Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Reneszánsz ünnep Mátyás király megkoronázása évfordulóján Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2018. március 20.
1464. március 29-én Székesfehérváron koronázták királlyá Mátyás királyt. Az 554 évvel ezelőtti eseményt nagyszabású programsorozattal és egy különleges kiállítás megnyitóval ünnepli a királyi koronázóváros.

 

A reneszánsz élet mindennapjait korabeli életmód és harcászati bemutatókkal, mesékkel, tánccal és zenével elevenítik fel március 29-én, csütörtökön három helyszínen, a Városház téren, a Hiemer-házban és a Nemzeti Emlékhelyen. Az eseményt a Nemzeti Emlékhelyen tartott sajtótájékoztatón ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi államtitkár, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója és Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatója.


A nemzetpolitikai államtitkárság az elmúlt év decemberében Mátyás király emlékévet hirdetett 2018-ra. Januárban ünnepi szentmisével vette kezdetét az ünnepi év Szegeden, majd a fővárosban rendeztek reneszánsz forgatagot. Székesfehérváron március 29-én, csütörtökön, Mátyás fehérvári koronázásának évfordulóján a Magyarság Háza Székesfehérvár Önkormányzatával és a Szent István Király Múzeum közösen szervez egész napos programot a Belvárosban. 

„Székesfehérvár kitüntetett helyen szerepel a Mátyás-emlékév programjaiban.  Méltó módon, a nemzet bölcsőjében, Székesfehérváron adjuk hírül az emlékév eseményeit, hiszen az egykori bazilika – Mátyásnak is köszönhetően – a kor egyik legnagyobb temploma volt, az akkor legfontosabb közjogi aktus, a koronázás kultikus helye. Sajnos, ez a templom ma nem állhat, nálunknál szerencsésebb történelemmel rendelkező országok, nemzetek meg tudják mutatni koronázó templomaikat, mi csak a helyét tudjuk megtekinteni. A történelmet ismerve és összevetve a XXI. század elejének a világban megfigyelhető jelenségeivel, talán ezen is érdemes elgondolkodni.”- hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András.  Székesfehérvár polgármestere hozzátette, a város a királyi koronázást követően Mátyás és Beatrix házasságkötésének is helyszíne, tanúja volt. „Az egészéves programsorozat kiemelkedő eseményére már most kiemelten hívunk mindenkit. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt lesz olyan program, amit érdemes megnézni, és érdemes Mátyásra emlékezni, Székesfehérvár történelme előtt tisztelegni.”

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi államtitkár Mátyás király történelmi jelentőségéről szólva elmondta, uralkodása idején Magyarország gazdasági, kulturális élete Angliával egyenrangú volt. A hadsereg erős kézzel vigyázta az ország határait. A király halálát követően azonban meggyengült az ország, és ezt követően a 150 év török uralom komoly gazdasági visszaesést eredményezett. „A mi felelősségünk, hogy ez még egyszer ne történhessen meg.” Az emlékév kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a március 29-i eseményt követően egy újabb kiemelkedő kiállítás nyílik április 25-én, Mátyás király temetésének évfordulóján. A Szent István Király Múzeum Rendház épületében - a Hadtörténeti Múzeumnak köszönhetően -  többek között megtekinthető lesz majd a király halotti pajzsának hű másolata.

Az esztergomi érsek 1464. március 29-én koronázta magyar királlyá Hunyadi Mátyást az ősi koronázó városban, Székesfehérváron, ezzel a szokásjog szerint is legitimmé téve 1458 óta tartó uralmát. A Magyarság Háza igazgatója, Csibi Krisztina elmondta, március 29-én a Pozsonyi Magyar Intézetből érkezik első magyarországi állomására, Székesfehérvárra a „Mátyás király – Mecénás és katona” című tárlat. A Nemzeti Emlékhelyen egy hónapig látható a Merényi Zoltán és Somodi András által megálmodott, a maga nemében egyedülálló műtárgy-kompozíció, amely különleges módon, a XXI. századra is reflektálóan mutatja be Hunyadi Mátyás életét. A réz, acél, vászon felhasználásával készült alkotás feliratain a XIX. és XX. századi szerzők - Bajcsy- Zsilinszky Endre, Berzeviczy Albert, Fraknói Vilmos, Kardos Tibor, Kubinyi András, Szathmáry László – tanulmányai révén jeleníti meg az igazságos király életének főbb motívumait. 

A Szent István Király Múzeum egészéves programmal készül a Mátyás király életében jeles évfordulókhoz kapcsolódóan, mondta Kulcsár Mihály igazgató. A március 29-i eseményen a Városház téren  10.00 és 16.00 óra között Mátyás korabeli életmód és harcászati bemutató lesz, a Hiemer-ház házasságkötő termében lehetőség nyílik reneszánsz ruhákban pompázni, míg a bálteremben a legkisebbek meséket és énekeket hallhatnak Mátyás királyról. A Nemzeti Emlékhelyen 17.00 órakor nyílik a „Mátyás király – mecénás és katona” című kiállítás, majd 18.00 órakor a Hiemer-ház báltermében Sebestyén István, a Népművészet Mestere előadását hallhatják az érdeklődők.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >