Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Haldoklóból Nagyapó mesefája
Haldoklóból Nagyapó mesefája Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2018. április 14.
Nem túlzás azt állítani, hogy a Velence Korzó strandjának sarkában álló, tavaly áprilisban művészi szobrokká faragott, pusztulásra ítélt fák lökték be igazán Varga Norbert pázmándi láncfűrészes fafaragó karrierjét.

 

 

Akkor szinte minden környékbeli média foglalkozott az ügyes kezű fiatalemberrel, aki azóta számtalan megbízást kapott és teljesített professzionális minőségben itthon és határainkon túl is. Varga Norbert egy év után visszatért Velencére, ahol Koszti András polgármester kérésére a Wenckheim-kastély szomszédságában varázsolt egy, a helyi önkéntes tűzoltók által "elővágott", korhadozó fából egy padon ülő kisfiút, akinek nagypapája olvas éppen mesét. A "Nagyapó mesefája" névre keresztelt, a minap befejezett faremekről az alkotó osztotta meg velünk gondolatait.

- Ez a faragás Koszti András polgármester úr kezdeményezésére indult, vele együtt, közösen találtuk ki a most elkészült végeredményt. Egy olvasó ember volt az első ötlet, utána, a továbbgondolkodás "hozta" mellé a gyermeket, akinek nagypapája mesél, olvas egy könyvből. - vázolta a lényeget Varga Norbert, aki hozzátette; nagyon nehéz dolga volt, ugyanis a megmunkálandó fa rendkívül rossz állapota jelentős kihívás elé állította.

 

 

- Nagyon nehéz feladatot adott nekem ez a fa, mivel a külső részén is látszott, hogy nagyon beteg, ami a későbbiekben ki is derült, így nyugodtan állíthatom, hogy ez volt eddigi faragásaim legbetegebb fája. A már kifaragott alakoknál is lehet látni, hogy mennyire korhadt volt belül, nehezítette az is a faragást, hogy az ilyen öreg, háborút is megélt fáknál sűrűn előfordul, hogy találok benne töltényt, szöget és drótot. Itt most egyikből sem volt hiány. Ezeket a nehézségeket leszámítva, számomra egy nagyon kedves és sokat mondó faragás jött létre. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy ismét Velence városának faraghattam, köszönöm az ismételt bizalmat polgármester úrnak! Remélem munkába, illetve iskolába menet-jövet, vagy sporteseményre érkezve sok embernek csal mosolyt az arcára Nagyapó mesefája. - mondta Varga Norbert.

 

A pécsi származású, pázmándi láncfűrészes mester újra remekelt, nem csoda, hogy alig van hely a naptárjában, szinte minden hétre van felkérése a legkülönfélébb alkotások létrehozására. Faragott már sárkányt, dinoszauruszt, mindenféle ember- és állatfigurát, angyalt, asztalt, széket, motort, traktort és egyéb járműveket, továbbá a mozivászon rettegett halálosztó Predátorát és az erő sötét urát, Darth Vadert is, lézerkarddal együtt.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >