Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
A polgármester válaszolt Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. január 10.
Image„Kérdezd a polgármestert!” – középiskolás diákokat hívott fórumra dr. Cser-Palkovics András, hogy a helyi továbbtanulás előnyeiről és lehetőségeiről tájékoztassa a fiatalokat a BCE Székesfehérvári Campusán. Szó volt a város felsőoktatást támogató attitűdjéről, az ösztöndíjprogramról, a campus kialakításáról úgy, mint az egyetemi szórakozóhelyről vagy az országban kimagasló egzisztenciális lehetőségekről.

 

 

A „Továbbtanulás Székesfehérváron? Kérdezd a polgármestert!” diákfórumot a BCE Székesfehérvári Campusán tartották kedden este a Corvinus Beetető programsorozat részeként. A városi felsőoktatási lehetőségekről dr. Cser-Palkovics András polgármester beszélt a középiskolásoknak, szüleiknek és az érdeklődő tanároknak, szólva a teljes életet biztosító munkalehetőségek mellett a városnak arról a céljáról, hogy élhető város is legyen Székesfehérvár.

Dr. Cser-Palkovics András a felsőoktatással kapcsolatos koncepcióval kapcsolatban elmondta, hogy az oktatás helyi bővítése egyrészt a diákok, másrészt a gazdaság szereplőinek az igényét elégíti ki. Izgalmas kérdés, fogalmazta meg a polgármester, hogy lehet az, hogy Magyarországon nem az egyetemi városok az igazi gazdasági központok. A gazdasági erő kihasználása adott az előrelépéshez, ehhez a szakképzett, magasan kvalifikált, a modern technológiában jártas munkaerőre nagy szükség van. A város folyamatosan vizsgálja az igényeket mind az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának, mind a Budapesti Corvinus Egyetem helyi campusának a képzéseit figyelembe véve.

A technológia fejlődését tekintve a robottechnológiára való áttérés kihívás a városnak és az egyetemeknek is, amihez a helyi cégek nagy segítséget adnak – ahogyan a duális képzési formának a működéséhez is. Székesfehérvár gazdaságának jövőjével kapcsolatban a polgármester hangsúlyozta, hogy az elkövetkező 1-1,5 évben - a megvalósítás szintjén három éven belül - 100 milliárd forintot meghaladó ipari befektetés érkezik a városba, a legmodernebb technológiával és kifejezetten kvalifikált munkaerőigénnyel – ennek az információnak a fiatalok is birtokában kell, hogy legyenek döntéseik meghozatalakor.

Az egyetemi campus kialakítása egy városrészi rehabilitáció része: többek között 700 lakás épül, tervezés alatt áll egy csarnokkomplexum megépítése multifunkcionális lehetőségekkel, aminek a képzési struktúrában is szerepe lesz például egy laborrendszerrel együtt. Az Önkormányzat támogatásával elindult a Petőfi Kultúrtanszék az egyetemi élet fellendítésére, és minden segítséget igyekeznek megadni a hagyományok kialakítására.

Fontos anyagi szempont a helyi továbbtanulás választása esetében, hogy a székesfehérvári képzés költségtérítési díja a Budapestinél 10%-kal alacsonyabb a BCE-n, kedvezőbb, továbbá a város támogatja az eredményes hallgatókat: az Alba Regia Felsőoktatási Ösztöndíj 20 ezer forintot jelenthet havonta. A duális képzési modell előnyeit is ide kapcsolva a hallgatók számára a képzés az egyetem megkezdésétől biztosítja a gyakorlati tudás elsajátítását, valamint a munkabér az ösztöndíj-lehetőségekkel együtt komoly havi összeget jelenthet, összesen akár havi 200 ezer forintot. A polgármester megemlítette azt a szándékot is, hogy az ösztöndíjprogramot az oktatók irányába is kinyissa.

A fórumon szó esett még a hallgatók lakhatási lehetőségeiről, kollégiumokról, az ebben a tanévben a BCE-n elindult sportközgazdász mesterszakról, a jövőre induló vendéglátás-turizmus szakról és arról is, hogy további, többek között társadalomtudományi képzések is megjelenjenek a székesfehérvári kínálatban. A szabadidő eltöltésének témájában előkerültek a Velencei-tó és Pákozd adta lehetőségek, valamint a város kerékpárút-hálózatának fejlesztése is. A fórum záró kérdései között felmerült az EKF-pályázat lehetőségeinek és a sportfejlesztéseknek a jelentősége is.

A BCE helyi campusa ezen a héten pénteken délelőtt várja nyílt napra a középiskolásokat, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara pedig január 15-én, hétfőn.

A rendezvényen részt vett Mészáros Attila alpolgármester, Dr. András Krisztina docens, a sportközgazdász mesterképzés szakfelelőse, Horváth Béla, a BCE Székesfehérvári Campusának igazgatója, valamint Seebauer Márta, az ÓE Alba Regia Műszaki Karának oktatási dékánhelyettese is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >