Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Lélekmozgató
Lélekmozgató Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2018. február 22.
ImageÖt székesfehérvári intézmény csatlakozott a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és szervezetei által koordinált Magyar Parasport Napja rendezvénysorozathoz. A Lélekmozgató országos iskolai program február 22-i eseményéről a Németh László Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

 

A Magyar Országgyűlés 2017. december 12-én egyhangúlag elfogadott határozatba foglalta, hogy a magyar parasport hagyományait és sikereit a Magyar Parasport Napján minden évben február 22-én ünnepeljék az országban. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és szervezetei felhívására országszerte több mint 400 közoktatási intézmény csatlakozott a csütörtöki eseményekhez. Szabó László, az MPB és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) elnöke elmondta, a dátum kiválasztása szimbolikus volt. 1970-ben ezen a napon alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja (HOSC) a budapesti Mozgásjavító Intézmény falai között. A mai magyar parasport kialakulásában döntő jelentőségű volt az első, intézményesített sportszervezet létrehozása. Az elnök hozzátette, a csütörtöki sportnap célja, hogy közelebb hozza a parasportolókat egészséges embertársaikhoz.

A Lélekmozgató országos iskolai program két nagykövete Varga Katalin paralimpiai ötödik, világbajnoki hatodik helyezett kajakozó és Benedek Dalma világ- és Európa-bajnok, olimpikon kajakozó. Benedek Dalma személyes tapasztalatait osztotta meg a keddi sajtótájékoztatón. Mint mondta, a sportágban töltött 25 év alatt számos parasportolóval ismerkedett meg, így jól látta, milyen sok nehézséggel élnek, de ugyanolyan lelkesen edzenek, ugyanúgy büszkék vagy szomorúak egy-egy verseny végén, mint az egészséges emberek.

A Lélekmozgató névre keresztelt programhoz Fejér megyében 19 település, Székesfehérváron 5 iskola csatlakozott. A megyeszékhely kiemelten kezeli a fogyatékossággal élők ügyét, támogatja azokat a civil szervezeteket, amelyek érdekképviseletként, programszervezőként foglalkoznak ezzel az üggyel, hangsúlyozta Molnár Tamás. Az ifjúsági és civil tanácsnok hozzátette: a SZÉP, a Székesfehérvári Érzékenyítő Program keretében sportbemutatókkal, filmvetítésekkel, személyes találkozásokkal arra törekszünk, hogy minél több gyermek megtanulja, hogyan lehet természetes módon közösséget alkotni a fogyatékossággal élőkkel.

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója kiemelte, a tankerület törekvése a gyógypedagógiai vonal erősítése annak érdekében, hogy minél több segítséget nyújthassanak az arra rászoruló diákoknak, valamint kiemelt figyelmet fordítanak a tehetséggondozásra, és támogatják a diáksportot minden területen.

A Székesfehérvári Németh László Általános Iskola az országban az elsők között vállalta fel 1986-ban a mozgássérült gyermekek integrálását, hangsúlyozta Ollé Ferencné. Az iskola igazgatója hozzátette, az ép és fogyatékkal élő diákok erős közösséget alkotnak, különböző sport- és tantárgyi versenyeken kiválóan szerepelnek. Örülnek egymás sikereinek. A február 22-i programon a reggel egy iskolarádiós összeállítással indul, majd osztályfőnöki órákkal folytatódik. 10.00 órakor a „Lélekformáló” testnevelés órán többek között lesz ülőröplabda, vakfoci, vakfutás segítővel. A felsősöknek plakátkészítő, az alsósoknak rajzversenyt rendeznek, és érzékenyítő foglalkozásokkal mozgatják meg a testet és lelket egyaránt.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >