Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Koncert, irodalmi séta, szabadulószoba és detektívjáték Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó, Győr Attila   
2018. január 19.
ImageA VárosKép – Székesfehérvár a 20. században című kiállításhoz számos kísérőprogramot szervez a Szent István Király Múzeum. A dualizmus korszakától 1988-ig a város történetét végigkövető tárlat a fejlesztéseket, a kapcsolódó személyek munkásságát, a nagy ünnepeket mutatja be fotók, képeslapok, térképek, tervek és relikviák segítségével.

 

 

Az elmúlt év decemberében nyílt VárosKép – Székesfehérvár a 20. században című kiállítás a dualizmus korszakától 1988-ig követi végig a város történetét. A Szent István Király Múzeum kísérőprogramokat szervez a tárlathoz: előadások, beszélgetések, irodalmi séta, koncert várja majd nemcsak a székesfehérváriakat, valamint a kurátorok, Bányai Balázs és dr. Demeter Zsófia történészek tárlatvezetést is tartanak a kiállítás nyitvatartásáig, június 17-ig. Az intézmény megszólítja a fiatalokat is: múzeumpedagógiai foglalkozásokra invitálnak több korosztályt több tematikával, lesz detektívjáték, városépítő társasjáték vagy éppen szabadulójáték egy régi kor csapdájából.  A történelemtanárokat február 7-én 15 órakor tárlatvezetésre és a program részletes ismertetésére invitálják.

Brájer Éva
 alpolgármester a tartalmas és színvonalas küllemű tárlatról azt mondta, hogy a témája révén nemcsak a városlakóknak, de a környékbeliek számár ais nagyon fontos lehet – mind érzelmileg, mind az átadott információk miatt. „Ezt érdemes minden székesfehérvárinak megtekintenie. Szeretnénk a kiállítással megszólítani a közép- és általános iskolákat, ezért szeretnénk meghívni ide a történelemtanárokat, akik remélhetőleg érdemesnek tartják a kiállítást arra, hogy elhozzák ide a gyerekeket – hogy ők is megismerkedhessenek Székesfehérvár 20. századi történetével.” A kísérőprogramok között a szakmai rendezvények mellett a populárisabb témák és műfajok várják majd a látogatókat a tanév végéig, tette hozzá.

Győr Attila
, a Szent István Király Múzeum igazgatóhelyettese elmondta, hogy a gazdag tartalmú, hiánypótló kiállítás kísérőprogram-együttese minden korosztályt igyekszik megszólítani, több műfajban. A múzeum számára is fontos az összegyűjtött anyag, amivel az intézmény gyarapodott, növelte tudástőkéjét – előremutatva egy nagy várostörténeti kiállítás létrehozásának egyik fontos pillérére.

A kiállítás megrendezése után a programok szükségességét emelte ki dr. Demeter Zsófia és azt mondta, hogy tanári tapasztalatai alapján a 20. század érdekli a fiatal felnőtteket, az óvodásokat és a nyugdíjasokat egyaránt. A tárlatot bemutatva kiemelte, hogy két nagy vonulatra épült a kiállítás anyaga: egyrészt a mindennapokat is meghatározó nagy ünnepek – a millenniumtól az 1988-as Szent István-évig bezárólag – vonulatára, másrészt pedig az ünnepi sorozattal együtt változó városéra. A két vonulat pedig felveti a város fejlődésében nagy szerepet játszó személyek tevékenységének a bemutatását. Mindezeket a különböző források, fotók, filmek, művészeti alkotások sokszínűsége tesz élvezetessé.

Bányai Balázs
a kiállítás interaktív elemeit emelte ki, amelyeken a hatalmas anyag nem kiállítható elemeit is elhelyezték: például amatőr filmet, képeslapokat, és megnézhető többek között a város átalakulása egy animáció segítségével, vagy épületeket lehet kirakosgatni egy puzzle segítségével. Bányai Balázs Varga Gábor Farkas grafikus munkáját is méltatta, aki hozzájárult a tárlat esztétikus, korszerű megjelenítéséhez, majd részletezte a kísérőprogramokat az előadók és témák tekintetében (lásd lejjebb). A tárlatvezetések közül az első a történelemtanároknak szervezett február eleji program lesz, a következő dátumokat hamarosan közölni fogják.

A diákoknak szánt foglalkozásokról Paréj Gabriella múzeumpedagógus elmondta, hogy két korosztályt szeretnének megszólítani – a 8-12 éves és a 13-18 éves tanulókat. Olyan foglalkozásokat terveztek, amelyek az eddigi tapasztalatok alapján valóban élményszerűek és sikeresek voltak a fiatalabb korosztály számára. Egyeztetésre a 70/338-6169-es telefonszámon vagy  Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges  

e-mail címen van lehetőség.

Tervezett programok a kiállításhoz

Január 31
.
Dr. Csurgai Horváth József (VLKI, Székesfehérvár) előadása: A dualizmus korának mérlege Székesfehérváron
Dr. Csurgai Horváth József bemutatja, hogy mennyit fejlődött Székesfehérvár a dualizmus évei alatt, és hogy ezzel az átalakulással hol állt a vidéki városok sorában.

Február 21.
Dr. Demeter Zsófia és Bányai Balázs Balsay István egykori tanácselnökkel és polgármesterrel beszélget
A Szent István Király Múzeum kollégái arról faggatják Balsay Istvánt, hogy miként vált egy erdőmérnökből független tanácselnök a rendszerváltoztatás előtt, mi vezérelte az 1988-as ünnepségek szervezése közben és miként élte meg azokat, illetve hogyan zárta le Székesfehérvár a Kádár-korszakot.

Március 7.
Mózessy Gergely (SZPL, Székesfehérvár): A város lelke – A szentistváni örökség a püspöki programokban
Egy város fejlesztése nem pusztán szakpolitikai lépések sorozata, hanem a polgári lakosság öntudatának fejlesztése is. Már Steiner Fülöp püspök (1890-1900) Szent István király liturgikus tiszteletének új formáit vezette be, Prohászka Ottokár (1905-1927) pedig tudatosan nyúlt a város középkori hagyományaihoz. Azt vallotta: "azon dolgozunk, hogy a mai magyar élet az ősi, nemzeti kultúra gyökeréből fakadjon; hogy az ősi koronázó város szelleme a mai nemzedéknek is lelke legyen." E programot tették magukévá a halála utáni évek sikeres városépítői is.

Márciusban
Tóth Eszter Zsófia (Veritas Történetkutató Intézet): Miért szeretjük, miért nem? Élet a Kádár-kori lakótelepeken
Hogyan is folyt az élet az 1970-es és 1980-as évek lakótelepein? Ezt mutatja be Tóth Eszter Zsófia a székesfehérvári Münnich és Lenin lakótelepről is gyűjtött források segítségével.

Áprilisban
Győr Attila – Prakfalvy Endre: A legfiatalabb örökség – Székesfehérvár 20. századi műemlékei
Székesfehérvár nem csak a középkorban, majd a 18–19. században gazdagodott jelentős épületekkel. A 20. században is számos olyan, a városiak életében fontos épületet emeltek, amelyek máig a városkép meghatározó részei, építészeti örökségünk kiemelt darabjai. Ezeket mutatják be avatott előadóink.

Májusban
Dalok a ’80-as évekből. Koncert az udvaron és a kiállításban. Dinnyés József, Voga János és Mohai Tamás koncertjei

Májusban
A Szabad Színház művészeinek előadása (szerkesztő: Czinki Ferenc): VárosKép – VárosPróza – Irodalmi séta a 20. századi Székesfehérváron
Lehetséges-e egy várost szavakkal felépíteni? Körülírni egy város határait mondatokkal? Ha egy regényt mint útikönyvet tartunk a kezükben, vajon eltévedünk-e a saját városunkban, vagy éppen ellenkezőleg: akkor ismerjük meg igazán? A magyar irodalomban fontos hagyománya van a városprózának, Debrecen, Nagyvárad, Szeged, Pécs vagy Pozsony számos kiemelkedő műnek ad otthont. De vajon Székesfehérvár utcáit milyen szerzők milyen mondatai járták be eddig? Erre és a fenti kérdésekre keresi a válaszokat az irodalmi program.

Júniusban
Kiss Lajos, Kámán Béla: Hogyan épült (át) Fehérvár? – Építési technológiák a 20. század második felében
Általában panelnek nevezzük az új, iparosított építési technológiákat, pedig ebből csak az egyik a panel. Ismerjük meg ezt és a többit (CLASP, LIFT SLAB, csúszózsalus technológia, stb.) is, hiszen az ARÉV ezek használatával építette (át) városunkat.

A kiállítás időtartama alatt
tárlatvezetéseket tartanak a kiállítás kurátorai (Dr. Demeter Zsófia és Bányai Balázs)


Múzeumpedagógiai foglalkozások

Február 7. 15.00 óra: A helyszínen bemutató tárlatvezetés és a múzeumpedagógiai program ismertetése a történelemtanárok számára

Foglalkozások

Mindkét korosztály részére kétféle foglalkozást ajánlunk. Az egyik könnyedebb, ahol a résztvevők egy detektívjáték keretében keresik a választ bizonyos, a város életében jelentős kérdésekre, míg a másik egy kérdezős-felelős program, amikor a kiállítás több pontján megállva, beszélgetés közben ismerik meg a jelenlévők a város átalakulásának kulcspontjait.

Időgéppel Fehérvárra
Korosztály: 8-12 éveseknek
Ajánló: Dr. Macskakövesi különös összefüggéseket fedezett fel, amikor kutatásai során régi, Székesfehérvárt ábrázoló képek akadtak a kezébe.  Egy-két kérdésben azonban megakadt. Vajon mi történt 1896-ban a millenniumi ünnepségek során? Mit gyártottak a légszeszgyárban vagy miről volt nevezetes a Kaszárnya utca? Itt az ideje, hogy segítsetek kideríteni a választ a kérdéseire. Rendhagyó várostörténeti óránkon detektívjátékkal várunk a Szent István Király Múzeumban.
Időtartam: 60 perc

VárosÉpítők
Korosztály: 8-12 éveseknek
Ajánló: Hogyan lesz egy település város? Kik döntik el, hogy hová mi épüljön? Milyen lehetett a város az utcák lekövezése előtt, vagy amikor nem volt még a városban közvilágítás vagy éppen vasút? Milyen célokat szolgálhat egy játszótér építése azon túl, hogy a gyerekek megszeressék, és szívesen járjanak oda játszani?  A kiállítás egy hatalmas társasjátékká válik, ha beléptek, ahol nektek kell eldönteni, hogy milyen várost építenétek, ha ti lennétek a polgármester tanácsadói! Rendhagyó városismereti óra a Szent István Király Múzeumban.
Időtartam: 60 perc

Az idő csapdájában
Korosztály: 13-18 éveseknek
Ajánló: Szabadulj ki a rejtélyes korból, amely távolinak tűnt, mielőtt erre az ismeretlen, de egy kicsit mégis ismerős helyre csöppentetek! Ahhoz, hogy visszatérhessetek a saját jelenetekbe, mindenekelőtt fogjatok össze, fejtsétek meg az idők üzenetét, hogy jobban megismerhessétek a kort és a helyet, ahol éltek. Rendhagyó várostörténeti óra a Szent István Király Múzeumban.
Időtartam: 60 perc

KorszakAlkotók
Korosztály: 13-18 éveseknek
Ajánló: Miért fontos nekünk, hogy hogyan viszonyulunk ahhoz a helyhez, ahová születtünk? Lehet-e kapcsolatunk vele térben és időben? A nevezetesnek tartott helyszínei nekünk is azok-e, vagy esetleg más miatt kedvelünk egy helyet benne a többinél jobban? Fontos-e, hogy nemcsak nekünk, de a városunknak is van múltja, jelene, jövője, sőt emlékei? Nézzünk az (általunk is) ismert helyekre egy más korszak szemével! Rendhagyó városismereti órára és egy sajátos emlékgyűjtésre várunk a Szent István Király Múzeumban.
Időtartam: 60 perc

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >