Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
467 millió forint pályázati forrás a szakképzés átfogó fejlesztésére Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Tímea   
2018. április 12.
ImageA Székesfehérvári Szakképzési Centrum 467,35 millió forint támogatást nyert el a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében meghirdetett, GINOP-6.2.3-17 „A szakképzési intézményrendszer átfogó fejlesztése” című pályázati kiíráson.

 

 

A projekt keretében az SzSzC tagintézményeinek átfogó fejlesztése valósul meg a tanulók iskolaelhagyása, a lemorzsolódás csökkentése és az eredményes pályaorientáció érdekében. A következő 3 évben hatezernél is több diákot érint a projekt, melynek nyitórendezvényét ma tartották a Best Western Plusz Lakeside Hotelben.

A szakképzési feladatokat ellátó Székesfehérvári Szakképzési Centrum 2015. július 1-jén jött létre, legfontosabb feladata, hogy a centrumhoz tartozó 11 tagintézményt irányítsa, oktató-nevelő munkájukat összehangolja, megszervezze, emelje a szakképzés színvonalát, szélesítse a választható szakmák palettáját, és szervezze a mesterképzést.

A 467,35 millió forint értékű nyertes GINOP projekt során megvalósítani kívánt célok, tevékenységek:
• a végzettség nélküli iskolaelhagyás, a tanulói lemorzsolódás visszaszorítása,
• a tanulók motiválása, képességfejlesztés, IKT/Digitális kompetenciafejlesztés
• mérési rendszer kialakítása a tanulói készségek, képességek fejlesztéséhez
• szakértői csoportok kijelölése, szakmai együttműködések
• a tanórán kívüli tevékenységek bővítése, fejlesztése
• a tanári motiváció erősítése, pedagógus továbbképzések
• pályaorientáció
• nyári vagy iskola/tanítási időn kívül megszervezett felkészítő tanfolyamok, vállalkozói készség fejlesztését támogató tevékenységek biztosítása
• informatikai eszközök beszerzése
• infrastrukturális fejlesztések, intézményfejlesztési tevékenység.

A projekt a következő három évben valósul meg, és mintegy 6.700 diákot fog érinteni. A Centrum vállalja, hogy a tanulmányi eredmények 10 százalékkal javulnak az érintett tanulócsoportokban, illetve a jelenlegi átlagosan 12 százalékos lemorzsolódást 10 százalék alá csökkentik.  Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló projekt nyitórendezvényét ma tartották a székesfehérvári Best Western Plusz Lakeside Hotelben.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum fontosnak tartja, hogy megragadja a lehető legtöbb pályázati lehetőséget, hiszen ezek azok a források, melyek a fenntartó által biztosított összeget kiegészítik, és további fejlesztésekre adnak lehetőséget. Az elmúlt 3 év alatt közel 1,5 milliárd forint pályázati forrás érkezett a Centrumhoz. Az első egy-másfél évben az intézmények felújítására helyezték a hangsúlyt, ami közel 800 millió forintot jelentett a fenntartó által biztosított 180 millió forinton túl. Emellett ugyanilyen hangsúlyosak a különféle szakmai projektek és azok támogatása. – emelte ki köszöntőjében Kulcsár Szilvia, az SzSzC főigazgatója.

A nyitórendezvény első előadója dr. Cser-Palkovics András polgármester volt, aki az oktatás fejlesztése, a tanulók ösztönzése és a lemorzsolódás csökkentésének érdekében tett intézkedéseket, feladatokat foglalta össze. „A választások utáni első nyilvános székesfehérvári program a mai projektnyitó. Ezzel szimbolikusan is jelezzük, hogy a városnak mit jelentenek a diákok, és mit jelent az a fajta összefogás, melynek keretében mindenki teszi a dolgát azért, hogy a fiatalokat meg tudjuk szólítani és itthon tudjuk tartani.” – hangsúlyozta a városvezető.
Előadásában beszélt arról a pályaorientációs programról, amely egy speciális szoftvercsomag segítségével valósul meg. Célja, hogy a város minden 7-10. évfolyamos diákja részt vegyen benne, csökkentve ezzel az esetleges rossz továbbtanulási döntés hatásait. Ugyancsak szólt többek között a fiatalok motiválásáról, a 2016 őszén indított Alba Regia Közoktatási és Felsőoktatási Ösztöndíjról, a felsőoktatás erősítéséről, a magas szintű, gyakorlatorientált duális képzésről, Székesfehérvár egyre erősödő gazdaságáról, a helyben elérhető, világszínvonalú technológiákról, Székesfehérvár országos szinten legnagyobb vásárlóerejéről és az egzisztenciális lehetőségekről.

Dr. Cser-Palkovics András kiemelte, ha a fiatalok látnak perspektívát, látják a jövő lehetőségeit, akkor a lemorzsolódásuk biztosan kevesebb lesz. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >