Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Nyolc álláshellyel bővülhet a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2018. március 12.
ImageA jogszabályi változás következtében 2018. szeptember 1-jétől kötelezően kell biztosítani az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenységet a székesfehérvári járás területén. E szerint ezer fő köznevelési intézményben nyilvántartott gyermekre nézve ez egy fő óvodai és iskolai szociális segítőt jelent.

 

 

A hatékonyabb feladatellátás érdekében nyolc álláshellyel bővülhet idén a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ. A feladatokról sajtótájékoztatón számolt be Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Brájer Éva alpolgármester és Tisztl Henrik, a Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője.


Még hatékonyabbá válik a gyermek- és ifjúságvédelem területén végzett munka annak a jogszabályváltozásnak köszönhetően, amely szerint szeptembertől kötelezően kell biztosítani az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenységet a székesfehérvári járás területén. Az önkormányzat fenntartásában működő Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ 2017. június 1. napjától önként vállalt feladatként ellát iskolai szociális segítést, amelyhez az önkormányzat két álláshelyet biztosított. Most ez a szám nyolc fővel bővülhet, ha a képviselőtestület megszavazza a napirendi pontot a pénteki közgyűlésen.

„Az óvodai és iskolai szociális segítő munka bevezetésére azért van szükség, hogy hátrányos helyzete miatt egyetlen gyermek se maradjon ki az oktatási intézményekből. Fontos azért is, hogy segítséget nyújtson a pedagógusoknak és a szülőknek, hogy szembenézzenek a közösségi média befolyása miatti lelki és mentális problémákkal, és megoldást találjanak rá.” - hangsúlyozta Vargha Tamás. Székesfehérvár országgyűlési képviselője hozzátette, a felmérések is azt mutatják, hogy a tanárok szívesen fogadják ezt a kezdeményezést. A tavaly indult, 2,1 milliárd forint állami forrásból megvalósuló modellkísérletben eddig 54 járás gyermekjóléti intézménye vett részt, de szeptembertől e feladat ellátása már kötelező lesz. A tevékenység finanszírozására idén mintegy 1,4 milliárd, míg 2019-ben 5,6 milliárd forint többlettámogatást fordít hazai költségvetésből a kormány.

„Ezt a feladatot nem kötelezettségként, hanem lehetőségként éli meg Székesfehérvár. A szakemberek jelzésének köszönhetően, megelőzve a kor kihívásait, már jóval korábban elindítottuk az iskolai szociális segítő szolgáltatást.” – mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester. „Ez két státuszt jelentett, mert úgy éreztük, fontos dolog, hogy az intézményeinkben legyenek olyan szakemberek, akik képesek kiszűrni a gyerekeket érintő esetleges problémákat. Pénteken a város képviselőtestülete elé kerül, s remélem teljes támogatottságot élvez majd az a javaslat, amely szerint a jelenlegi kettőről tízre fogjuk emelni a státuszok számát, valamint infrastruktúrát és eszközöket biztosítunk a szakembereknek. Köszönöm mindenkinek, aki részt vett az előkészítésben és büszke vagyok arra, hogy a gyerekeket és az időseket is érintő szociális fejlesztésekről dönthet pénteken a testület.”- tette hozzá a polgármester.

Brájer Éva Fehérvár alpolgármestere arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a közösségi média a gyerekeink életében nagy változást hozott. Nagyon sok információ éri a fiatalokat és néha nehéz eligazodni ezekben. Az országos döntés célján túl nagyon hasznos lehet a program, ami egy új lehetőség, egy új kihívás és nagyon izgalmas munka lesz. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Fehérváron úttörői lehetünk ennek a modellnek, és remélem, hogy egyhangú döntés születik majd a pénteki közgyűlésen.”

Tisztl Henrik a Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője kiemelte, hogy az elmúlt időszakban felállt egy új intézményi struktúra, és a jelzőrendszer hatékonyabbá tétele után két státuszt hozhatott létre az intézmény. A jogszabályi háttér pedig lehetővé teszi e létszám bővítését. A felmérések során kiderült, nagy igény van rá az oktatási, nevelési intézményekben.

Székesfehérváron a 2017/2018-as tanévben, nevelési évben a köznevelési intézményekben 19262 tanuló jár, míg az óvodások száma 3 526 fő. Az óvodai és iskolai szociális szakemberek feladata, hogy segítse a gyermeket a korának megfelelő nevelésbe és oktatásba való beilleszkedéséhez, valamint tanulmányi kötelezettségei teljesítéséhez szükséges kompetenciái fejlesztésében, a tanulmányi előmeneteléhez, későbbi munkavállalásához kapcsolódó lehetőségei kibontakozásában. Észlelje és feltárja a gyermektanulmányi kötelezettségeinek teljesítését akadályozó tényezőket, segítsen az oktatási, nevelési intézmény, a gyermek és a család között kialakult konfliktus feloldásában, prevenciós eszközökkel kiszűrje a gyermek veszélyeztetettségét. 

A központ álláshely-bővítéséhez szükséges anyagi és tárgyi feltételek megteremtéséről, valamint az új 150 fős idősotthon építését is tartalmazó Nagy Sándor Városi Idősotthoni Programról is dönt a pénteki közgyűlésén a város képviselőtestülete.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >