Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Hóvirág: a kikelet és a remény szimbóluma Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. február 21.
ImageAz Odüsszeia az egyik kedvenc olvasmányom volt ifjú koromban. Élvezettel olvastam Homérosz méltán elhíresült eposzát, mely végtelen izgalmakat rejtett számomra. Zombik ugyan nem voltak benne, de azért akadt bőven egyszemű szörny, emberevő szörnyeteg és félelmetes örvény is, úgyhogy a mai fiataloknak is ajánlom, lesz olyan élvezetes, mint a Kaptár első részei, vagy a Gyűrűk ura. S már ebben a történetben is feltűnt egy bájos növény: a hóvirág!

 

 

Az Odüsszeiában Kirké istennő mérget kevert Odüsszeusz borába, ám Hermész varázsfüvet adott a hősnek, amely hatástalanította azt. A növény pedig, amely immunissá tette Homéroszt az amnéziával szemben, mi volt? (Költői kérdés persze…) A hóvirág!

A hóvirágnak mintegy 75 faja és fajtája ismert, és mind fehér színű. Az Amarilliszfélék legismertebb növénynemzetségébe tartozik. Nálunk a kikeleti hóvirág az őshonos, de nagyon kedvelt a redős levelű hóvirág és a pompás hóvirág is.

A kikeleti hóvirág februártól áprilisig díszíti a lombos erdőket, a középhegységi gyertyános tölgyeseket, bükkösöket, a patak- és folyó menti ligeterdőket. Még lombfakadás előtt virágzani kezd, mert akkor még elég fény jut a talajfelszínre. A hóvirág pedig nagyon élvezi a napos, jó vízelvezetésű talajt. Később termést érlel. A hangyák rendkívül szeretik magvai olajos függelékét, ezért bőszen gyűjtik, hurcolják magukkal, így segítve a hóvirág terjedését.

 

A cikk teljes hosszában elolvasható itt:

http://fmc.hu/2017/02/26/hovirag-a-kikelet-es-a-remeny-szimboluma/

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >