Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kurkuma - Már az ájurvédában is írnak jótékony hatásairól
Kurkuma - Már az ájurvédában is írnak jótékony hatásairól Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. február 15.
ImageVolt egy csodálatosan szép kurkumám. Igen, arról a fűszernövényről van szó, amely élénksárga színével és különleges aromájával azonnal aktivizálja az ízlelőbimbókat mindenkinél, aki szereti az ázsiai ízeket, és Pavlovi reflexként e növény neve hallatán már indul is a nyálelválasztás. A gyógyhatással is bíró indiai sáfrány különleges dísze lehet a szobánknak, kertünknek - ha nem megenni szeretnénk, csupán gyönyörködni benne.

 

A múltkor foglalkoztunk a gyömbérrel, most pedig a gyömbérfélék családjához tartozó kurkunna gyökér szeretne helyet kapni e blogban. Az indiai sáfrányt (sokan ezen a néven ismerik, mivel Marco Polo a XVIII. században feljegyezte, hogy sáfrányra emlékeztető, és hasonló célokra is szolgál) szubtrópusi és trópusi vidékeken terem, főként Indiában, Indonéziában, Kínában.

Ha hindi területen járunk, akkor „haldin”-ként keressük, ha pedig szanszkrit nyelven akarunk nyomára bukkanni, akkor a „haridra” szót jegyezzük meg jól magunknak. A hinduk egyébként nagy tiszteletben tartják: az esküvőkön a vőlegény is egy kurkumapasztába mártott fonalat köt a menyasszony nyakába, amelyet meg is szenteltek. Sőt, Indiában, Pakisztánban, Bangladeshben és Nepálban a hölgyek az esküvőre készülve a szépítkezésben is fontos szerepet tulajdonítanak a kurkumának.

Indiában már évezredek óta használják. Innen indult hódító körútjára: Európába és az ókori Görögországba. Mai nevét a XVIII. század második felében kapta (sárga gyömbér), s a svéd botanikus, Linné nevezte el Curcuma longának 1753-ban.

Az indiai nők a kurkuma gyökerét egy nagy gödörben tartják, amelyet banánlevelekkel és fűszálakkal bélelnek ki előtte. Aztán megszárítják, szétdörgölik és kisajtolják. Az így kinyert nedűt megisszák, és hajkenőcsnek is használják. A sajtolás kosarakban, bambusznád-csövek segítségével történik. Mivel úgy tartják, hogy a kurkuma fiatalítja a testet, ezért több helyen kurkumás vízzel mossák meg a hölgyek arcukat. Ez az elegy a pólusokat is remekül tisztítja, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén termelődését és aranyló színt kölcsönöz a bőrnek.

 

A teljes cikk elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/01/29/mar-az-ajurvedaban-is-irnak-a-kurkuma-jotekony-hatasairol/

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >