Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Előzzük meg a szén-monoxid-mérgezést!
Előzzük meg a szén-monoxid-mérgezést! Nyomtatás E-mail
Írta: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó főhadnagy   
2018. január 19.
Az idei fűtési szezonban eddig csaknem húsz szén-monoxid-szivárgásos esethez riasztották a tűzoltókat Fejér megyében. Az érintett lakások felében érzékelő berendezés figyelmeztetett a veszélyre. A problémát leggyakrabban a nyílt égésterű fali gázkazán, átfolyós vízmelegítő, vagy a levegő-utánpótlás hiánya okozta. Három esetben pedig cserépkályhával fűtöttek, amikor visszaáramlott a szén-monoxid a lakótérbe. A szén-monoxid rendkívül mérgező gáz, amely jól elkeveredik a szoba levegőjével, és mivel színtelen, szagtalan, érzékszerveinkkel felismerhetetlen.
 
A katasztrófavédelem évek óta kampányol a szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében. Ahhoz, hogy el lehessen kerülni a bajt, egyszerre több dolgot is el kell intézni egy háztartásban. Fontos, hogy a kéményeket rendszeresen ellenőrizze szakember, ugyanilyen lényeges, hogy a hőtermelő eszközök (kandalló, kályha, kazán, vízmelegítő stb.) is évente átessenek ellenőrzésen.
 
Elengedhetetlen a megfelelő légcsere, tehát tilos az ajtón, ablakon lévő, vagy fali szellőzőket elzárni, betömni. Az új, jól záró műanyag nyílászárok esetében pedig javasolt résszellőzők beépítése az ablakkeretekbe. A katasztrófavédelem figyelemfelhívó kampányának köszönhetően egyre elterjedtebbek a szén-monoxid-érzékelők. Ezek a készülékek nem helyettesítik az időszakos ellenőriztetéseket, ám egy váratlan meghibásodás esetén is időben figyelmeztetnek a veszélyre, ezzel életeket menthetnek.
 
A statisztikákból kiderül, egyetlen alkalommal sem okozott halált a szén-monoxid olyan lakásban, ahol érzékelő működött. Mindezek mellett maga az „éberség” is hasznos, figyelni kell az apró jelekre, hiszen a szén-monoxidnak nincs se színe, se szaga, és alattomosan árt: megszünteti a vér oxigénszállító kapacitását, úgy öl, hogy oxigénhiányt idéz elő a szervezetben.
 
A kezdetben jelentkező fejfájás, szédülés, fáradtság, álmosság, hányinger, tudatzavar hasonlít a migrén vagy az influenza egyes tüneteire, ezért gyakran nem értelmezik helyesen a figyelmeztető jeleket. Pedig érdemes gyanakodni, mert ha az érintett nem tesz semmit, később már nem biztos, hogy lesz rá alkalma, ugyanis egy bizonyos mérgezési fokon túl a szén-monoxid már végtagbénulást okoz.
 
Ezért a tünetek megjelenésekor azonnal mindenkit ki kell menteni a szabad levegőre, mentőt, tűzoltót kell hívni, le kell állítani minden olyan berendezést, amely forrása lehet a mérgező gáznak, és ki kell szellőztetni a helyiségeket.
 
< Előző   Következő >