kiterjesztésére használta fel.

Az aktuális műsorról, a jegyárakról és a további praktikus információkról a Barátság mozi honlapján lehet tájékozódni: http://baratsagmozi.hu/.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >