Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Március 12-ig lehet jelentkezni a Fejér Megyei Diáknapokra
Március 12-ig lehet jelentkezni a Fejér Megyei Diáknapokra Nyomtatás E-mail
Írta: Lőrincz Miklós, Fehérvári Programszervező Kft., ÖKK   
2018. február 23.
ImageHárom nap, több mint harminc középiskola, közel ezer résztvevő – április 13–15. között, a Fejér Megyei Diáknapokon a megye középiskolásai tizenkét művészeti kategóriában mérik össze tudásukat. A kulturális eseményt a Fehérvári Programszervező Kft. rendezi meg Dunaújvárosban, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával. A rendezvény céljairól és a jelentkezésről sajtótájékoztatót tartottak Székesfehérváron.

 

„Ha végigtekintünk az országos rendezvénynaptáron, kevés olyan programot találunk, amelynek olyan hosszú és szép hagyománya van, mint a Fejér Megyei Diáknapoknak. Az 1960-as években megkezdett hagyomány nem tört meg, és közösen tudtuk folytatni az elmúlt években is. Székesfehérvár mindig a program mellett állt, a szereplők jelentős része fehérvári intézményekben tanul, éppen ezért tartottuk fontosnak, hogy anyagilag és infrastrukturálisan is támogassuk a Diáknapokat. Idén plusz segítséget is adunk azzal, hogy a Fehérvári Programszervező Kft. rendezi az eseményt.” – hangsúlyozta Mészáros Attila alpolgármester. Köszönetét fejezte ki a programszervezőknek, kiemelten az önkénteseknek, akik a három napban több mint ezer résztvevőt koordinálnak a különböző helyszínek között. Arra buzdította a fiatalokat, hogy minél többen jelentkezzenek, a tanárokat pedig a fiatalok támogatására, segítésére kérte.

„A Diáknapok a tehetségek bemutatkozásáról szól. Nemcsak színpadi kategóriákat, hanem írásművek, novellák, versek, illetve képzőművészeti alkotások zsűriztetését is jelenti. Olyanokét, melyek bemutatására az iskolában is lenne ugyan lehetőség, mi ahhoz biztosítunk felületet, hogy minél szélesebb körben, minél többen lássák és hallják a produkciókat.” – tette hozzá Juhász Zsófia, a Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője. Külön kiemelte, hogy a diákok egyenként, személyesen nem, hanem az iskolai kapcsolattartón keresztül jelentkezhetnek. A jelentkezés lezárultával Dunaújvárosban újabb sajtótájékoztatót tartanak a rendezvény részleteiről, a kiegészítő programokról.

A jelentkezés részleteiről Sári Máté rendezvényszervező számolt be.  Elmondta: egy hete indult és március 12-ig tart a jelentkezés a kulturális seregszemlére, amelyet az 1960-as évek óta rendeznek meg – évenként váltva – a megye két legnagyobb városában. A tehetségkutatáson kívül a rendezvény fontos célja, hogy teret adjon a találkozásnak és a közösségformálásnak.

Idén már tizenkét kategóriában versenyezhetnek a középiskolások: a legújabb terület a médiakommunikáció, ahova plakátterveket, hangspotokat, reklámfilmeket és kritikákat várnak a szervezők. A versenyzők így hét színpadi és öt egyéb kategóriában – szólóének, társasének, kórus; vers- és prózamondás; diákszínpad; könnyűzene; népdal – népzene – néptánc; komolyzene, szólóhangszer, kamarazene; sótájm, képző-, nép- és iparművészet; honismeret; irodalom; fotó, film, új vizuális kísérleti műfajok; médiakommunikáció – mutathatják meg tehetségüket a nagyközönség, illetve a szakmai zsűri előtt.

A kulturális fesztivál rendezői idén is neves szakembereket, művészeket kértek fel a versenykategóriák zsűrijébe, ők az arra érdemes produkciókat arany, ezüst, illetve bronz fokozatú oklevelekkel ismerik el. A legkiemelkedőbb produkciók és alkotások kategóriadíjat, illetve különdíjat kapnak, továbbá  felléphetnek a Diáknapokat lezáró gálaműsorban – és persze gazdára talál a megye és a két rendező város nagydíja, a közönségdíj, valamint a különleges fesztiváldíj is.

Az idei Diáknapok több újdonsággal is szolgál a nevezést és a pontszámítást illetően. A középiskolák által kijelölt pedagógusok március 12-ig tudják a fellépőket és produkciókat regisztrálni az esemény megújult online nevezési felületén. Megváltozott a pontszámítási rendszer: az adott iskolából benevezett produkciók által elért pontszámot a benevezett produkciók számához arányosítják, így a fesztiváldíjat a legeredményesebb iskola viheti haza.

A Diáknapok központi helyszíne a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza lesz, itt működik majd az információs és regisztrációs pult, és az intézmény ad otthont több színpadi kategóriának is. A vasárnapi gálaműsort szintén itt rendezik meg: a látványosnak ígérkező show-t Szakál Attila koreográfus-rendező állítja színpadra. Az esemény további helyszínei a Széchenyi István Gimnázium, a Béke Étterem és a Sándor Frigyes Zeneiskola. A produkciók megtekintése mindenki számára nyitott és ingyenes: a szervezők és a színpadra lépők várják a nézőtérre barátaikat, családtagjaikat és valamennyi érdeklődőt.

A szervezők március 12-ig várják dunaújvárosi önkéntesek jelentkezését a műsorvezetők és a kategóriafelelősök munkájának segítésére, fotózásra, videózásra és könnyebb fizikai munkák elvégzésére.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >