Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Mit használjunk cukor helyett? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. március 21.
ImageMivel édesítsünk, ha nem akarunk cukrot használni? Vajon jó – egészséges – megoldást jelent az eritritol, a stevia, és a különböző szirupok? És mi a helyzet a mesterséges édesítőkkel? Áldjuk vagy szidjuk őket? Vagy maradjunk a méznél, amiről mindenki tudja, hogy természetes édesítő – viszont nem túl diétás? – Vegyük sorra őket!

 

 

A múltkor már tisztáztuk, hogy nem a cukortól lesz édes az élet, és arról is ejtettünk néhány szót, hogy az elmúlt jópár évtized alatt 6-8 kg-ról 45-65 kg/főre növekedett az éves cukorfogyasztásunk. (Szerencsére én nem tartozom bele ebbe a T/1-es ragozású körbe, de így személyesebbé vált ez a mondat, így nem hagyhattam ki…) Ezt a mennyiséget az emberi szervezet persze már nem képes úgy feldolgozni, hogy közben egészséges maradjon.

S mivel az ember folyamatosan kutat és keresi az alternatívákat bizonyos problémákra, így ez a „cukorkérdés” is (viszonylag) hamar előre került a tudósok „Oldjuk meg!”- listáján.

Image
.

Mi volt a cél? Egy olyan édesítésre szolgáló anyag meg/feltalálása, amellyel az elvárt ízhatás elérhető, ám mégse hizlal annyira, mint a fehér cukor. (Ez egyébként minden édesszájú diétázó álma: olyan sütemény, amely nem növeli a zsírpárnák térfogatát, viszont finom, megtölti a pocakot, elégedettséggel tölt el - és nem levegőből van.) Fontos kérdés az is, hogy mi mennyire egészséges/egészségtelen? Nagyon sokakat érdekel az is, hogy mennyire mesterséges, illetve a diabéteszesek számára elengedhetetlen szempont, hogy okoz-e vércukorszint emelkedést és azt milyen gyorsan? 

Így hát kifejlesztették az alacsony vagy éppen nulla kalória értékű mesterséges édesítőket is, hogy mindenki szabadon hódolhasson az édes íz iránti szenvedélyének.

 – Az alaphelyzet azonban táplálkozási szempontból most is az, mint minden élelemnél. Minél inkább feldolgozott,  főzött, vegyi úton előállított, kristályosított és finomított, annál haszontalanabb és egyben általában károsabb, mégpedig sokszor rendkívüli mértékben. – hívta fel a figyelmet a mesterséges édesítők veszélyére egyik kedves barátom, Dr. Schweig György, aki e téma nagy szakértője, amikor erről beszélgettünk.

 

A teljes cikk elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2016/12/29/testszobraszat-mit-hasznaljunk-cukor-helyett/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >