Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Influenza miatt lett herpeszes?
Influenza miatt lett herpeszes? Nyomtatás E-mail
Írta: PatikaMagazin   
2018. február 09.
ImageHa nem lenne elég, hogy ágynak döntötte az influenza, a betegségek sorának ezzel még nincs vége. A herpeszre hajlamos egyéneknél ugyanis az influenza gyakran ajakherpeszt vonz maga után!

 

 

A száj környékét érintő égő, bizsergő érzéssel, hólyagosodással, majd pörkösödéssel, esetleg kisebb vérzéssel járó ajakherpesz nem csak fájdalommal jár, hanem kozmetikai és pszichés problémát is okoz. A kezelés nélkül hét-tíz napig tartó betegség egyéntől függően évi egy, de akár évi tizenkét alkalommal is támadhat.

 

 

Fizikai és lelki megterhelés is eredményezheti

 

Valamennyi esetben, ha reaktiválódnak a kórokozó herpesz vírusok, újra és újra fellángol a kellemetlenség. Alapvetően minden olyan folyamat, ami az immunrendszert gyengíti, erősen igénybe veszi, legyen szó akár fizikai, akár lelki megterhelésről, mind-mind a herpeszes hólyagok megjelenéséhez vezethet.

Emiatt okozhatják például a különféle, lázzal járó fertőzések, vírusos kórképek, így az influenza is azt, hogy megjelenjen a herpesz.

Az influenzás betegekre jellemző kimerültség és kialvatlanság csak tovább ront az állapoton, még gyengébbé teszi az immunrendszert, így az még kevésbé képes a herpesz vírusok által indított támadást visszaverni. A téli időszakban emiatt szembesülhetnek a herpeszre hajlamosak azzal, hogy még szinte ki sem lábaltak az influenzából, máris a herpesz kellemetlenségeivel kell szembenézniük.

 

Mit lehet tenni a tünetek jelentkezésekor?

 

  • Herpeszellenes helyi kezeléssel, azaz gélek vagy krémek alkalmazásával a gyógyulási idő lerövidíthető, és elérhető az, hogy a megjelenő herpeszes hólyagocskák ne nőjenek olyan nagyra, mint kezelés nélkül.
  • A gyógyszertárban vény nélkül kaphatók antivirális hatású készítmények (pl. aciklovir vagy penciklovir hatóanyagok), illetve a herpeszvírusok sejteken belüli terjedését megakadályozó patikaszerek (pl. tromantadin vagy dokozanol hatóanyagok).
  • Herpesz esetén kipróbálható a gyógynövény alapú hatóanyagot, a karbenoxolont tartalmazó szer is. Továbbá, citromfüves készítmények is javasolhatók a tünetek enyhítésére.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >