Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Ibolya: parfüm-alapanyag, édesség - és szerelmi bájital
Ibolya: parfüm-alapanyag, édesség - és szerelmi bájital Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. április 05.
ImageAz ibolya kiváló lázcsillapító, nyugtató, bőrápoló, vérnyomáscsökkentő, hatékony megoldást jelenthet álmatlanság ellen, felhasználható sütemények, saláták és koktélok ízesítéséhez, ezen kívül illóolajok és parfümök alapanyagául is szolgál – miközben gyönyörködni is lehet szépséges virágában.

 

 

A hóvirág mellett az ibolya is a tavasz beköszöntét hirdeti. E bájos növényről a múltkor már ejtettünk néhány szót (itt), most pedig folytatjuk az ibolyához köthető „érdekességek” sorát.

Legutóbb azzal zártam e blogot, hogy az ókorban csábító bájitalhoz használták az ibolya esszenciáját. Shakespeare Szentivánéji álom című művében is ebből kevertek szerelmi főzetet.

 Az illatos ibolya föld feletti részei tartalmazzák a metil-szalicilátban, szaponinokban és nyálkaanyagokban gazdag illóolajat. A növényben csersavak, flavonoidok, kevés (szalicilsav-metilészter-tartalmú) illóolaj, valamint aszkorbinsav is található. A virág nyomokban szalicilsavat tartalmaz.

Az ibolya illata az ionone-nak köszönhető. Ha beleszippantunk az ibolyába, az ionone stimulálja a receptorokat, majd ideiglenesen kikapcsolja őket. Egyfajta „szagvakság” jön létre. Majd, mikor úja megillatozzuk, és ismét levegőt veszünk, újra érezzük az édes „ízt”. Ez azért van így, mert az agyunk néhány pillanatnyi „szagtalanság” után új impulzusként fogja fel az ibolya-illatot. És kezdődik minden elölről… Innen a titokzatos „föl- és tovatűnő hatás”.

Az ibolyát már a XIV – XV. században is használták illatosításra: a templomok padlójára szórták, hogy elfedje a szagokat. Bódító illata miatt egyébként már az ókorban is termesztették. (A görög mitológiában Aphrodité attribútuma volt.)

 

A teljes cikk elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/03/12/ibolya-parfum-alapanyag-edesseg-es-szerelmi-bajital/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >