Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Indul a Sóstó közútfejlesztés II. üteme
Indul a Sóstó közútfejlesztés II. üteme Nyomtatás E-mail
Írta: Polgármesteri Hivatal, Fraller Ildikó   
2018. április 03.
ImageÁprilis elején a munkaterület átadással megkezdődik a Sóstó Rehabilitáció Közúti elérhetőség fejlesztés II. üteme, amelynek költsége meghaladja az 1 milliárd 250 millió Ft-ot.

 

 

A nyílt közbeszerzési eljárás során győztes fehérvári kivitelező cégnek 300 nap áll rendelkezésére a munka elvégzésére, amelynek keretében csaknem 300 parkoló épül, megújul a Csíkvári út és a Hosszúsétatér, szilárd burkolatot kap a Csőszház utca és több száz méternyi sétány és járda épül. A fejlesztés teljes egészében állami forrásból, a Sóstó Természetvédelmi Terület Rehabilitációs Programjából valósul meg.  A beruházásról Törő Gábor országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila önkormányzati képviselő tájékoztattak.


Székesfehérvár Önkormányzata két évvel ezelőtt indította útjára az összességében 3,8 milliárd forintos állami támogatással megvalósuló Sóstó Természetvédelmi Terület és Csónakázó-tó rehabilitációs programot. A projekt magában foglalja a természetvédelmi terület környezetében lévő utak, járdák, parkolók, sétányok felújítását is.

A II. ütemben a nyílt közbeszerzési eljáráson győztes fehérvári kivitelező cég bruttó 1.257.173.000 Ft értékben végez munkát, az összeg az 5%-os tartalékkeretet nem tartalmazza. 

Törő Gábor
országgyűlési képviselő azt mondta, hogy a Sóstó környékének a fejlesztése régi adósság, közte a temetők körüli parkolóépítés: ezek létrehozásával a fehérváriak bármilyen időszakban, akár húsvétkor is méltó körülmények között tudják majd látogatni a temetőket, és mindenki biztonságban tudhatja a gépjárművét. A fejlesztésekről összességében azt mondta, hogy ezek a Sóstó környékének a kertvárosias jellegét fogják erősíteni, és kiváló kirándulóhely is lesz a terület.

„Ez egy nagyon komplex, egy városrész teljes rehabilitációját jelentő fejlesztés.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester, és a Csónakázó-tó körüli felújításokat hozta párhuzamként, ami szintén nemcsak egy-egy elem megszépülését jelenti. „Aláírtuk a szerződést, és néhány napon belül munkaterületet fogunk átadni, ami a Sóstó Rehabilitációs Programon belül az utak, a sétányok és a parkolók kialakításával a második fejlesztési ütemet jelenti. Ez 1 milliárd 250 millió forintos beruházás, a munkát egy nagyon komoly versenyben – mind minőség, mind ár vonatkozásában –, becsült érték alatt egy székesfehérvári cég, az Úttéppark nyerte.” – mondta el a polgármester, és hangsúlyozta, hogy a jelentős fejlesztéseket magában foglaló beruházás teljes egészében kormányzati forrásból valósul meg. A rehabilitációval néhány, eddig a városrészt terhelő ipari terület is kikerül a környékről, tette hozzá, majd az érintett útszakaszokat használóktól megértést, türelmet kért az elkövetkező hónapokra.

Mészáros Attila
önkormányzati képviselőként köszönetet mondott a hatalmas beruházási forrásért. Elmondta, hogy a kivitelezőnek 300 nap áll rendelkezésére a munkálatok elvégzésére, ami azt jelenti, hogy a jövő év januárjának az elején-közepén készül el teljes egészében a fejlesztés. A képviselő szólt az első ütemben megújult Temető utcáról és a katolikus temető mögötti parkolók kialakításáról, majd ismertette a beruházás részleteit:

A Csíkvári út teljes átépítésénél a meglévő útpálya szélesítése, a kétoldali irányhelyes kerékpársáv kialakítása, valamint a Homoksorig egy plusz forgalmi sáv kialakítása történik meg, és az egyik oldalon végig térkő burkolatú járdát építenek ki. Az út teljes hosszában zárt rendszerű csapadékcsatornát kap, valamint a közvilágítási hálózat megújítására is sor kerül. Az út szélén található középfeszültségű légkábel, valamint az optikai kábelek is a föld alatt futnak majd a beruházás eredményeként. 

A Széchenyi út Csíkvári úti körforgalomba vezető szakaszának, valamint a körpálya burkolatának felújítását is magában foglalja a fejlesztés, a kopóréteg cseréje a teljes felületen az aluljáró magassági kapujától az Új Váralja sori csatlakozásig megtörténik, valamint a tönkrement szegélyeket is cserélik. A dr. Serényi Antal utcában a Csíkvári úttól a Homoksorig az egyik oldalon végig járdát építenek, valamint a csapadékvíz elevezését zárt csapadékcsatornával oldják meg. Mart aszfalttal burkolják a Csőszház utcát 210 méter hosszban. 

A Csíkvári útról és a Homoksorról is elérhető lesz a két út közötti üres telkeken tervezett 244 személygépjármű elhelyezésére alkalmas parkoló mező, önálló zárt csapadékcsatornával és közvilágítással. A Csíkvári út alatt egy, a Stadionba vezető 22 méter hosszú gyalogos aluljárót építenek, ami a stadion főlelátójának közvetlen elérését biztosítja.

Az Evangélikus temetőnél 27 db, a Református temetőnél 8 db parkoló épül meg.

Az Aszalvölgyi-árok sétány és Hosszúsétatér északi felén is burkolatfelújításra kerül sor: az Aszalvölgyi-árok Széchenyi út és Hosszúsétatér közötti fedett szakaszán elsősorban a gyalogosok számára térköves burkolatot alakítanak ki, valamint egy közvilágítási oszlop is kiépítésre kerül a sétány megvilágítása érdekében. A Hosszúsétatér északi ágának burkolatfelújítása, valamint a szegélyek cseréje és a csapadékvíz elvezetésének javítása is megtörténik.

A Sóstó közútfejlesztés első üteme mintegy 300 millió Ft-ból már 2017-ben megvalósult.  Megépült a „Sóstó köz”, azaz a Szárcsa utca 11. számú lakóingatlan helyén épült új, 2x1 forgalmi sávos, 68 méter hosszúságú aszfaltburkolatú út, kétoldali térkő burkolatú járdával, valamint a szomszédos ingatlanokat védő 165 méter hosszúságú zajvédő fal. Ez az az átkötő út, amellyel a szurkolókat, a környékbeli temetőkbe, valamint a természetvédelmi területre érkezőket kiszolgáló parkolók megközelíthetőek, és ez a terület alkalmas turistabuszok várakozására is. Összességében 87 személygépjármű, valamint 13 busz várakozására alkalmas a parkoló. A parkoló területére 60 fát és 200 cserjét ültettek október végéig, valamint 19 új lámpaoszlopot helyeztek ki, és 4 lámpatest cseréje történt meg.

Szintén megépült a Sóstó Természetvédelmi Területre vezető térkő burkolatú sétány, valamint a Stadion sétány, ami a Sóstói temető oldalában, a megújuló Sóstói Stadion vendégszektorának bejáratához vezet. Megtörtént a Hosszúsétatér Csíkvári úttól délre eső szakaszának és a Temető utcának a teljes felújítása 293 méter hosszon.

A lehulló csapadékvíz összegyűjtésére és tisztítására 280 méter csapadékcsatorna, 15 akna és 185 méter hosszúságú vízelvezető szegély, valamint egy olajfogó műtárgy épült. A tisztított csapadékvizet a Sóstó vizébe engedik majd.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >