Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Közösségteremtő program a helyi felsőoktatásban
Közösségteremtő program a helyi felsőoktatásban Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. április 11.
ImageTegnap este a Petőfi Kultúrtanszéken tartották a Duális mentorok és hallgatók első találkozóját.

 

 

A résztvevőket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte, és a – további fejlődést, előrelépést szolgáló – közösséggé szerveződés célját hangsúlyozta a fiatalok számára megújított közösségi térben. A felsőoktatási intézmények oktatói mellett a rendezvényen jelen voltak a duális képzésben résztvevő cégek képviselői is: a rendezvény kötetlenül adott alkalmat, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, élményeiket.


Székesfehérvár a duális képzési forma elkötelezett híve, és a legnagyobb duális képzési hely az országban – a duális együttműködés hálózata 2015 óta működik a városban. A város, a vállalatok és a felsőoktatás együttműködésében az egyik legfontosabb kérdés az oktatásé, a képzés célja a felsőoktatásban pedig az, hogy gyakorlati ismeretekkel is rendelkező szakemberek elégíthessék ki a gazdaság munkaerőigényét, amivel a hallgatók munkaerő-piaci esélyei is nőnek.

Kedden este a Petőfi Kultúrtanszék adott helyet a Duális mentorok és hallgatók első találkozójának, amelyen dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a megjelenteket. A megújult egykori Petőfi Mozi – mondta – fiatalos közösségi térnek készült, miközben egy régi kulturális értéket is megmentett a város. Az elmúlt hónapok sikeres rendezvényei kapcsán a polgármester elmondta, hogy a fiatalok megszólításában kiváló partnerek a felsőoktatási intézmények, majd köszönetet mondott a duális partnereknek és a képzésre évről évre egyre többen jelentkező diákoknak is. „Ez az este alapvetően azt a célt szolgálja, hogy diákok és mentorok közösséggé szerveződve ismerhessék meg egymást – és legyen ez egy csapat, mert akkor biztosan könnyebben tudunk előre jutni, továbblépni. Ehhez beszélgetések kellenek, ehhez tér kell, lehetőség kell.” – fogalmazott a hagyományteremtő céllal megvalósított ötletről a polgármester.

A felsőoktatás egyik legfontosabb innovatív elemének nevezte a duális képzési formát Dr. András Krisztina, a BCE Székesfehérvári Campus rektori megbízottja, és a rendezvényről azt mondta, hogy informális módon ad alkalmat ad a finomhangolásra az együttműködők között. „Mi duális képzési központként gondolunk a Székesfehérvári Campusunkra.” – fogalmazott, és a partnerség előnyeit méltatta, amelynek révén komoly szakmai és infrastrukturális fejlesztéseket tudnak megvalósítani. A rektori megbízott kiemelte, hogy a hallgatói városi programokon rendszerint a három felsőoktatási intézmény együtt vesz részt, ahogy közösen tervezik a Magyar Tudomány Ünnepét is. 

Dr. Vizi László Tamás
, a Kodolányi János Főiskola rektorhelyettese a főiskola hullámvölgyekkel és hullámhegyekkel teli negyedszázadáról szólva azt fejezte ki, hogy az elmúlt évek gyakorlata és tapasztalatai alapján az intézmény sikeresen, négy szakkal kapcsolódott be a duális képzésbe, és jelentősen megnövekedett a főiskola iránti érdeklődés. „A Kodolányi János Főiskola jól kiegészíti azt a felsőoktatási palettát, amely Székesfehérváron található.” – fogalmazott.

Egy személyes élményét osztotta meg a megjelentekkel Dr. habil. Györök György, az ÓE Alba Regia Műszaki Karának dékánja, amikor kezdő mérnökként őt először szólította kollégájának egy országos hírű mérnök, akit addig az egyetemi jegyzeteiből ismert: „Azt szeretném kérni, és azt köszönöm szépen, kedves ipari partnereink, hogy a fiatal kollegáinkat ilyen attitűddel fogadják maguk közé, ilyen attitűddel tegyék a vállukra a kezüket!” – fogalmazott a dékán, és az óriási munkát jelentő duális képzés fontos célját hangsúlyozta.

A rendezvény kötetlen beszélgetéssel folytatódott, miközben Zabos Regina, a Fehérvár Hangja 2015 énekesnője szórakoztatta a megjelenteket. Az esten részt vett Mészáros Attila alpolgármester, a duális partnercégek képviselői, valamint a három intézmény tanárai és hallgatói.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >