Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Elkezdődött az új tudásközpont kialakítása
Elkezdődött az új tudásközpont kialakítása Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. február 06.
ImageElkezdődött a napokban az új tudásközpont kialakítása a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán. A Budai úti, több mint 100 éves egykori huszárlaktanya felújításával és infrastrukturális fejlesztésével hamarosan közel 900 fő számára tudnak képzéseket kínálni nemzetközi színvonalú környezetben.

 

Az 1,5 milliárd forintot meghaladó beruházással többek között előadó- és oktatótermek, konferenciatermek, könyvtár és számítógépes terem jön létre a campuson. Erről és az egyetem oktatási kínálatáról sajtótájékoztatón számolt be Mészáros Attila alpolgármester, Dr. Szántó Zoltán oktatási rektorhelyettes és Hinek Mihály projektvezető.

A tervek szerint 2019 harmadik negyedévére készül el a BCE Székesfehérvári Campusának fejlesztése és tudásközpontjának kialakítása. Az évtizedekig hányattatott sorsú volt laktanyaépületet újítják fel és alakítják át jelentősen belsőleg is a 21. századi követelményeknek megfelelően.   A cél olyan képzési környezet kialakítása, amely elősegíti a gazdaságtudományi képzésben résztvevők eredményes oktatását és támogatja az oktatók, kutatók hatékony munkavégzését. A beruházás az EFOP (Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program) Felsőoktatási infrastruktúra fejlesztése felhívásának keretében elnyert, csaknem 1,5 milliárd forintos, vissza nem térítendő forrásból és Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával valósul meg.

„Egy folyamatosan fejlődő felsőoktatási intézmény számára a február fontos időszak. A fiataloknak hamarosan meg kell hozniuk a döntést arról, hogy hol kívánnak továbbtanulni. Nagyon bízunk abban, hogy az elmúlt években a Corvinus Egyetemmel közös kezdeményezések és számos, a fiataloknak szóló program meghozza az eredményt, és sokan jelentkeznek a fehérvári campusra.”  – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Mészáros Attila alpolgármester. Hozzátette: tavaly elindult és idén is folytatódik az a törekvés, hogy Fehérváron legyenek olyan szakok, újdonságok, melyek az országban máshol nincsenek, így vonzóak lehetnek a fiatalok számára.
Arról is szólt, hogy a város Önkormányzata továbbra is hozzájárul a fehérvári campus működéséhez, erre az idei költségvetés tervezetében 66 millió forint szerepel. Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy a csütörtöki Közgyűlésen minden képviselő támogatni fogja a büdzsét, és vele együtt a város jövőjét meghatározó beruházásokat. Az egyetem fejlesztése kapcsán az Önkormányzat a környezet és a közüzemi infrastruktúra kialakításában vállal szerepet. – tette hozzá.


A BCE képzési kínálatáról és akadémiai terveiről dr. Szántó Zoltán oktatási rektorhelyettes számolt be. Hangsúlyozta: „A kiváló nemzetközi szintű felsőoktatáshoz kell egy jó egyetem, kellenek nemzetközi színvonalú infrastrukturális feltételek és stratégiai partnerek. A Corvinus Egyetem abban a szerencsés helyzetben van, hogy az első percben megfogant a gondolat a fehérvári campus kialakításáról, és az Önkormányzattal kialakított stratégiai partnerségben eljutottunk odáig, hogy idén már a harmadik tanévnek futhatunk neki…Jelenleg 25 vállalkozással, intézménnyel és sportszervezettel van duális képzési szerződésünk, ami lehetővé teszi a gyakorlatorientált képzést.”

Az indulástól kezdődően két alap és egy mesterszakon tanulhatnak a hallgatók a BCE Székesfehérvári Campusán. Idén a képzési paletta öt új szakkal bővül, ezek közül kiemelendő a gazdaságinformatikus és a turizmus-vendéglátás alapképzési szak. Ezeken felül újdonságként szakirányú továbbképzéseket is kínálnak már diplomás munkavállalóknak.

Szakok: (jelenleg)
- Gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak (7 félév)- duális
- Pénzügy és számvitel alapképzési szak (7 félév)- duális
- Sportközgazdász mesterképzési szak (4 félév)- az országban egyedülálló, duális szak

2018/19-re fentieken túl meghirdetett szakok:
Gazdaságinformatikus alapképzési szak, levelező (7 félév)
Turizmus-vendéglátás alapképzési szak (7 félév) – duális
Kommunikáció és médiatudomány mesterképzési szak, levelező, (4 félév)
Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás mesterképzési szak, levelező, (4 félév)
Regionális és környezeti gazdaságtan mesterképzési szak, levelező (4 félév)
szakirányú továbbképzéseket is kínálunk, elsősorban már diplomás munkavállalóknak

„A Corvinus Egyetem a hazai képzési rangsorban, a gazdasági, gazdálkodástudományi, társadalomtudományi területeken évek óta a legjobb eredményeket produkálja. A budapesti és székesfehérvári bázisát egyenrangúnak tekinti az egyetem vezetése, ugyanazt az oktatási minőséget kínálja, a színvonalból nem engedünk.” – tette hozzá dr. Szántó Zoltán.


A campusfejlesztésről Hinek Mátyás projektvezető számolt be részletesen. Elmondta: a tavaly év végén kiválasztott kivitelező vállalta, hogy 480 napon belül kulcsra készre, az oktatási céloknak megfelelően elkészíti a beruházást.
Arról szólt, hogy a csaknem 2.000 négyzetméter alapterületű épület homlokzatát az eredeti állapotnak megfelelően megőrzik, a főbejárat az északi oldalon lesz. A felújítás során modern szemléltetési és informatikai eszközökkel felszerelt tantermek, konferenciatermek, laborok fogják szolgálni a lokális- és a távoktatás igényeit. Helyet kap 5 előadó- és oktatóterem, 2 konferenciaterem, 1 számítógépes terem, 4 oktatóterem, könyvtár és olvasóhelyiség, több konzultációs szoba, kiszolgálóhelyiség, közlekedő és iroda.

A campus jelenlegi (oktatási) kapacitása 440 főről 874 főre emelkedik az új épülettel.

A campus közelében egy új lakópark is épül. A két, egymással párhuzamosan folyó beruházás zajjal és egyéb kellemetlenségekkel járhat. Emiatt Székesfehérvár Önkormányzata kéri, egyben köszöni a közelben élők és a közlekedők megértését és türelmét.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >