Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Nem változtat a Fidesz Fejérben
Nem változtat a Fidesz Fejérben Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2018. január 19.
ImageAhogy várható volt, a Fidesz hozta nyilvánosságra először egyéni országgyűlési képviselőjelöltjeit felvonultató listáját az április 8-án esedékes parlamenti választásra. A párt országos választmánya jóváhagyta az indulók névsorát mind a 106 egyéni választókerületben.

 

 

Fejér megyében nem változott a négy évvel korábbi sikeres ötösfogat; az 01-es, székesfehérvári választókerületben Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, miniszterhelyettes, a 02-es, ugyancsak székesfehérvári (a megyeszékhely egy része és Mór közötti településeket érintő) körzetben Törő Gábor, a 03-as, bicskei központú (Bicskétől a velencei-tavi térségig terjedő) választókerületben Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, a 04-es, dunaújvárosi körzetben dr. Galambos Dénes, a 05-ös, sárbogárdi választókerületben pedig Varga Gábor indulhat csatába a képviselői mandátumért.

A régió további megyéiben sincs sok változás, mindössze Veszprém megyében indul két új jelölt. Veszprémben Ovádi Péter (új), Balatonfüreden Kontrát Károly, Tapolcán Fenyvesi Zoltán (új), Pápán dr. Kovács Zoltán a kormánypárt jelöltje. Tatabányán Bencsik János, Esztergomban dr. Völner Pál, Komáromban Czunyiné, dr. Bertalan Judit méretheti meg magát a Fidesz-KDNP színeiben.

Egyéni választókerületben az a független vagy pártjelölt indulhat jelöltként, aki a választókerületben legalább ötszáz választópolgár ajánlott. Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de egy jelöltet csak egyszer. A jelölteknek március 5-ig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges számú ajánlást. Országos pártlistát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított.

Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, a választópolgárok két szavazattal rendelkeznek: egyrészt voksolhatnak arra, kit szeretnének az egyéni választókerületükben (ebből 106 van) képviselőnek, másrészt a másik íven arról dönthetnek, hogy az országos pártlistáról melyik pártot támogatják. Az országos listán 93 országgyűlési mandátum sorsa dől el.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >