Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow 78 fiatal kapott Tóth István  Tóth Terézia ösztöndíjat
78 fiatal kapott Tóth István  Tóth Terézia ösztöndíjat Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. január 31.
ImageA Városházán adták át a Tóth István – Tóth Terézia tanulmányi ösztöndíjakat. A szervezet idén összesen 78 általános és középiskolást, illetve felsőoktatásban tanuló fiatalt támogat havonta 3.500 és 11.000 forint közötti összeggel.

 

 

A díjakat dr. Cser-Palkovics András polgármester és Fűrész István, az alapítvány kuratóriumának elnöke nyújtotta át a tehetséges, jól teljesítő, ám anyagi támogatásra szoruló diákoknak.

Tóth István és felesége, Tóth Terézia Székesfehérvárról emigráltak Kanadába az 1930-as gazdasági válság idején. Letétbe helyezett örökségük kamatai szolgálnak ösztöndíjként, illetve a város Önkormányzata jelentős összeggel egészíti ki a szétosztható keretösszeget. A házaspár nevét viselő ösztöndíj közalapítvány kitűnően teljesítő, szép eredményt elért székesfehérvári fiatalokat segít, akik szociális helyzetük okán érdemesek a támogatásra.

A fiatalok tavaly november 15-ig pályázhattak az ösztöndíjra. Az aktivitás megegyezik az előző évivel, formailag érvénytelen pályázat nem érkezett. A jelentkezők adataiból kitűnik, hogy a lakossági jövedelmek kedvezően változtak, ugyanakkor így is számos család, illetve tanuló szorul támogatásra. Az alapítvány kuratóriuma törekedett arra, hogy a nehezebb helyzetben levők tanulmányi eredményességét fokozottan segítse, de egyúttal elismerje és ösztönözze a viszonylag jobb helyzetben levőket is.

A döntés értelmében idén összesen 78 fiatal – 5 általános iskolás, 46 középiskolás és 27 főiskolás, vagy egyetemista – részesül havonta 3.500-11.000 forint közötti ösztöndíjban. A köznevelésből érintett tanulók 4 általános iskolában és 12 középiskolában tanulnak. A felsőoktatási ösztöndíjasok 14 intézményben folytatják tanulmányaikat, minden székesfehérvári felsőoktatási intézményből van Tóth-ösztöndíjas.

Az ünnepélyes eseményen Fűrész István, az alapítvány kuratóriumának elnöke üdvözölte az egybegyűlteket. Köszönetet mondott Székesfehérvár Önkormányzatának és az együttműködő intézményeknek az alapítvány támogatásáért, a fiatalok segítéséért. Ugyancsak megköszönte a kuratóriumi tagok egész éves munkáját és a sajtó közreműködését. Végül a szolidaritás jegyében külön köszönetet mondott azon féltucatnyi fiatalnak, akik – bár érvényes pályázatot nyújtottak be –  idén nem részesültek támogatásban.

Székesfehérvár polgármestere szintén köszönetét fejezte ki a kuratórium tagjainak, az együttműködő szakmai szervezeteknek, az állami szerveknek, a diákokat támogató, segítő tanároknak és a szülőknek. Dr. Cser-Palkovics András hozzátette, a mai nap főszereplői a fiatalok, akiket a Városházán, Székesfehérvár közösségének legfontosabb épületében köszöntenek. Az ösztöndíj alapüzenetéről szólva elmondta: „Fontos, hogy a fiatalok ne úgy éljék meg a támogatást, mintha kegyet kapnának a várostól, vagy az alapítványtól! Aki ma itt ül, az megdolgozott azért, hogy az ösztöndíjat megkapja. Ez egy olyan eredmény, melyet a fiatalok maguk értek el, maguknak köszönhetnek, és remélem, levonják belőle a következtetést, hogy érdemes tanulni és alkotni az élet különböző területein… A közösség elismerése az ösztöndíj keretében mutatkozik meg, de nem könyöradomány, hanem a teljesítmény jutalma!” Arra biztatta a fiatalokat, hogy az élet nehezebb szakaszaiban gondoljanak vissza korábbi sikereikre, teljesítményükre, és ezekből erőt merítve, büszkén vállalják fel az újabb kihívásokat.

A műsorban a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vörösmarty Mihály Ipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI diákjai működtek közre.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >