Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Új üzemcsarnok 1 milliárd forintból
Új üzemcsarnok 1 milliárd forintból Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. április 03.
ImageÚj üzemet avattak a Plastikon CEE Kft-nél: a több mint 1 milliárd forintos beruházás a Széchenyi 2020 program, hazai magánbefektetői forrás és bankhitel segítségével valósult meg.

 

 

A cég PET alapanyagból gyárt műanyag csomagolási anyagot, kapcsolódva a körkörös gazdasági modellhez, a hazai piacról vásárolt lakossági hulladékot a legfejlettebb technológiával dolgozzák fel. A hulladékból előállított új alapanyag megvalósításában élenjáró vállalatot Mészáros Attila alpolgármester és Weingartner Balázs, az NHKV Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntötték.


Új üzemet avattak a Plastikon CEE Kft. telephelyén. A 2015-ben elkezdődött beruházás összértéke meghaladja az 1 milliárd forintot: a Kft. a Széchenyi 2020 programból 333 millió forintot nyert el, a beruházás fennmaradó 50%-át bankhitel, a fennmaradó részt hazai magánbefektetői forrás biztosította. Jelenleg a tesztüzem, valamint a beszállítói és piaci szereplőkkel történő egyeztetés folyik.

A cég PET alapanyagból gyárt műanyag csomagolási anyagot, kapcsolódva a körkörös gazdasági modell, a hulladékból előállított új alapanyag megvalósításához. Hazai piacról vásárolnak lakossági hulladékból származó, ledarált, mosott alapanyagot, és a világon jelenleg ismert legfejlettebb technológiával dolgozzák fel: akár élelmiszeripari minőségű csomagolóanyagot is elő tudnak állítani a piaci igényeknek megfelelően. A hulladék feldolgozásából származó végtermék ára kedvezőbb a kőolajszármazékból gyártott csomagolóanyagokénál, és minőségileg is piacképes. Tevékenységükkel az iparág régiós központjaként működnek, az üzem 34 foglalkoztatottal 3.800 m² gyártó- és 1.200 m² raktárterületen dolgozik.

„Legyünk büszkék arra, amik voltunk, s igyekezzünk különbek lenni annál, amik vagyunk!” – kezdte beszédét Herman Ottó természettudóst idézve Dr. Biczó L. Imre az Óbudai Egyetem részéről, és a büszkeségét fejezte ki az új üzem kapcsán. Az ipar fejlődéséről a deszintézis fontosságát hangsúlyozta, és a természet komposztáló körforgását hozta fel példának. A PET palackok újrahasznosításának lépcsőfokait felvázolva azt mondta: „Ez az első olyan technológia Magyarországon, amelyik PET hulladékból PET alapanyagot hoz létre: ez tehát ténylegesen igazi újrahasznosítás.” A jövő pedig, mondta, a PET fóliából való termék-előállítást jelenti, amihez a jelen egyetemi hallgatói is hozzájárulhatnak kutatásaikkal, fejlesztéseikkel. 

Weingartner Balázs
, az NHKV Zrt. elnök-vezérigazgatója köszöntőjében ’A hulladék érték’ szlogent hangsúlyozta, valamint annak a fontosságát, hogy a hulladékoknak a megfelelő helyre kell kerülniük az optimális újrahasznosítás céljából. A körkörös gazdasági megoldás alkalmazása és a munkahelyteremtés mellett a település lakosai azzal a tapasztalattal gazdagodnak, hogy hozzájárulhatnak a környezetvédelemhez, fejezte ki. Ezek az üzemek egyre több területen tudnak kiszolgálóként közreműködni – az NHKV érdeke a kidobott szemét hazai felhasználása, hazai munkaerővel, hazai hozzáadott értékkel és a hazai ipar szolgálatában.

Mészáros Attila
alpolgármester a gratuláció és a köszönet szavait közvetítette, gratulált a tulajdonosoknak az ötlethez és a megvalósításhoz, valamint köszönetet mondott azért, hogy mindezt itt, Székesfehérváron tették. „Az országban az elsők között vezettük be a házhoz menő szelektív gyűjtést, valamint a Depóniával közösen nagyon sok olyan akcióban veszünk részt, amelyekkel az újrahasznosítás üzenetét közvetítjük az itt élőknek, és igyekszünk rávenni őket, hogy legyenek ebben partnereink.” – fogalmazott a város feladatáról az alpolgármester, majd hangsúlyozta, hogy a Déli összekötő út megépítésével újabb lehetőségek nyílnak, akár a Plastikon számára is.

Mátrai István
, a Plastikon CEE Kft. ügyvezető igazgatója a Széchenyi 2020 program támogatását, valamint a tulajdonostársak elkötelezett munkájának eredményét emelte ki. Köszönetet mondott az együttműködő partnereknek, és azt mondta, bízik a további közös munkában, mind az Óbudai Egyetemmel, mind az NHKV Zrt-vel. Célként pedig a jó minőségű alapanyag gyártását jelölte meg, valamint kiemelte, hogy a technológia rendelkezésükre áll késztermékek előállítására is.

A beszédeket követően a vendégek megtekintették a csarnokot. Az eseményen jelen volt Dr. Dienesné Fluck Györgyi önkormányzati képviselő, valamint a cég tulajdonosai, vezetői és az együttműködő partnerek képviselői.

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >