Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Betegségek, melyeket minden nőnek ismernie kell(ene) Nyomtatás E-mail
Írta: Webbeteg   
2018. március 13.
ImageA legtöbb nő számára egy-egy szabálytalan menstruációs ciklus vagy alkalmi gombás hüvelyfertőzés az élet természetesnek vélt velejárója, semmi olyan, amit az idő vagy egy egyszerű kezelés ne gyógyíthatna meg. Ugyanakkor némely tünet súlyos egészségügyi problémát jelezhet. Nem kell pánikba esni, de jó tudni, hogy mikor kell orvoshoz fordulni segítségért. A WEBBeteg.hu összeszedte a nőket leggyakrabban érintő betegségeket, amikről nem minden érintett tud eleget.

 

 

Endometriózis – meddőséghez vezethet

Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Ez számos kellemetlen panasz mellett a meddőség egyik gyakori oka is lehet. Az endometriózistól szenvedő nők általában sokkal súlyosabbnak írják le a menstruációs fájdalmat, illetve arról számolnak be, hogy a kellemetlen érzés idővel súlyosbodik. Mivel az endometriózis hátterében álló okokat jelenleg még nem ismerjük pontosan, nincs konkrét módja a megelőzésének. Úgy tűnik azonban, hogy azok a nők, akik már szültek, kisebb valószínűséggel fognak a későbbiekben endometriózisban szenvedni, mint azok, akik nem.

Az endometriózis és tünetei: http://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/239/az-endometriosis-es-tunetei

Mióma – minden negyedik nő érintett

Nőgyógyászati rutinellenőrzéskor minden negyedik nő szembesül azzal, hogy miómája van. A mióma egyszerű sejtburjánzás, jóindulatú daganat, amely leggyakrabban a méh simaizomszövetén keletkezik. Fogamzóképes korban alakul ki, nagyjából 25-30 éves kor táján. Kialakulásának okát nem tudjuk pontosan, de leginkább a petefészek rendellenes működésével hozzák kapcsolatba. A mióma nyomhatja a húgyhólyagot, így akár állandósulhat is a vizelési inger, vagy húgyúti fertőzés léphet fel. Sokkal súlyosabb tünet a rendszertelen ciklus, a görcsös fájdalom, illetve az erős vérzés.  A mióma vetéléseket, illetve meddőséget is okozhat.

A mióma tünetei és kezelése: http://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/10884/a-mioma-tunetei-es-kezelese

Petefészek ciszta – menopauza után válik rettegetté

A ciszták - főleg a kisebb méretűek - gyakran tünetmentesek, és csak a nőgyógyászati vizsgálatokon ismerhetőek fel. Az elváltozásra utalhat a vérzés rendellenessége vagy elmaradása. A pubertáskortól a menopauzáig bármikor kialakulhat petefészek ciszta, amely az esetek egy részében tünetmentesen el is múlik. Előfordulhat azonban, hogy a rutinvizsgálat során felfedezett ciszta meglepően nagyra nő, ilyenkor elkerülhetetlen a műtéti eltávolítás. A legtöbb fiatal vagy termékeny korban lévő nő esetében a felfedezett petefészek ciszta jóindulatú, a változókor után azonban sokkal gyakoribb a rosszindulatú elváltozások lehetősége.

Petefészekciszták: http://www.webbeteg.hu/cikkek/daganat/1270/petefeszekcisztak

PCOS – a magyar nők hormonbetegsége

A PCOS egy mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma, ami a meddőség leggyakoribb oka. Ma Magyarországon a fogamzóképes korban lévő nők egyik leggyakoribb hormonbetegsége. Csak hazánkban körülbelül félmillió hölgyet érint. A menstruáció rendszertelensége vagy teljes hiánya, az elhízás, az aknés bőr, a fokozott szőrösödés és a cisztás, esetleg megnagyobbodott petefészkek jelentik a PCOS klasszikus tüneteit, de emellett számos anyagcsere-eltérés, illetve kóros laborlelet is színesítheti a képet. A PCOS és az inzulinrezisztencia között szoros összefüggés van. A betegség megzavarja a szervezet hormonális- és anyagcsere-rendszerét. Fokozza a férfihormon termelődését a petefészekben és a mellékvesében. Gátolja ugyanakkor a peteérést, hosszú távon cukorbetegség, magas vérnyomás, agyvérzés és szívinfarktus lehet a következménye.

PCOS és meddőség: http://www.webbeteg.hu/cikkek/nogyogyaszat/10026/pcos-es-meddoseg

Melldaganat – bárkinél előfordulhat

Az emlőrák évente közel 2500 nő életét követeli Magyarországon.  A mellrák nem lehet egy bizonyos életforma következménye! Ez azonban sajnos fordítva is igaz: a rendkívül egészségtudatos életvitel sem akadályozhatja meg a kialakulását. A rendszeres önellenőrzés nagyon fontos mindenki számára (20 éves kor felett), így azoknak is, akik életében esetleg egyetlen kockázati tényező sincs (genetika, gyermektelenség). A nőknek ma már nagy esélyük van arra, hogy a mellrák diagnosztizálása után a megfelelő kezelést alkalmazva meggyógyuljanak, és újra teljesen egészségesek legyenek. Ehhez azonban a tumort idejében fel kell fedezni!

A melldaganat rizikófaktorai: http://www.webbeteg.hu/cikkek/mellrak/11141/a-mellrak-rizikofaktorai

Méhnyakrák – kis figyelemmel megelőzhető

Magyarországon évente körülbelül 1300 új esetet fedeznek fel, amely jelentős hányada ekkor már előrehaladott, gyógyíthatatlan stádiumban van. A méhnyakrák már korai stádiumban is jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető, ennek ellenére a méhnyakrákos megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban. Kialakulásában a humán papillomavírus (HPV) egyes típusainak szerepe bizonyított, ezen vírusok ugyanis a daganatosan elfajult szövetek 80-90 százalékában kimutathatók. A HPV elleni oltás beadatása minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott.

A méhnyakrák megelőzhető: http://www.webbeteg.hu/cikkek/daganat/360/mehnyakrak-kis-figyelemmel-megelozheto

Tájékozódjon Ön is rendszeresen, és figyeljen oda egészségére! Folytasson egészséges életmódot, és vegyen részt szűrővizsgálatokon az életkorának megfelelő rendszerességgel.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >