Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megújul a 62. sz. főút másfél kilométeres szakasza
Megújul a 62. sz. főút másfél kilométeres szakasza Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. április 06.
ImageBruttó 270,5 millió forintból újul meg a 62. sz. főút egy másfél kilométeres szakasza: a Seregélyesi úti körforgalomtól a Budai út – Kadocsa út kereszteződésig, a csomópont felújításával együtt. A 100%-ban hazai finanszírozású projekt a tanév befejezése után kezdődik és iskolakezdésre tervezik a munkálatok befejezését.

 

A Seregélyesi utat érintő, a 62. sz. főút felújításának utolsó szakaszát jelentő beruházásról Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságának igazgatója adtak tájékoztatást.


Megújul a 62.sz. főút 44+241-45+707 km szelvények közötti, 1,5 km hosszú szakasza: ezen a szakaszon nagyrészt 30 évnél öregebb kopóréteg található, erősen elhasználódott, kátyús, repedezett az út. A felújítás a Seregélyesi úti körforgalom után indul, és az út végszelvényéig, a Budai útig tart, benne a Budai út – Kadocsa út csomóponttal. A fejlesztéssel tulajdonképpen befejeződik a 62. sz. főút felújítása.

Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője az állami út felújításával kapcsolatban azt fejezte ki, hogy az állam hivatalai, szervezetei és hatóságai által az állampolgárok számára megfogalmazott elvárások mellett az a helyes, ha az állam önmagával szemben is megfogalmaz elvárásokat, és azokat teljesíti. A képviselő hangsúlyozta: „Az ütemezett munkálatok elvégzése egy olyan időszakban zajlik, amikor az a legkisebb zavart okozza, a körforgalomtól a Budai út – Kadocsa út kereszteződéséig.” Vargha Tamás a közlekedők türelmét kérte a felújítás idejére.  

„Ez egy nagyon fontos beruházás és nagyon sokan fognak neki örülni – fehérváriak és az utat használó nem fehérváriak egyaránt.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester. Az év minden időszakában és a minden napszakban óriási forgalmat lebonyolító útszakaszt érintő beruházásról elmondta: „Másfél kilométeren fog megújulni az útburkolat, és egy magas teherbírású burkolatot fog kapni, bruttó 270,5 milliós forintos összegből, teljes egészében kormányzati finanszírozásból.” – a polgármester köszönetet mondott a fejlesztés lehetőségéért, valamint a szakmai előkészítésért, és türelmet, megértést kért a közlekedőktől.

Molnár István, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér Megyei Igazgatóságának igazgatója a beruházás részleteit ismertetve elmondta, hogy a körforgalom és az autópálya közötti szakaszt 2008-ban újították fel. A felújítandó újabb szakasz Székesfehérvár egyik legnagyobb forgalmú útszakasza, naponta átlagosan 15 ezer jármű halad át, ebből mintegy 1300 nehézgépjármű, illetve 300 autóbusz. Az igazgató hangsúlyozta, olyan technikát választottak a felújításhoz, hogy hosszú évekig ne kelljen hozzányúlni a burkolathoz: ez azt jelenti, hogy az elhasználódott szélső forgalmi sávokban 11 cm aszfaltot távolítanak el, a belső sávokban pedig 4 cm-es kopóréteg kerül eltávolításra és nagy szilárdságú aszfaltréteget építenek vissza.

Megemelik a burkolatban lévő szennyvízcsatorna-fedlapokat az új kopóréteg szintjére, és kicserélik a vízelvezetést biztosító víznyelőrácsokat. A gyalogos-átkelőhelyeket akadálymentesítik, a forgalombiztonság javítása érdekében pedig tervezik 40 darab KRESZ tábla cseréjét, és tartós burkolati jeleket festenek fel mintegy 1000 m²-en. A szakaszon található három autóbuszöblöt is teljesen felújítják.

A kivitelezés a tanév befejezése után, június közepén indul, a kivitelezőnek 90 nap áll rendelkezésre a munkák elvégzésére: a cél az, hogy augusztus végére a munka elkészüljön. A munkavégzés idején mindkét irányban lezárnak egy-egy sávot, ezért az érintett szakaszon a nyári időszakban is torlódások várhatóak. A közlekedők türelmét kérik a munkálatok idejére.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >