Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow A legtöbb esélyt jelentő képzési forma a duális
A legtöbb esélyt jelentő képzési forma a duális Nyomtatás E-mail
Írta: Fraller Ildikó   
2018. április 20.
ImageA Városházán tartotta Duális Információs Napját az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, azzal a céllal, hogy a duális képzések céges partnerei és a hallgatójelöltek jobban megismerhessék egymást.

 

Duális Információs Napot tartott a Városháza Dísztermében az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara a vállalati partnerek és a fiatal hallgatójelöltek részvételével. A kar jelenleg 177 duális képzési helyet kínál. A rendezvény célja az, hogy a földmérő és földrendező mérnök, gépészmérnök, mérnök informatikus, műszaki menedzser, villamosmérnök alapképzés, valamint a mechatronikai mérnök mesterképzés céges partnerei bemutatkozhassanak a fiataloknak.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester felidézte a képzési forma elindulását, amikor a meghirdetett információs napra még jóval kevesebben érkeztek – a teltházas érdeklődés azt mutatja, hogy a következő 1-2 évben ki fogja nőni a rendezvény a Dísztermet, mondta. A polgármester hangsúlyozta a képzési forma és az egyetemi partnerség fontosságát a történelmi városban, amely a magyar gazdaság jelene, és a jövő egyik meghatározó ipari központja mind az országban, mind Közép-Európában. „Hogy ezt az utat be tudjuk járni, ehhez az úthoz egészen biztosan kell szakképzett munkaerő, és ez nem elképzelhető a fiatalok nélkül.” – a polgármester sok sikert kívánt a diákoknak az érettségi vizsgához, a felvételihez.

„A város azt a képzési struktúrát tudja megadni, amivel leginkább föl lehet ma készíteni egy fiatalt arra a nagybetűs életre, ami várja a munkaerőpiacon. Ráadásul olyan szakmák tekintetében, amikre óriási a kereslet – nem véletlenül van ennyi duális partnerünk. Az ipar a világ legkorszerűbb technológiáját tudja Székesfehérváron.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András, és az AMK-n szeptembertől megvalósuló robottechnikai képzési lehetőséget is kiemelte, hangsúlyozva, hogy a technológia adta lehetőségeket ki kell használniuk a fiataloknak, és a duális képzési struktúra biztosította fizetés fontos tényezőjéről is szólt. Az egyetemi diákélet támogatásáról elmondta, hogy a város a kereteket biztosítja a Petőfi Kultúrtanszékkel, programokkal, rendezvényekkel.

Köszöntőjében Prof. Dr. Tick József rektorhelyettes kifejezte: nagyon komoly hármas szövetség hozta létre a duális képzést, ami szerencsés konstelláció, különösen a műszaki területeken. Szemléltető példaként a német adatokat említette, miszerint 2016-ban 100 ezer német hallgató vett részt ilyen képzésben – a magyar iparnak is nagy szüksége van az ilyen hallgatókra, hangsúlyozta. Az ipar fő hajtóerejének a magas szakmai tudást nevezte, a duális képzésnél pedig az elméleti képzés mellett szerzett gyakorlatot méltatta. „A világ legjobb tanulási módszere, ha munka közben nézzük a mestereket.” – a rektorhelyettes Michael Jackson szavait idézte a fiataloknak, és azzal ajánlotta, hogy így válhatnak egy szakma mestereivé. Az egyetem – mondta – magas színvonalú képzést és aktív hallgatói életet kínál, a bejutáshoz pedig sok sikert kívánt.

Dr. habil. Györök György
 dékán a leendő hallgatóknak a műszaki felsőoktatással, a duális képzéssel kapcsolatban azt mondta: „Érezzék, hogy ez mostantól kezdve térben és időben konkrét lehetőség: éljék meg lehetőségként!” A dékán azt a sikertörténetet is kiemelte, hogy a karon több éve működő duális képzés olyan lehetőség, ami szárnyakat ad a hallgatóknak a teljesítményeket, eredményeiket tekintve.

A köszöntőket követően Pogátsnik Monika, az ÓE Duális Képzési Iroda igazgatója adott tájékoztatást a képzési formáról: beszélt a tanév rendjéről, a cégeknél töltött 8+16 hét szakmai gyakorlatról, a teljes tanévre szóló havi juttatásról. Kiemelte, hogy a végeredmény egy komoly gyakorlattal rendelkező friss diplomás – aki hatalmas előnyt élvez azokkal szemben, akik összesen hat hetet töltenek gyakorlati képzéssel. A cégek konkrét feladatokba vonják be a hallgatókat, önálló projekteket is kapnak, és megtanulhatják a cégkultúrát. A jelentkezésekről elmondta, július 11-ig van feltöltési és sorrendmódosítási lehetőség, a felvételt nyert hallgatóknak jelentkezniük kell a vállalatoknál is. A pótjelentkezés augusztus-szeptemberben lesz.

A rendezvény végén a 20 vállalati partner – többek között a Széphő, az Arconic-Köfém Kft., a DENSO Gyártó Magyarország Kft., az Emerson Process Management, az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., a Grundfos Magyarország Gyártó Kft., az IBM DSS Kft. és a Videoton – képviselői mutatkoztak be.

A rendezvényen részt vett Mészáros Attila alpolgármester, Dr. Seebauer Márta, az ÓE AMK oktatási dékánhelyettese és a kar oktatói.
 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >