Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Alapkőletétel a BCE új székesfehérvári épületénél Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. március 12.
ImageÜnnepélyes alapkőletételre került sor a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa új épületénél, majd időkapszulát helyeztek el az alapkőnél.

 

Már elkezdődött az új tudásközpont kialakítása a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán: a több mint 100 éves egykori huszárlaktanya felújításával és infrastrukturális fejlesztésével közel 900 fő számára tudnak képzéseket kínálni nemzetközi színvonalú környezetben. Előadó- és oktatótermek, konferenciatermek, könyvtár és számítógépes terem jön létre a campuson a 1,5 milliárd forintot meghaladó beruházással többek között. A fejlesztés az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Felsőoktatási infrastruktúra fejlesztése felhívásának keretében indult, a campus épületének felújítási programja a város fejlesztésének szerves részét képezi.

Most ünnepélyes keretek között került sor a tudásközpont alapkőletételére. Dr. Pavlik Lívia kancellár köszöntőjében a múltba kalauzolta a hallgatóságot: 70 évvel ezelőtt vált önállóvá a Magyar Közgazdaságtudományi Egyetem, a mai BCE jogelődje. A kancellár párhuzamot vont az 1948-ban és a 2018-ban az egyetemet érintő események között, amelyek jelentős infrastrukturális beruházásokat jelentettek-jelentenek az intézmény számára: „Újra egy romos épület előtt állunk, és építkezésbe kezdtünk, amely nem csupán egy épület, hanem sokkal inkább a tudomány továbbépülését jelenti.” – fogalmazott. Dr. Pavlik Lívia felidézte az eredetileg a lovassági laktanyához épült tiszti épületek történetét, amelyek egyik tagja lesz a campus új épülete: „A beruházást döntő részben finanszírozó EU-s forrás mellett jelentős összegű helyi önkormányzati, valamint intézményi saját forrás is megjelenik a beruházás finanszírozásában, ami mutatja, hogy a fehérvári campus fejlesztése közös érdekből történik. (…) A hármas érdekközösség: a hazai oktatáspolitika, a város céljai és a Corvinus Egyetem stratégiája adta az alapját a Székesfehérvári Campus létrejöttének, amely azóta már két évfolyam hallgatónak ad felsőoktatási képzést – különösen a duális formában indított szakjainkon.” A beruházással kapcsolatban a kancellár elmondta, hogy várhatóan 2019 májusában átadják az épületet, amely a tervek szerint szeptemberben megnyitja kapuit. A három szinten egy 160 fős, valamint két 80 fős előadóterem, két 20-40 fős szemináriumi terem, egy 40 fős számítástechnikai oktatóterem és két konzultációs szoba jön létre a könyvtár és az olvasóterem mellett, valamint egy önálló konferenciatér kialakítására kerül sor.

Dr. Palkovics László
felsőoktatásért felelős államtitkár azt fejezte ki, hogy nem tipikus esemény részesei a megjelentek, hiszen egy már álló épület alapkövét készülnek lerakni: nem rombolták le a régi épületet, hanem azt felhasználva fogják új tartalommal megtölteni – aminek szimbolikus jelentősége is van. Az államtitkár felidézte azt a három évvel ezelőtti eseményt, amikor a polgármesterrel először beszéltek a dinamikusan fejlődő Székesfehérvár felsőoktatásának jövőjéről: „Az nem lehet, hogy ebből a városból a diákok elmenjenek Budapestre tanulni, majd utána nem jönnek vissza, és így az itteni vállalatok munkaerő-problémákkal küzdenek.” A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérváron létrehozott campusával kapcsolatban kiemelte: „Az akkori hallgatói jelentkezői létszámhoz képest ma háromszor annyian jelentkeztek ide első helyen. Ez azt jelenti, hogy nemcsak hogy jó volt a nem tipikus ötlet, hanem úgy tűnik, hogy ezt a környezetünk is elfogadta. Bízunk benne, hogy azok a hallgatók, akik itt fogják megkezdeni és befejezni a Corvinus Egyetem alap- vagy mesterképzését, valóban Székesfehérváron maradnak – az egyetem és a város mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez így legyen.” – fogalmazott az államtitkár, és a csak itt megtalálható képzésekre, illetve a duális képzési formára utalt, valamint a jó gyakorlatot méltatta a beruházás kapcsán.

A nőket, majd a diákokat külön köszöntötte dr. Cser-Palkovics András polgármester, kifejezve, hogy az itt tanuló hallgatók hitelesítik mindazt a törekvést, ami megvalósult, és értük történik az éppen folyó beruházás is. Szól a fejlesztés a Corvinusról, a nagy múltú épület megmentéséről, parkosításról, szól majd egy új multifunkcionális csarnok és több száz, a diákokat szolgáló lakások megépítéséről: „Szól az ő jelenükről, az ő jövőjükről, amely egyben ennek a régiónak, a városnak és az egyetemnek a jövőjét is jelentheti. Ez igaz Budapestre és igaz Székesfehérvárra is.” A polgármester két, a héthez kötődő eseményre hívta fel az ünnepség résztvevőinek a figyelmét: az egyik az Arconic-Köfém Kft. egy 35 milliárd forint értékű beruházásához kapcsolódó alapkőletétel, a másik pedig a helyi felsőoktatásnak az újabb alapköve: „A két alapkőletétel kifejezi ennek a városnak a jelentőségét, jelenét és jövőjét is. A kettő szorosan összefügg. Hogy fejlődik a magyar gazdaság, ez jól látható. Több mint 10%-kal nőtt az iparűzési adóbevételünk 2017-ben – ez csak úgy történhet meg, ha az ipari termelésünk növekszik. Nem tudunk olyan gazdasági szereplővel találkozni, aki ne kérné rajtunk számon, és ne határozná meg közös állami, önkormányzati és az oktatáson keresztül megjelenő és a cégek felelősségét és együttműködési kényszerét: hogy a szakképzett munkaerő vonatkozásában a fiataloknak perspektívát tudjunk mutatni.” – fogalmazott a polgármester az oktatás fejlesztésének szükségességéről.

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a kormány, a város és az egyetem összefogását méltatta. A székesfehérvári huszárlaktanya épületegyüttesének történetére utalva azt mondta: „Ez azért is nagyon fontos, mert megmutatja, hogy ha a Magyar Honvédségnek már nincs szüksége egy laktanyára, akkor azt lehet közösségi célokra használni – ahogy a székesfehérvári felsőoktatás példája mutatja.”

Az ünnepség végén dr. Palkovics László, Vargha Tamás, dr. Cser-Palkovics András, dr. Pavlik Lívia,  dr. Lánczi András rektor és a kivitelező konzorcium képviselője közösen helyeztek el időkapszulát az alapkőnél. 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >