Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Hangszert a kézbe!
Hangszert a kézbe! Nyomtatás E-mail
Írta: NKA Hangfoglaló Program, Csordás Csilla   
2018. február 13.
ImageTúl a negyvenezredik látogatón, Székesfehérvárra érkezett a „Hangszert a kézbe” fiataloknak szóló programsorozat. A Művészetek Háza színháztermében keddtől péntekig 8.30 és 18.00 óra között várják az érdeklődőket. A hétfő délutáni ünnepélyes megnyitón is a zenéé volt a főszerep.

 

 

Aki ezen a héten belép a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Házába, már a kapuban úgy érezheti, hogy a színházteremben nagyzenekari koncertre készülnek. A házat megtöltő hangok között az ütős, a fúvós és a húros hangszerek fedezhetőek fel. Az interaktív zenei játszótérre belépve a kiállítótérben kiderül, hét témakörben – gitár, basszusgitár, dob és ütőhangszerek, billentyűs hangszerek, világ- és népzenei hangszerek, elektronikus zenei eszközök, hang- és stúdiótechnika – közel százötven kipróbálható hangszerrel és eszközzel várja a látogatókat a „Hangszert a kézbe” országos programsorozat. A hangszerek megismertetésében ismert zenészek mellett a székesfehérvári Herman László Zeneművészeti Szakgimnázium diáksága is segítségére lesz a látogatóknak.

Dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vesz a program megvalósításában, abban, hogy a székesfehérvári fiatalok közül is minél többen éljenek e lehetőséggel. Székesfehérvár polgármestere kiemelte, e misszió sikerét jól jelzi, hogy már a megnyitó előtt több mint 1500-an regisztráltak az eseményre. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben lehetőség nyílik arra, hogy városunkban lenne egy ilyen állandó hangszereket bemutató kiállítóhely, zenei programokkal.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, államtitkár köszöntőjében a zenei nevelés fontosságát emelte ki. Szólt a zene és a zenélés közösségformáló erejéről. Ez a program igazán jó lehetőséget ad mindenkinek, hogy megismerje a hangszerek világát, részesüljön abban az élményben, amelyet a közös zenélés, a hangszerek világa nyújthat minden korosztály számára.

Egy felmérés szerint nálunk csak Bulgáriában zenélnek kevesebben, ezért is nagyon fontos, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg a fiatalok a hangszereket. Tegyék ezt úgy, hogy kézbe veszik, kipróbálják, választanak, mondta az NKA Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program megvalósításáért felelős kollégium vezetője. Bajnai Zsolt kiemelte, hogy az NKA Hangfoglaló Programja (korábban Cseh Tamás Program) 2017-ben indította el a Magyar Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogramját, amelynek célkitűzése, hogy minden fiatal előtt megnyissa a hangszeres zenélés kipróbálásának a lehetőségét, közülük minél többeket vegyen rá a rendszeres muzsikálásra, a legtehetségesebbeket pedig a zenetanulásra. A Hangfoglaló Program kifejezetten azért jött létre, hogy a könnyűzenét támogassák, valamint egy olyan életpálya-modellt hozzanak létre, amiben az a fiatal, aki elkezd zenélni, és komolyan veszi, megtalálja azokat a pontokat, amelyek által továbbléphet.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program támogatásával és a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) szervezésében megvalósuló “Hangszert a kézbe” elnevezésű program egy olyan országjáró hangszerkiállítás, hangszersimogató és könnyűzenei oktatási bemutató egyszerre, amely ráirányítja a fiatal korosztályok figyelmét a zenélésre és a könnyűzene tanulására. A szervezők azt szeretnék elérni, hogy a rendezvényre látogatók minél több hangszert kézbe vegyenek, kipróbáljanak, és sokan távozzanak azzal az elhatározással, hogy a jövőben zenélni fognak.

Székesfehérváron február 12. és 17. között a Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza ad otthont az eseménysorozatnak: keddtől péntekig 8.30 és 18.00 óra között várják a szervezők a kiállítótérbe az érdeklődőket. Délelőttönként 8.30 és 13.30 óra között, előre egyeztetett időpontokban iskolai csoportok (5–12. osztályosok) érkeznek a kiállításra 2x1 órás programokra. A kiállítás megtekintése ingyenes.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >