Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Buteyko módszerrel az asztma ellen! Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2018. január 26.
ImageMagyarországon az asztmások száma 300.000. Ez a szám évről évre nő, évente 15.000 új megbetegedést regisztrálnak. Ennek nem kellene így lennie...
 
 
Minden asztmás túllélegzik (hiperventilál), méghozzá a normális levegőmennyiség többszörösét lélegzi be és ki percenként. Buteyko professzor bebizonyította, hogy az asztma – és még sok más betegség – kialakulásában a túllégzés döntő szerepet játszik.
 
A Buteyko módszer azért működik kivétel nélkül mindenkinél és azért annyira hatékony, mert a betegség valódi okát, a túllégzést (egészen pontosan a széndioxid hiányát) szünteti meg.
 
Aki hiperventilál, annak a tüdejében kevesebb a széndioxid, mint annak, aki egészségesen lélegzik. A vér folyamatosan szállítja a tüdőbe a széndioxidot, de a túllégzők mindig kilélegzik azt, még mielőtt elérhetné a kívánatos szintet. A széndioxid hiány görcsöt idéz elő a tüdő hörgőinek simaizmaiban. Az így beszűkült hörgőktől pedig az illető légszomjat érez, ami még több levegő vételére készteti és már be is zárult az ördögi kör. A túllégzés -> széndioxid hiány -> hörgőszűkület -> légszomj -> túllégzés folyamat önfenntartóvá sőt, öngerjesztővé válik.
 
Image
.

 
Buteyko professzor bebizonyította, hogy a tüdő hörgőiben akkor alakul ki az allergiás gyulladás – akkor lobban be az asztma -, amikor lecsökken a tüdőben a széndioxid koncentrációja. Amikor az asztmás elkezdi normalizálni a tüdejében a széndioxid szintet, ezzel arányosan csökken a légutakban a gyulladás. Amikor pedig a tüdejében a széndioxid szint a normális értéken stabilizálódik, teljesen eltűnik minden gyulladás, az asztmás tünetekkel együtt. A szteroid gyógyszerek is csökkentik a gyulladást, de van két lényeges különbség.
 
Egyrészt a Buteyko módszer a légzést normalizálja, ez egy természetes folyamat, és nincs semmilyen káros mellékhatása. Másrészt a Buteyko módszerrel elért eredmény tartós. Csak egyszer kell visszaszoktatni szervezetünket a normális légzésre, utána már csupán minimális odafigyelést igényel, hogy fenntartsuk azt. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a Buteyko módszer nem veti el teljesen a gyógyszerek alkalmazását.
 
A betegség súlyosságától függően rövid ideig szükség lehet szteroid gyógyszerekre azért, hogy az illető hatékonyabban tudja végezni a gyakorlatokat. A cél persze természetesen a gyógyszerszükséglet fokozatos csökkentése a lehetséges legkisebb szintre.
 
 
40 évnyi asztmából is ki lehet gyógyulni!
 
Székesfehérváron is indul Buteyko tanfolyam, február 17-én, szombaton.
 
 
Kattintson a linkre a video megtekintéséhez!
 
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >