Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Új robottechnikai labor épül Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. február 13.
ImageÚj robottechnikai labor épül szeptemberre az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A projekt sajtónyilvános nyitónapján mutatták be a terveket: a három ipari robot, a hozzájuk kapcsolódó számítógépes infrastruktúra és a képzett oktatógárda szolgálja a magas színvonalú műszaki felsőoktatást és a felnőttképzést is, segítve Székesfehérvár munkaerőigényének kielégítését.

 

Áprilisban kezdődik az új, két teremből álló robottechnikai labor kialakítása az ÓE AMK Budai úti, „K” épületében. Az egyik teremben a csaknem 20 számítógépből álló informatikai infrastruktúra, a másikban a computerekkel összeköttetésben álló és vezérelhető, ma is gyakran használt ipari robotok – FANUC, KUKA, valamint ABB robotok - kapnak helyet.

Dr. habil. Györök György
, az ÓE AMK dékánja a projektbemutatón többek között arról beszélt, hogy a labor egy hármas együttműködés keretében valósul meg: Székesfehérvár Önkormányzata 55 millió 880 ezer forinttal, a Hanon Systems Hungary Kft. robotok adományozásával, míg az ÓE robot vásárlásával és annak Alba Regia Műszaki Kara a szükséges mérnöki tudással, innovációval járul hozzá a projekthez. A labor a budapesti Bejczy Antal iRobottechnikai Központ fehérvári intézményeként a 2018/2019-es tanévben, szeptembertől kezdi meg működését, szolgálva az oktatást, a kutatást és az innovációt egyaránt.
A projekt eredményeként a mechatronika szakos hallgatók oktatási specializációja valósul meg, de kinyitják a kaput a felnőttoktatás, az ipari szakemberek, a robottechnikai szakmérnökök továbbképzése irányába is, a távoli célok között pedig szerepel egy robottechnikai tanszék indítása.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester valamennyi közreműködő félnek köszönetét fejezte ki a példaértékű hatékonyságért, gyorsaságért és úttörő munkáért, melynek köszönhetően a projekt – a néhány hónapos előkészítő munkát követően – ma elindulhatott. Mint fogalmazott, az együttműködés jó példa arra, hogy a gazdasági szereplők nemcsak beszélnek arról, hogy mire lenne szükségük, hanem tesznek is érte. A több mint 55 milliós önkormányzati támogatás is a helyi iparból, a dolgozók mindennapi munkájának eredményeként jöhet létre.
Arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy Székesfehérvárnak olyan felsőoktatása van, melyért érdemes itthon maradni, vagy máshonnan ide jönni. „Ebben a városban a robot nem a JÖVŐ, hanem a MA is, nem kell azért a világ másik végére menni, hogy a világ legkorszerűbb technológiájával tanuljanak, dolgozzanak, hiszen megvan a helyi gazdaságban, és rohamosan teret hódít!”

Dr. habil. Tick József
, az egyetem regionális fejlesztési ügyekért felelős rektorhelyettese nagyra értékelte Székesfehérvár Önkormányzatának felelős gondolkodását, mellyel gondozza a térség felsőoktatását, növelve a város megtartó és vonzerejét a fiatalok számára. Többek között azt mondta: „Az egyetem nagyon sok kompetenciával, módszerrel rendelkezik, de a Fehérváron tapasztalt, az Önkormányzat részéről a közösség felé irányuló, és mindig az előremutató technológiákba történő invesztálás nélkül nincs fejlődés. Nagyon kevés helyen tapasztalunk ilyen felelős, pozitív hozzáállást!...Székesfehérvár ebben a tekintetben zászlóshajója az országnak.”

Karikó Zsolt
, a Hanon Systems Hungary Kft. arról beszélt: fontos lenne, hogy a hallgatók már az egyetemen megkapják azokat a képzéseket és gyakorlati tapasztalatokat, melyekkel az életben, a vállalatokhoz kerülve boldogulni tudnak. Székesfehérvár az ország második legiparosodottabb régiója, alacsony a munkanélküliség, azonban a helyi cégeknek munkaerőre, illetve annak részbeni kiváltására van szükségük. A helyben történő növekedésről szólva úgy fogalmazott: „Az elkövetkezendő 2-3 évben Székesfehérváron nagyberuházásokat tervezünk megvalósítani, melynek része lesz közel 250 ipari robot megvásárlása és munkába állítása. Ehhez azonban szakemberek kellenek, akiket szeretnénk az egyetemről már készen megkapni. Ezen kívül előremutató feladatokkal tervezzük ellátni az egyetemet, megoldást keresve bizonyos ipari problémák kiküszöbölésére.”

A fiatalok 2018. február 15-ig jelentkezhetnek a felsőoktatási intézményekbe a https://www.felvi.hu/  honlapon elérhető e-felvételiben. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán 5 alapszakon 177 duális képzési hellyel várják a leendő hallgatókat. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >