Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow TdH: Velence újra rajthelyszín lesz
TdH: Velence újra rajthelyszín lesz Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2018. január 15.
ImageA Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) 2018-as versenynaptárában immár az eddiginél magasabb, 2.1-es kategóriával szerepel a Tour de Hongrie. Hazánkban még sohasem rendeztek ilyen magas besorolású profi viadalt.

 

 

Ennek megfelelően idén augusztus 14. és 19. között akár a világ legjobbjai is rajthoz állhatnak a Magyar Kerékpáros Körversenyen, így Velencén is! Bár a hivatalos versenyprogram kihirdetésére még várni kell, az már biztos, hogy Koszti András polgármester jól lobbizott, a rangos megmérettetéshez társházigazdaként 2017-ben első első Fejér megyei településként csatlakozó város - a tavalyihoz hasonlóan - a 2. szakasz rajthelyszíne lesz.

A Tour de Hongrie 2018. augusztus 14-én rajtol és 19-én fejeződik be, a viadalon a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség szabályai szerint mintegy 38.000 eurós, azaz 11,5 millió forintos pénzdíj  és összesen 547 ranglistapont talál gazdára – mindkét érték több mint duplája az ideinek. A szabályok szerint jövőre World Tour-csapatok is indulhatnak a magyar viadalon – ezek legfeljebb a mezőny felét alkothatják. A verseny kilenc évtizedes történetében összesen 223 szakaszra került sor. A leghosszabb Tour az 1962-es volt a maga 1393 kilométerével, míg a legtöbb szakaszt (10) 1994-ben írták ki. A legtöbbször, 76 alkalommal Budapest volt rajt vagy cél helyszíne, a fővárost Miskolc (30), Debrecen (24) és Szombathely (23) követi.

A Magyar Kör négy évben lépett át jelenlegi határainkon, 1942-ben és 1943-ban a visszacsatolt erdélyi területeken járt, 2007-ben és 2008-ban pedig Szlovákiában vendégeskedett a Tour de Hongrie. A 2017-es Tour de Hongrie útvonalában szerepelt Szombathely, Keszthely, Zalaegerszeg (ide a rendkívül szélsőséges időjárás miatt nem juthatott el a karaván), Velence, Siófok, Paks, Cegléd, Karcag, Miskolc, Jászberény és Budapest. Az idei, sporttörténelmi Tour de Hongrie útvonalát és helyszíneit hamarosan bemutatják a nagyközönségnek.

„Nagyon sokat dolgoztunk érte, hogy elérkezzünk idáig. Az öröm miatt azonban csak egy pillanatra állhattunk meg, amikor értesültünk a remek hírről, hiszen a magasabb kategória még több követelményt támaszt elénk. Minden erőnkkel azért dolgozunk, hogy idén nyáron megmutassuk, méltóak vagyunk egy ilyen rangos esemény megrendezésére. Szeretnénk, hogy erről az egész világon tudomást szerezzenek, így nemcsak a hazai élő televíziós közvetítés, hanem az Eurosport programjában való szereplés is a legfontosabb célok között szerepel. Abban is bízunk, hogy már idén sikerül egy-egy igazi világsztárt a magyar versenyre csábítani” – fogalmazott Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie szervezőbizottságának elnöke.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) 2.1-es kategóriája új szabályokat is hoz magával, többek között a csapatok részvételét illetően is. „Az UCI négy kategóriába sorolja a többnapos országúti kerékpárversenyeket. A 2.1-es kategória fölött már csak a 2.HC- és WorldTour-versenyek szerpelnek. A kategóriák között a mezőny összetétele, a pénzdíjak nagysága, a megszerezhető ranglistapontok mértéke jelenti a leglényegesebb különbséget. A csapatok meghívását illetően például kapuk nyílnak ki és záródnak is be előttünk. Immár lehetőségünk lesz meghívni olyan csapatokat is, akiket a legnagyobb kerékpárversenyeken, a Tour de France-on, a Giro d’Italián vagy a Vuelta a Espanán láthatunk. A korábbi években is nagyon komoly volt a nemzetközi érdeklődés a verseny iránt, többszörös túljelentkezést tapasztalhattunk a külföldi csapatok részéről, a kategória emelésével ez tovább fokozódhat.” - foglalta össze a lényeget Szilasi László, a csapatok meghívásáért is felelős versenyigazgató.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >