Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Kiállítás a Mohai Ágnes forrás történetéről
Kiállítás a Mohai Ágnes forrás történetéről Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. március 23.
Kiállítás nyílt a Mohai Ágnes forrás történetéről a víz világnapja alkalmából. A Megyei Művelődési Központ tárlata – amely Pintér József, a Terepjárók Diáksport és Kulturális Egyesület tagjának gyűjteményéből áll – tárgyi és képi emlékeket mutat be: különféle üvegeket, a gyártási folyamatban használt kínáló-poharakat, fényképeket, képeslapokat, árjegyzékeket és számolócédulákat, illetve térképmásolatokat.

 

 

A kiállítást Földi Zoltán önkormányzati képviselő, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke nyitotta meg, a rendezvényen az Alba Regia Művészeti iskola diákjai énekeltek. A kiállítás április 14-ig, hétfőtől szombatig 10-18 óra között tekinthető meg.


A Mohai Ágnes szénsavas, jótékony hatású természetes ásványvíz Fejér megye egyik legfontosabb vizes értéke, amelyről az első írásos emlék 1374-ből maradt fenn. A kutat 1732-ben gróf Amade Taddé földbirtokos saját költségén nyittatta fel közhasználatra, majd az első ismert vegyelemzés 1810-ben készült kémiai összetétel alapján „vasas savanyúvíz”-nek minősült az ásványvíz: „használ a máj-, az érrendszer, valamint más gyengeségből származó betegségekben” belsőleg és külsőleg. A mohai kút új korszaka a 19. század végén Kempelen Imrével kezdődött, aki édesanyjáról, Bajzáth Ágnesről nevezte el, és palackozni kezdte az ásványvizet: így vált ismertté Mohai Ágnes néven belföldön és külföldön egyaránt.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >