Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
A forradalom színei Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Tamás, Fehérvári Programszervező Kft.   
2018. március 13.
ImageKülönleges, látványos, fiatalos összművészeti produkcióval ünnepli Székesfehérvár az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját. A forradalom színei című utcaszínházi bemutatót két alkalommal is láthatják majd az ünneplők a Városház téren március 15-én.

 

 

Az előadásban a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai tevékeny részt vállaltak, a textil szakosok divatkreációit, valamint a grafika szakosok által készített tablókat, és az ünnepi műsor rövid ízelítőjét nemrég mutatták be a sajtó képviselőinek.


Fiatalokra épülő színes, látványos utcaszínházi előadással ünnepel Székesfehérvár március 15-én a Belvárosban. Erre utalva mondott köszönetet dr. Cser-Palkovics András polgármester a fiataloknak a szerdai színházi előadásért és a nemzeti ünnepek utcaszínházi előadásaiért is. Mint kiemelte, a tegnapi Toldi és a nemzeti ünnepekhez kapcsolódó utcaszínházi előadások sikerei is jól bizonyítják azt, hogy érdemes bízni a fiatalokban, képesek egy színházat megtölteni és képesek a nemzeti ünnepeinkre is kicsalogatni az embereket. "Egy nemzeti ünnep attól nemzeti ünnep, hogy az emberek összejönnek, közösségi élményen, programon vesznek részt, hogy átérzik a történelemből mára jutó tanulságokat, felelősséget és büszkék vagyunk arra, hogy a magyar nemzethez tartozunk, büszkék vagyunk elődeinkre, akik adott esetben a mi szabadságunkért is sokat tettek." - fogalmazott a polgármester. Hozzátette, amióta elindult az utcaszínház, nem 100-150 ember jön el a nemzeti ünnepekkor, hanem több ezer ember fordul meg a belvárosban, megnézi a fiatalokat, hogy a fiataloknak mit jelent március 15-e, mit jelent a szabadság, és hogy mit mutatnak be ebből Székesfehérvár Belvárosában.

A forradalom 170. évfordulójára készülő előadásban jelentős szerepet vállaltak a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai: a grafika szakosok plakátokat terveztek, tablókat festettek, a textil szakosok a reformkort idéző, de modern ruhákat álmodtak tanáraik segítségével – a nemzeti trikolór színeiben. Az előadás is e három színben mutatja meg a 170 évvel ezelőtti nap történéseit, amelyeken a két mesélő vezeti végig az ünneplő közönséget. A középpontban a költő, a forradalomban kezdetben csak egyedüliként hívő Petőfi Sándor alakja áll. Megjelennek a történelemből ismert alakok, helyszínek. Az egymást váltó jelenetek hátteréül szolgálnak a tópartisok által festett – a piros, fehér, zöld szín meghatározta – tablók, és megjelennek az adott szín ruháit viselő modellek is.

„Néhány fiatal elindult a zimankós pesti szürke hajnalban, esőverte, kihalt utcákon – és aznap estére győztesen vívták meg vér nélküli forradalmukat. Az esemény a magyar történelemben példa nélkül áll. Hit, remény, elszántság, közös akarat… és valami végtelen, építő erő. Ezt felidézni – a késői utódok talán legnagyobb és legnehezebb feladata. Most, 2018 kora tavaszán, 170 évvel az események után ezt kísérli meg mintegy 300 fehérvári fiatal. Arra szövetkeznek, hogy a március 15-i eseményeket igazi, kreatív ünnepként éljék újra.” – fogalmaz a darab kapcsán Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa, az előadás író-rendezője. Ennek a kreativitásnak, "építő erőnek" a bemutatása kapcsán esett a rendező választása a több művészeti ágat is összefogó Tóparti Gimnáziumra.

Dr. Vizi László Tamásné, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium igazgatója elmondta, a legnagyobb élményt az okozta a diákoknak és a felkészítésben közreműködő tanároknak, hogy itt most megmutatkozhat mindaz a tehetség, kreativitás, aktivitás, ami a tanórákát jellemzi, de nem jut ki az iskola falain kívülre. A diákokat segítő felkészítő tanárok az alkotás folyamatát mutatták be a sajtótájékoztatón, míg Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője a nemzeti ünnep programjait ismertette.

A Tóparti művészetis diákjain kívül (felkészítő művésztanárok: Csala Sándor, Kovács Árpád, Pető Zsuzsa Aliz, Szabó Fruzsina és Végvári Beatrix) a gimnázium énekkara (kórusvezető: Varga Júlia), valamint a II. Rákóczi Ferenc, a Bory Jenő, a Kodolányi János, a Táncsics Mihály, a Teleki Blanka általános és középiskolák diákjaiból álló Ifjú Nemzetőr alegység (vezető: Szegleti Tamás) is szereplője lesz a nagyszabású előadásnak, amelyben idén is hallhatjuk a megzenésített Nemzeti dalt és a tavaly már nagy sikert aratott, ritmizált 12 pontot is. A produkció zenei vezetője Cserta Balázs, a hangmérnök Bodonyi Krisztián. Az előadást kétszer is, 10.15 és 15 órakor láthatják az érdeklődők március 15-én.

A Városház téren ünnepi beszédet mond dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, ezután az ünnepség az Ady Endre utcában, a Fekete Sas Szállónál koszorúzással ér véget.

A Székesfehérvári Diáktanács saját kezdeményezéssel csatlakozik a nemzeti ünnep programjaihoz. A koszorúzást követően tagjaik visszasétálnak a Városház térre, ahol egy flashmob keretében szavalják el közösen a Nemzeti dalt.

A nap további programjainak sorában a Palotavárosban, a Rác utca és Halász utca közti füves területen délelőtt Huszártábor várja az érdeklődőket, ahol öltözet- és szerszámbemutatót, lópatkolást, lovas bemutatót láthatnak a Fehérvári Huszárok Egyesületével, valamint az I. András Király Lovagrenddel. A Városház téren a József-napi vásárban kézművesek, őstermelők kínálják portékájukat. A gyerekeknek kreatív foglalkozásokat kínálnak a szervezők: felidézhetik a kor szakáll- és bajuszdivatját, készíthetnek gyékényparipát, csuhéból kokárdát, fakardot. Lesz körhinta, óriás társasjáték és az ólomkatona-öntést is kipróbálhatják. 13 és 16 órakor a Nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrző Csapat bemutatóját láthatják az érdeklődők a Városháza előtt, 14 órakor pedig a Díszudvar bejáratánál Varró János tart hangszerbemutatót.

Ünnepeljünk együtt, szeretettel várunk mindenkit a Városház téren, március 15-én!

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >