Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Budapesti impozáns századelős épületeink - 4.rész
Budapesti impozáns századelős épületeink - 4.rész Nyomtatás E-mail
Írta: Fazekas Krisztina   
2018. április 05.
ImageNem tudjuk abbahagyni, sőt. Ebben a posztban lesznek olyan budapesti impozáns épületeink is, ahova mi is csak engedéllyel jutottunk be. Miért csináljuk..? Hogy sétálj egy megállót, és nézz felfelé Te is. Hogy kukucskálj a kulcslyukon, nyomj rá a kilincsre, és ha szabad az út, menj be és ámulj..! Mert csodában élünk, csak a nagy rohanásban nem feltétlen vesszük észre.

 

Ha pedig nem nyílik a kapu, ne csüggedj, nézz be ide, az erre-arrára. Mert akkor is bejutsz egy-egy kapu mögé, csak képernyőn keresztül. Hello Budapest, hello épített örökség..!

Az őseink tudtak. A századelőn felhúztak maguknak (nem is gondolták, hogy nekünk is) csodálatos, adott esetben grandiózus, adott esetben kisebb, de mindenféleképpen magamutogató épületeket, melyekkel ízlésesen, egy arculati világ köré rendeztek, és ezzel megalkották még az útvonalaik, utcáik, köztereik formáit is (amiken egyébként mind a mai napig járunk). Ezek a piperkőc, magamutogató épületek pedig igenis tudták a rájuk adott öltözék minden egyes cizellált tülljét, kitűzőjét, fejdíszét, részletét méltón viselni. És tudják ma is.

Ez Budapest egyik legrégebbi és legszebb terének épülete. Tudtad, hogy Szabó István Napfény íze című filmjének adott jelenetei is itt játszódtak..? És hogy állítólag titkos alagút visz át az épület pincéjéből a Parlamenthez..? A Budai Várnegyedben, közvetlenül a Mátyás-templom melletti épületben jártunk. Gyere velünk..!

Kattiints ide: http://www.errearra.org/volt-penzugyminiszterium

 

Image
.

 

Alig kilenc évvel a fent látható épület megalkotása után Fellner Sándor, a mai viszonylatban szinte alig ismert építész elnyerte az Osztrák-Magyar Monarchia Igazságügyi Tárcájának palota-tervezését is. Ez az épület mind a mai napig a csúcsok csúcsa a bírósági hierarchiában. A több mint száz éves épített örökségünk kis tárgyalójában, nagy tárgyalójában, folyosóján jártak már celebek, nagy emberek, kis emberek, bilinccsel, bilincs nélkül, ünnepi, és rabruhában is. Beviszünk ebbe a nem kevés hatalmas oszlopfővel, a törvényes rend fontosságát hangsúlyozó, csodaszép épületbe is.

Kattints ide: http://www.errearra.org/igazsagugyi-palota

 

Tudtad, hogy a századelőn őseink meghatározták, hogy a csodálatos, grandiózus, impozáns épületeink magyar alapanyagokból, magyar iparosok által készülhetnek..? Így készült el többek között az Operaház, és az Országház is. 

Tudod-e, hány méter magasra tervezte Steindl Imre (aki gyermekkorában Jókai Mórék szomszédságában, ennek a budai háznak a kertjében rúgta a bőrt) az Országház kupoláját, és miért..?

És tudod-e, hogy miért ilyen aránytalanul nagy Magyarország méretéhez képest a Parlament..? 

Ez itt az országunk Házának, a Parlamentnek egy fotója, viszont olyan helyeken is jártunk, ahova csak úgy nem jutsz be. Hogy megmutathassuk. Neked.

Klikkelj ide: http://www.errearra.org/orszaghaz

 

A budapesti impozáns épületeink 3. részében megmutattuk Nektek azt a budapesti palotát, ahol Nagy Ervin főszereplésével a Kincsem című film egy jelenetét forgatták. Most megmutatjuk Nektek azt az épületet, ahol Törőcsik Mari főszereplésével készült Aurora Borealis című film adott jeleneteit vették fel. Egy háromszáz éves épületbe viszünk (ami egyébként egy papnevelő intézet mind a mai napig). Gyere velünk: 

Klikkelj ide: http://www.errearra.org/kozponti-papnevelo-intezet

 

Végül pedig, de nem utolsósorban teret nyitunk a szabadba. Ha a Várbazáron keresztül sétálsz fel a Budai Várba, csodás képzőművészeti alkotásokkal találkozhatsz útközben.. És a budapesti panoráma..

Nézzed meg: http://www.errearra.org/hogy-nez-ki-a-varbazar

 

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >