Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Egyedi arculatú felsőoktatás Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. január 15.
ImageMegtartották az EFOP 3.5.1., duális képzésekhez kapcsolódó projekt nyitórendezvényét a BCE Székesfehérvári Campusán. A négyéves projekt azzal a céllal indult, hogy a székesfehérvári képzés egyedi arculatát erősítse és segítse a partnerek hatékony együttműködését. A rendezvényt dr. Lánczi András rektor nyitotta meg, az első előadásokat dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár és Mészáros Attila alpolgármester tartották a gazdasági duális képzésről, illetve helyi felsőoktatás fejlesztéséről.

 

 

„A Budapesti Corvinus Egyetem duális és kooperatív felsőoktatási képzéseinek és szakirányú továbbképzéseinek fejlesztése” című – EFOP-3.5.1-16-2017-00001 számú – projekt nyitókonferenciáját pénteken tartották a BCE Székesfehérvári Campusán.

A 2017 szeptemberében indult négyéves projekt elsődleges célja a székesfehérvári képzés egyedi arculatának erősítése – a képzések gyakorlatiasságának és a munkaerőpiac igényeihez igazodásának az előtérbe állításával. Célja továbbá, hogy erősítsék a várossal és a vállalatokkal való kapcsolatot. A duális képzések fejlesztése a partnerek bevonásával zajlik. Újragondolják a képzéseket a tanulási eredmények tekintetében, valamint a tananyagot is fejlesztik.

Dr. Lánczi András rektor megnyitójában kifejezte, hogy fontos nap ez a Corvinus életében, hiszen ma reggeltől késő délutánig zajlanak programok, amelyek kapcsolódnak a duális képzéshez, hiszen délelőtt nyílt napot tartottak a campuson, biztatóan a tavalyinál sokkal több résztvevővel. Amiről a projekt és a kutatás is szól, abban az egyetem a kezdetektől szívesen vesz részt, a Corvinus-minőség követelményével. A megfogalmazott célokról elmondta: „Arra teszünk erőfeszítéseket, hogy itt olyan új jellegű, módszertanilag és tartalmilag olyan képzések induljanak, amelyre nemcsak a térségnek lehet szüksége, hanem akár az egész országnak. (…) Az ambíciónk az, hogy olyan képzéseket alakítsunk ki, amelyek lehet, hogy sehol máshol nem működnek, még a fővárosi campuson sem.” A rektor az egyetemek számára kitörési pontként nevezte meg azt, hogy azok a közösségek szükségleteihez hozzájáruljanak, ami szorosan összefügg a duális képzésről megfogalmazott célokkal. Dr. Lánczi András elmondta, hogy az egyetem belépett a családbarát intézmények sorába, és a családok 2018-as éve apropóján is szólt a fehérvári campusról – a személyi háló és a kapcsolatépítés összefüggésében.

Dr. Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a gazdasági duális képzés fejlesztési irányairól beszélt előadásában. A 2014-es felsőoktatási stratégiát olyan tervezhető jövőképpel bíró koherens iránynak nevezte meg, amelynek székesfehérvári kapcsolódása is van. Egyrészt a duális képzés, a gazdaságtudományok képzési területe, valamint az egyetemek missziós tevékenysége, küldetésük teljesítése. Mint mondta, ma a feladat nem merül ki abban, hogy a magasan képzett oktatók oktassák a motivált hallgatókat – egy sokkal közvetlenebb feladatnak is meg kell felelni, mégpedig hogy a munkaerőpiacon a felsőoktatásban képzett emberek jól megállják a helyüket.  Ennek az elgondolásnak fele meg a duális képzés bevezetése; a tervek szerint a releváns területeken 2022-ig eléri ez a képzési mód a 6%-ot.

Mészáros Attila alpolgármester előadásában megfogalmazta, hogy a város történetében az ipar és a felsőoktatás nem fejlődött párhuzamosan. Az első fontos fordulópontot az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának létrejötte jelentette, majd elindultak a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának képzései. Jelenleg a duális képzésben résztvevő csaknem 500 cégnek a 15%-a a városban kapcsolódik a helyi képzéshez – és a számuk folyamatosan nő. A fiatalok számára pedig a két egyetem összesen több mint 200 duális helyet biztosít. Az alpolgármester a duális képzést fontos hívószóként nevezte meg, ami a fiatalok számára az itteni képzés választását jelentheti. „Ez az irány óriási segítség és lehetőség a város számára, amely ma az ország második legnagyobb gazdasági erőcentruma. Óriási fejlődés figyelhető meg évről évre, az elmúlt évben az előzőhöz képest több mint egymilliárd forinttal nőtt az iparűzési adóból származó bevétel, ami fontos mérőszám a helyi gazdaság fejlődéséről és jelzi a helyi ipar bizalmát a város felé.” – fogalmazott Mészáros Attila, és a duális képzésnek a munkaerőhiány csökkentésében betöltött szerepét hangsúlyozta.

Dr. András Krisztina, rektori megbízott a Székesfehérvári Campus képzési portfóliójának fejlesztéséről adott elő. Az egyetem duális partnereinek képviseletében Horváth Tamás, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgató-helyettese ismertette a duális képzés során szerzett eddigi tapasztalatait, Kováts Gergely, a projekt szakmai vezetőjétől a célkitűzésekről, illetve az eddig megrendezett és a jövőbeli programokról beszélt. A rendezvényen kerekasztal-beszélgetést is szerveztek a témában több egyetem, illetve a gazdasági szereplők és a hallgatók képviselőinek a részvételével.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >