Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Megszületett az új-bor: Ó-év búcsúztató - Új-bor szenteléssel Nyomtatás E-mail
Írta: Enyedi Béla   
2008. december 29.

Image2008. december 27-én is kitapintható volt a feszültség az esztergomi Bazilikában, - akár 2007. december 27-én. Az új-bor szentelésére gyűltek össze ismét Kárpát-medence borrendjei, amelyet Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek végez el minden évben. Olyan érzése volt mindenkinek, mintha a borrendek összes védőszentje jelen lett volna, akik jóleső érzéssel szemlélhették meg a pazar kivitelű borokat.

Körbe állták a szentelésre váró üvegeket, kézbe vették, megforgatták a palackokat, egy-egy bornál talán csettintettek is, másikaknál még egy kortyot ittak, a Móri ezerjó - Zászlós bor bizonyára ilyen lehetett.  

Meg is érdemlik a védőszentek ezt a mustrát, hiszen egész évben ott bábáskodtak az új-bor bölcsőjénél, a vicevessző vágástól a mai napig, amikor már csak áldásukat kell adni 2008 boraira. Szent Vince, Szent György, Szent Imre, Szent Lőrinc, Szent Orbán, Szent Donát, Szent István, Szent Benedictus, Szent Márton, Szent János Apostol… - ez után derül ki az, hogy milyen bor született segítségetekkel az ó-évben.

Székely Püspök Atya átveszi a Szent János Apostol festményt

 

Image
.

 Hiszen nagyon sok bajtól, betegségtől, elemi kártól, emberi gyarlóságtól… kellett megvédeni a szőlőket, e borokat, és évről évre, rendre sikerül is ez. Hálát kell adni nekik e tevékenységért nemcsak a gazdáknak, de a bor szerető, borfogyasztó embereknek is.

2008 Szent János Apostol

Image
Fotók: Enyedi Béla

Az új-bor megszentelése után az érseki palotában fogadták a meghívott borrendeket, ahol ünnepélyes keretek között mutatta be Simon M. Veronika Munkácsy- és PRO VINO érdemérmes festőművész a Szent János Apostolt ábrázoló festményét Székely János Püspök Úrnak.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >