Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow III. Béla és családja
III. Béla és családja Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. február 07.
III. Béla és családja – ezzel a címmel tart előadást a Rendházban dr. Szabados György történész a Múzeum királyi ereklyéket bemutató kiállításához kapcsolódóan.

 

 

A Koronázó Bazilikában eltemetett III. Béla és felesége, Antiochiai Anna leletei 169 év után térhettek vissza Székesfehérvárra, közöttük a királyné sírjában megtalált aranygyűrű és halotti korona, a király földi maradványai mellett fellelt halotti korona, kard és jogar is, a korabeli dokumentumokból rekonstruált királysírok rajzaival.


„Teste Fehérvárott nyugszik” - III. Béla király (1172-1196)
– a Szent István Király Múzeum kiállítása a koronázóváros királysírokból előkerült ereklyéit mutatja be: III. Béla és első felesége, Antiochiai Anna leleteit, a feltárásban közreműködő Varsányi János mérnök rekonstruált rajzaival a királysírokról. A leletek között megtekinthető a királyné aranygyűrűje és halotti koronája, valamint a király mellett megtalált halotti korona, kard és jogar, emellett egy nyakára helyezett ereklyetartó mellkereszt is.

A rendkívüli tárlat címe a Képes Krónikát idézi, és azt a királyt mutatja be, aki Bizáncból III. István halála után hazatérve 24 évig kormányozta az országot, és aki uralkodása alatt Magyarországot európai viszonylatokban is elismert nagyhatalommá tette - nem véletlenül említették a királyt az utódok Nagy Bélaként.

Dr. Szabados György történész III. Béla családja címmel tart előadást február 8-án, csütörtökön 17 órakor a Fő utcai Rendházban. A belépés díjtalan – minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >