Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Az ibolya kívül-belül jó: együk meg vagy gyógyítsunk vele!
Az ibolya kívül-belül jó: együk meg vagy gyógyítsunk vele! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - FMC   
2018. április 09.
ImageEhető, iható, parfüm, illóolaj és többféle kozmetikai szer készíthető belőle, a kertünket is díszíti, s még gyógynövényként is használható. Ez az ibolya!

 

Az ibolyáról már az ókorban is tudták, hogy tisztító hatású, ezért nagyobb lakomák alatt ibolyakoszorút viseltek a fejükön. A növény gyógyhatását hatóanyagainak köszönheti - szaponin, glikozida, keserűanyagok, illóolaj, alkaloida.

Az egész növény gyűjthető és felhasználható. Arról, hogy hol, mikor, s hogyan kell „szüretelni”, arról korábbi cikkeimben írtam is: Az ibolya lila virága mindenkit megihlet és Ibolya: parfüm-alapanyag, édesség – és szerelmi bájital. E két blogbejegyzésben főként azt emeltem ki, hogy milyen hiedelmek, szokások, történetek fűződnek ehhez a szépséghez, hogyan kell termeszteni, s megmutattam azt is, hogyan kell kandírozni az ibolyát, miként készül az ibolyaszirup, s még ibolyakrémet is „készítettünk”.

 

Az ibolya kívül-belül jó: együk meg vagy gyógyítsuk vele magunkat!

 

Egy kosár ibolya (Fotó: joanne-seasonalhearthandhome.blogspot.hu)

Aki nem édességként, illetve kerti díszként szeretné felhasználni e szépséget, hanem gyógyhatását akarja kihasználni, annak jó tudnia, hogy a növény melyik része mire való:

  • Maga a virág és a gyökere hánytató és hashajtó hatású, ehhez azonban nagyobb mennyiséget, napi három-négy csészényit kell fogyasztanunk belőle. A hánytatószerhez porrá kell törnünk a gyökeret, leforrázni, s azt meginni.
  • A virágnak nyálkaoldó, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő hatása is van. A nyálkaoldó hatás miatt jól alkalmazható légzőszervi megbetegedésekkor köptetőként. A köhögést, asztmát, hörghurutot, szájüregi gyulladásokat enyhíti. Indiában úgy tartják, hogy mandulagyulladás ellen ez a legjobb „természetes gyógyszer”!
  • A virágból és a levelekből elsősorban gyógyteákat és forrázatokat szokás készíteni. A levelek nyálkaoldásra, izzasztásra, vértisztításra használhatóak. Sőt, a méhcsípést is ezzel kezelik sokan! E levélből készült főzet fertőtlenítő, vértisztító, méregtelenítő, enyhén vízhajtó, nyugtató, köptető, lázcsillapító.
  • Friss kutatások szerint egyes daganatos betegségek megelőzésére is alkalmas magas antioxidáns tartalma miatt. Ezért az ibolyából készült teát rákos betegségeknél is használják.

 

Hogy hogyan készíthetünk ibolyateát és egyéb finomságokat?

Megtudhatják az alábbi linke kattintva:

 http://fmc.hu/2017/03/19/az-ibolya-kivul-belul-jo-egyuk-meg-vagy-gyogyitsuk-vele-magunkat/

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >