Kezdőlap
Ez a ház a szíve alatt hordozza Székesfehérvár jövőjét Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. január 11.
ImageHúsz éves a Család- és Nővédelmi Központ. Az Önkormányzat fenntartásában működő intézményben az eltelt idő alatt nagyarányú fejlesztéseket hajtottak végre, újabb és újabb szolgáltatásokat vezettek be a színvonalas ellátásért, a lakosokat pedig rendszeresen várják megelőző szűrővizsgálatokra.

 

A Család és Nővédelmi Központ a város szülészet-nőgyógyászati és ultrahang-diagnosztikai szakrendelője 1998  óta. Dr. Nagy László intézetvezető főorvos köszöntötte a megjelenteket, akik a központ történetéről nézhettek meg egy kisfilmet a villa 1928-as megépülésétől. A Székesfehérvár Önkormányzatának fenntartásában működő intézményben a kórháztól való leválás óta nagyarányú fejlesztéseket hajtottak végre, újabb és újabb szolgáltatásokat vezettek be a páciensek, betegek színvonalas ellátásának az érdekében. 2017 októberétől a központ világszínvonalú ultrahangkészülékkel gazdagodott a kismamák vizsgálataihoz, az ellátást internetes előjegyzési rendszer segíti. A CSNK-ban a megelőzés céljából rendszeresen rendeznek ingyenes, nyílt nőgyógyászati szűrőnapokat, megszólítva akár a fiatalabbakat, az aktív dolgozó vagy az idősebb nőket, illetve szűrőnapokra hívják a férfiakat is.

Brájer Éva
alpolgármester ünnepi beszédében azt a személyes emléket idézte fel, amikor 1998-ban kismamaként először lépte át az épület kapuját. Az intézmény születésnapján, mondta, nem kifejezetten egy napot, hanem a húsz éves időszakot ünnepelhetjük és azokat a tartalmakat, amiket az épület magában foglal: „Azt is mondhatnánk, mint ahogy az ember a szíve alatt hordozza a magzatát, a gyermekét, ez a ház a szíve alatt hordozza Székesfehérvár jövőjét. Hiszen ide járnak nemcsak a gyógyulásra várók, hanem azok az édesanyák, sokszor talán édesapák is, akik boldogsággal jönnek, és olyan első képeket láthatnak itt a gyermekükről, ami nagy örömmel tölti el őket. Ennek a háznak a hasznosságán túl ez a boldogság és az öröm háza is.” Az alpolgármester köszönetet mondott minden szakembernek, aki az eltelt időszakban itt végezte munkáját, majd átadta a város ajándékát, egy múltbéli képet a városról, valamint a polgármester elismerő emléklapját.

Varga Márta
, a Humán Szolgáltató Intézet vezetője az elmúlt évek történetéből azokról a nehézségekről beszélt – kiemelve többek között a 2007-es, 2010-es fordulópontokat –, amelyeket közösen kellett leküzdeniük, és amely azt a szakmai színvonalat és elkötelezettséget igazolja vissza, amit az itt dolgozók képviselnek.

Dr. Nagy László
köszöntőjében a központ működéséről elmondta, hogy a kórházéból a város tulajdonába került Család- és Nővédelmi Központ önkormányzati forrásból finanszírozva újult meg kívülről és belülről, valamint tett szert színvonalas eszközökre és berendezésekre. Az utolsó kórházi évben ellátott 16 ezer lakoshoz képest már négy évvel később átlépték az 50 ezres határt. Kiemelte, hogy országosan talán egyedüli rendelőként a központban jól működik az internetes elérési rendszer. A főorvos kifejezte: „Az emberi tényező a legfontosabb, minden közösség és egy még nagyobb közösségért dolgozó rendelő esetében. Úgy vélem, hogy már egy összetartó, nagyon jól együtt dolgozni tudó csapat állt föl a CSNK-ban, és köszönettel tartozom személy szerint is minden volt és jelenlegi munkatársunknak – mindazért a munkáért és emberi hozzáállásért, amit nap mint nap teljesítenek.” – fogalmazott, majd az eddig is hitvallásként tekintett ’Keményen dolgozni és folyamatosan élen járni az innovációban!’ mottót jelölte ki a következő húsz évre is.

Az ünnepségen Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok mondott pohárköszöntőt, köszönetet mondva az székesfehérvári egészségfejlesztési programban tanúsított együttműködésért mindazoknak a nőknek a nevében is, akik éltek már ezzel a lehetőséggel. A legújabb statisztikák alapján, mondta el, az oltásnak és a rendszeres szűrővizsgálatoknak köszönhetően az országos tendenciákhoz képest a városi mutatókban egyértelmű fejlődés figyelhető meg.

A rendezvényen részt vett Dr. Ferencz Péter főorvos, a központ első vezetője, Dr. Solymos Krisztina, az Egészségügyi, Oktatási és Szociális Intézményi Iroda vezetője, valamint a központ egykori és jelenlegi munkatársai

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >