Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Először szerveznek ingyenes egészségnapot Kisfaludon
Először szerveznek ingyenes egészségnapot Kisfaludon Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. április 03.
ImageFolytatódik a városrészi egészségnapok sorozata Székesfehérváron. Április 7-én, szombaton Kisfaludon, a helyi közösségi házban ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadásokkal várják az érdeklődőket. A programnak különös aktualitást ad, hogy éppen ezen a napon ünnepeljük az Egészség Világnapját. A részletekről sajtótájékoztatón számoltak be.

 

 

A városrészekben rendezett egészségnapok sorozatát 2011-ben indították el Székesfehérváron. A közel ezer fős Kisfalud is felkerül az „egészség-térképre”, itt első alkalommal szerveznek ingyenes szűrőnapot 2018. április 7-én, szombaton 9.00-13.00 óra között.

A programnak különös aktualitást ad, hogy éppen ezen a napon ünnepeljük az Egészség Világnapját. Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a globális kampány az idén 70 éves fennállását ünneplő Egészségügyi Világszervezet, a WHO döntése nyomán jött létre, és 1950 óta tartják meg április 7-én.  A világméretű kezdeményezés minden évben egy-egy, az egészséghez kapcsolódó kihívásra, tematikára fókuszál.


A tanácsnok hangsúlyozta: „A 2018-as esztendő szlogene: Egészséget mindenkinek! – ami annyit jelent, hogy univerzálisan biztosítsák az egészségügyi lefedettséget, és mindenhol, mindenki kapja meg az alapvető, ingyenes, minőségi egészségügyi ellátást. Ennek fontosságát nem kell ragoznunk, hiszen ismerjük azokat a kezdeményezéseket, melyek által a világ szegényebb országaiban kórházak épülnek, és orvosmissziók jönnek létre. Azt, hogy a szlogent egy országban, vagy egy városban hogyan lehet megvalósítani, erre magunknak kell megtalálnunk a megoldásokat. Az Egészségügyi Világnap célja: felhívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy az irányelv felé közelítsenek. Példák megosztásával motivál arra, hogy az egyes országok miként valósítják meg az alapvető gondolatot.” Székesfehérvár egészségfejlesztési terve a WHO alapelveinek megfelelően épül fel. Az egészségügyi esélyegyenlőség elérését szolgálják a városrészi szűrőnapok, melyeket igyekeznek közel vinni a lakóhelyekhez, és itt mindenki igénybe tudja venni a vizsgálatokat, függetlenül anyagi helyzetétől.

Akárcsak a többi szűrőnapon, a kisfaludin is a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvosai és a Humán Szolgáltató Intézet munkatársai végzik az állapotfelmérést és a legkülönfélébb vizsgálatokat, például a kardiológiai, a melanoma-szűrést, a csontsűrűség-mérést, a boka-kar index számítást…stb.

Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy az egészségnapok különösen jelentősek a férfiak szempontjából, akik szégyellősek, nem szeretnek orvoshoz menni, és nem szívesen ismerik el  még a gyengeség látszatát sem. Könnyebb elhívni őket egy szűrőnapra, ha ott megjelennek a családtagok, a szomszédok, az ismerősök.  A részvétel mindenképpen hasznos, függetlenül attól, hogy ki mennyire érzi magát egészségesnek, sportosnak, hiszen mindenki kaphat tanácsokat az egészséges életmódhoz. Ráadásul Székesfehérváron a Nyitott Tornatermek programja és az egészségnapok sorozata jól kiegészíti egymást. A képviselő örömét fejezte ki, hogy Kisfaludon is lesz egészségnap, melyet céljaik szerint évente megismételnek.

Nagy Zsoltné
, a Kisfaludi Polgárok Érdekvédő Egyesületének elnöke úgy fogalmazott: céljuk, hogy rendszeresen szervezzenek egészségügyi szolgáltatásokat, egészségmegőrző programokat. A szűrőnap régi vágya és igénye volt a városrésznek, hiszen itt ilyen még nem volt. Gondoltak a rohanó életmódot élő, és az egészséges életmódot háttérbe szorító fiatalokra és a városba nem szívesen utazó idősekre egyaránt, akik helyben igénybe tudják venni a vizsgálatokat.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >