Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Orrdugulás és kezelése Nyomtatás E-mail
Írta: PatikaMagazin - Dr. Gyarmati Éva infektológus, csecsemő- és gyermekgyógyász   
2018. január 16.
ImageA téli hónapokban gyakori nátha oka lehet az ún. nem szezonális allergia, melyet penészgombák, lakáson belüli allergének okoznak. Ezen túl terhesség, bizonyos gyógyszerek, érzelmi problémák is okozhatnak orrdugulást; illetve kémiai anyagok (pl. nikotin), a túl hideg vagy meleg levegő fizikai hatásai is kiválthatnak gátolt orrlégzést.

 

 

Elsősorban gyermekeknél okoznak tüneteket a megnagyobbodott orrmandulák, illetve esetenként az orrba dugott idegen test.

 

Az orrüreg feladata sokrétű:

1. párásítja, felmelegíti a levegőt;
2. felfogja a kórokozókat; illetve az allergéneket, szennyeződéseket;
3. fontos szerepe van a hangképzésben;
4. a szaglás szerve.

 

A tartósan gátolt orrlégzés számos negatív következménnyel jár.

A hang dünnyögővé válik; a nyitott szájjal történő légzés során a levegő párásítás és melegítés nélkül közvetlenül kerül a légutakba meghűléses tüneteket, torokfájást, köhögést okozva.

Csecsemőknél a hörgők hirtelen kialakuló görcse súlyos légzészavart eredményezhet.

Az orrnyálkahártya-duzzanat hajlamosít arcüreggyulladásra, középfülgyulladásra és a kellemetlen pattogó érzést okozó fülkürthurutra.

Tartós fennállása szaglásromlást eredményezhet. Az orrdugulás tünetei rendszerint melegben és éjjel fokozódnak.

 

A téli hónapokban elsősorban a cseppfertőzéssel gyorsan terjedő légúti vírusok okozta közönséges náthával kell számolnunk, mely tüsszögést, vizes orrfolyást, orrdugulást okoz. Tartós fennállása esetén a vírusok "kapunyitogató" szerepe révén a baktériumok könnyen megtelepszenek, az orrváladék tapadóssá, elszíneződötté, sűrűbbé válik és gyakoriak a szövődmények.

Fontos tehát a nátha megelőzése, melyet vitaminokkal, a higiéniás szabályok betartásával és betartatásával ("zsebkendőbe köhögj és tüsszents!") érhetünk el.

Nem kevésbé fontos a már kialakult orrdugulás kezelése sem. Az orrdugulás ellenes szerek érszűkítő hatásuk révén hatnak. A hatás fokozását, kellemessé tételét egyes esetekben nyákoldók, más esetben illóanyagok kombinálásával érik el.

A helyileg alkalmazott szerek három kiszerelésben kaphatók: orrkenőcs, orrcsepp és orrspray formájában.

 

 

Az ideális orrnyálkahártya-duzzanatot csökkentő szerekkel szembeni elvárásoknak az orrspray kiszerelés felel meg a legjobban, mert:
• könnyen, kényelmesen adagolható;
• pontosan azonos mennyiségű hatóanyagot juttat be;
• a hatóanyag egyenletesen oszlik el az orrnyálkahártyán;
• a hatóanyag nem folyik a garatunkba és nem csöpög ki az orrunkból.

 

Az orrspray hatását fokozzák az illóanyagok, mint például a mentol, a kámfor és az eukaliptusz, melyek felületvédő anyagaik révén megvédik az orrnyálkahártyát a kiszáradástól és kellemes, hűsítő érzést keltenek.

Allergiás eredetű tünetek esetén a lokálisan alkalmazott orrdugulás-csökkentők egyrészt enyhítik a szimptómákat, másrészt elősegítik az allergiaellenes szerek felszívódását az orrnyálkahártyáról, ezért nélkülözhetetlenek a kiegészítő kezelésben.

Összefoglalva: az orrdugulás sok kellemetlenséget okoz önmagában is, az elhúzódó nátha következményei pedig sokszor komolyabb betegségek lehetnek, mint maga az alapprobléma. Védekezzünk tehát ellene megelőzéssel, illetve mielőbbi tüneti kezeléssel!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >