Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ülést tartott a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. április 18.
ImageÖstör Annamária alelnök vezetésével zajlott tegnap délután a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A bizottság ülésén a napirendi pontok között többek között a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia életében bekövetkezett változások, az Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Krízis Centrum működése, valamint az Ifjúságkutatás vonatkozó tapasztalatai szerepeltek.

 

 

Ülést tartott a Polgármesteri Hivatalban a Székesfehérvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, a KEF alelnöke vezetésével.

Első napirendi pontként Farnas István Géza intézményvezető adott tájékoztatást a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia életében az elmúlt időszakot érintő változásokról. Az a többéves terv, hogy a Gyümölcs utcában működjön valamennyi szolgáltatás, hamarosan valóra válik; az udvaron kialakítanak egy filagóriát is, ami előnyös lehetőség lesz a kinti programokhoz. Az intézményvezető a tapasztalatok közül kiemelte, hogy az ellátottak többsége alkoholfüggő vagy hozzátartozó. A RÉV-nél gyászfeldolgozó csoportok működnek, valamint nevelőszülőknek és tinédzsereknek is szerveznek csoportfoglalkozásokat. A napirendi ponthoz kapcsolódóan bemutatkozott Dr. Sörédi Pál pszichiáter addiktológus szakorvos, aki 20 év után újra segíti majd a szervezet munkáját. 16 évig Svédországban dolgozott, mostantól konzulensként fog dolgozni az ambulancián, a kliensek felmérésében, valamint igény szerint szupervizori szolgálatot teljesít.

A következőkben az Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Krízis Centrum mutatkozott be, új néven.

Balcsik Tamás Zsolt intézményvezető a gyermek- és ifjúságaddiktológia helyéről, mint új ellátási formáról beszélt. Szólt a gyermekvédelmi törvény, a szociális törvény megközelítéseinek és az adatvédelmi törvénynek az egyeztetési nehézségeiről – mint mondta, elsősorban a gyermek és fiatalkorú érdekeit tartják szem előtt. Az intézményben (Mártírok útja 2.) 11 ember dolgozik állandóan az ambulancián, valamint 2-3 külső munkatárs is közreműködik. Az ellátás hatékonyságának az érdekében krízisvonalat működtetnek.

Gönczi Gábor szakmai intézményvezető-helyettes a „betegútról” beszélt, a bejelentkezéstől a kimenetig: a páciensek előzetes felmérésekkel kerülnek be a rendszerbe, a szakemberek esetmunkája dönt arról, milyen terápiát alkalmazzanak: családterapeutára, pszichiáterre vagy pszichológusra van szüksége a betegnek. A munkát végig nyomon követik, és ha a folyamat nem jól működik, visszatérnek az elejére. Gönczi Gábor elmondta, hogy a gyerekek esetében a családot is bevonják a folyamatba – fontos, hogy holisztikusan, rendszerszemléletben kezeljék a beteget.

Dr. Rappant György addiktológus főorvos, az Egészségdokk munkatársa hangsúlyozta, hogy az eltereléshez kapcsolódó állapotfelmérés és a megelőző felvilágosítás mellett a gyógykezelés szolgáltatása is elérhető az intézményben, valamint szükség esetén felmérést végeznek a rehabilitációkat, illetve a kórházi kezeléseket illetően. Az új kábítószer-fogyasztási szokásokról elmondta, hogy visszaszorulóban vannak a körzetben a 2010-ben megjelent dizájner drogok, a kannabisz fogyasztása vette át a vezető szerepet.

Östör Annamária
ismertetve a 2016-ban készült Ifjúságkutatás vonatkozó tapasztalatait problémafelvetéssel fordult a fórum tagjaihoz. Szakmai segítségre és konstruktív együttműködésre hívta a szakembereket a fájdalomcsillapítók és az altatók szedésének visszaszorításában: a felmérés szerint a középiskolásoknak körülbelül a fele, a felsőoktatásban tanulók közül pedig még többen élnek ezekkel a drogokkal. Az egyeztetés során a megfelelő kommunikációs fórumokról, valamint a korosztályra jellemző stimuláló szerek használatáról, a pánikbetegségek megnövekedett számáról és a játékfüggőségről is beszéltek az ülésen. A felvetésre a következő ülésen térnek ki újra konkrét elképzelésekkel. 

Sáringer Károly
egykori élsportoló, sportújságíró meghívott vendége volt a fórumnak, „Letenni a poharat!” – ezzel a figyelemfelkeltéssel a saját tapasztalatok megosztásának a fontosságát hangsúlyozta, akár az alkoholizmusról, akár a drogfogyasztásról legyen szó, és az érintettség okán a meggyőző és hiteles kommunikációra irányította a figyelmet.

 
< Előző   Következő >