Kezdőlap
Évente több mint 1000 kutya fordul meg az ASKA menhelyén Nyomtatás E-mail
Írta: Fejér Tamás   
2018. április 13.
ImageIdén már több mint 140 kutyát adtak örökbe, de még így is sok a bentlakójuk, és bár átlagosan három-négy hónapot töltenek a menhelyen, van olyan kutyusuk, aki hat éve itt lakik. De a reményt nem lehet feladni, egyszer gazdára találhat ő is.

 

 

Egy nagy zsák kutyatáppal érkezett dr Cser-Palkovics András polgármester az ASKA menhelyre, de a látogatás célja nem csak az adomány átadása volt: "Mindegyik fehérvári menhelyre ellátogatunk, hogy felmérjük, az eddigi támogatásokon, együttműködésen kívül milyen segítségre van leginkább szükségük a helyeknek." - fogalmazott a polgármester.

Az ASKA menhelyét Molnár Tamásné, az ASKA Alapítvány titkára, valamint Málits József, az Alha-Vet Kft ügyvezető igazgatója és Mozsár Andor, az Alpha-Vet Kft. Marketing & VET CA üzletfejlesztési igazgatója mutatta be.

A gyepmesteri feladatokat is ellátó, az Állatkórház szomszédságában működő ASKA menhely nem teljesen olyan, mint egy átlagos állatmenhely. Molnár Tamásné elmondta, ők a feladatokat az első lépéstől az utolsóig meg tudjuk oldani: az állatok szakszerű befogását, szállítását, orvosi vizsgálatát, kezelését, karanténozását, és a végső fázist a hazajuttatást, vagy gazda keresését, mindezt az elejétől a végéig dokumentálva.

A 15 évvel ezelőtt két kennellel indult ASKA mára több mint 140 kennellel működik. Évente átlagosan 1000-1100 kutya fordul meg a telepen, és egy időben 250 kutyát tudnak gondozni. A főként adományokból, pályázati pénzekből működő Alapítványnál folyamatos a fejlődés, most tavaszra készül el fűthető kezelőjük és babaházuk, ahol kölyökkutyák is sokkal hamarabb és jobb körülmények között tudnak majd fejlődni.

Persze támogatásra folyamatosan szükség van, az Alapítvány egyik fontos bevételi forrása az 1 százalékok felajánlása, de közvetlen adományok is érkeznek magánszemélyektől. Kiterjedt önkéntesi hálózattal rendelkeznek, ami nagy segítség a kutyák gondozásánál, de a mindennapi munkában szükség lenne még segítő kézre. A mostan látogatás alkalmával egyeztettek is erről dr. Cser-Palkovics Andrással, aki reményét fejezte ki, hogy az Alapítvánnyal és az Alapítvány támogatóival közösen meg fogják tudni oldani a plusz egy munkahely létesítését a jövőben.

A látogatás végén dr. Cser-Palkovics András külön pozitívumként említette, hogy a menhely a "gazdi nevelést" is fontosnak tartja, törekszik arra, hogy felelős állattartásra ösztönözze az örökbefogadókat is. Mint Molnár Tamásné, az ASKA titkára fogalmazott, "nem adnak akárkinek kutyát". Az örökbefogadás "nem három napos történet, ez egy hosszútávú műfaj”, nem lehet hirtelen felindulásból, vagy a film hatására dönteni a kutyák sorsáról.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >