Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Kutass naspolya után a hó alatt!
Kutass naspolya után a hó alatt! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. február 27.
ImageA naspolyának nagyon magas a C-vitamin-, B- és E-vitamin-, vas-, kalcium-, kálium-, mangán- és cinktartalma, s mellette rengeteg pektint tartalmaz, ami a koleszterint szinten tartja. Sőt, még a magját is fel tudjuk használni: főzetét vesekő hajtására vehetjük elő. Ezen kívül számtalan finomság készülhet a gyümölcsből – csupán az élvezet kedvéért.

 

A múltkor már említettem, hogy anyukám egy hatalmas kosár termést szedett le pár nappal ezelőtt a kerti naspolya bokorról. Bár a naspolya májusban kezd el virágozni, s ősz végére érik be a gyümölcse, akkor még nem élvezhető, mivel utóérő. Hagyományosan november elején szüretelik.

Régen szalmára terítették, azon érlelték, de nyugodtan maradhat a fácskán is, mert ha megcsípte a dér, akkor finom igazán. Régi beszámolók szerint a legjobb kétszer is „megcsípetni”. Nagyanyáink egy rétegben terítették ki a padláson vagy a kamrában. Ha nedves volt a helység, akkor kénlapot égettek el, hogy nehogy bepenészesedjen. Ezt akár most is alkalmazhatjuk, ha a korai szedés mellett döntünk.

A naspolya először barnászöld, majd érés közben egyre jobban bebarnul a húsa és a héja is. A héj lassan elválik a hústól, könnyedén le is lehet húzni, és akkor előbukkan az édes belső rész, ami az idő előre haladtával egyre zamatosabbá válik.

A naspolya fája nagyon szívós, az asztalosok előszeretettel dolgoznak vele. Kérgét és leveleit régen cserzésre használták, mert nagyon sok csersavat tartalmaz. Kérgéből anno főzetet készítettek, s vérzések csillapítására használták. Magvainak levét pedig akkor vették elő, amikor valakinek veseköve volt. Természetesen a termésnek is van „gyógyereje”: a szájüreg és a garat gyulladásai ellen is használhatóak a belőle előállított készítmények.  

A naspolya rendkívül sok vitamint tartalmaz (ahogyan a bevezetőben jeleztem is). Főként C-vitamin tartalma kiemelkedő (és értékes a téli időszakban): száz grammonként 12 mg! Aki vérzékenységben szenved, annak vastartalma miatt ajánlott fogyasztani, aki pedig a csontjait szeretné erősíteni, az gondoljon a benne lévő jelentős kalciumra! Gyulladáscsökkentő hatású. Energiatartalma: 55 kcal, 236 KJ/100 gramm.

 

A teljes cikk elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2018/02/24/kutass-naspolya-utan-a-ho-alatt/

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >