Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Donato Renzetti vezényli az Alba Regia Szimfonikus Zenekart
Donato Renzetti vezényli az Alba Regia Szimfonikus Zenekart Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsanna   
2018. április 20.
ImageDonato Renzetti, a világ egyik legismertebb és legkiválóbb operakarmestere. Ő vezényli szombaton az Alba Regia Szimfonikus Zenekart a pécsi Kodály Központban rendezett hangversenyen. A maestro már megérkezett, a próbák között csütörtökön délután egy sajtóbeszélgetésen is részt vett. Mesélt pályafutásáról, a magyarok és magyar zenészek-zene iránti szeretetéről, valamint a fehérvári zenekarral közös produkcióról is.

 

 

A Hiemer-házban tartott sajtóbeszélgetésen mutatkozott be a fehérváriaknak csütörtök délután Donato Renzetti, aki az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral készül közös koncertre. Szombaton Pécsett, a Kodály Központban adnak hangversenyt, amelyen 19 órától Rossini: Tell Vilmos operájának nyitánya és Bartók Béla Táncszvitje mellett két Respighi-mű, a Tre Corali di Johann Sebastian Bach, valamint a Róma fenyői is felcsendül majd.

A résztvevőket ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója köszöntötte, kiemelve, hogy miért fontos a zenekarnak a soron következő hangverseny. „Több mint három éve keményen dolgozunk azon, hogy a Zenekar minél intenzívebben tudjon fejlődni. A most szombati hangversenyünkön egy világhírű karmestert fogadunk, és a közös produkció, remélem, azt a színvonalat tükrözi majd, amit kitűztünk. Fontos lépés az elismertség a nemzetközi ismertség kialakításában. A zenekar számára az is fontos, hogy minél jobb akusztikai körülmények között játszhasson, ezért is megtisztelő, hogy a Kodály Központban kerül sor a koncertre. Szeretnénk bemutatni, hogyan ’szólalunk’ meg egy, a 21. századi körülményeknek, akusztikai lehetőségeknek megfelelő teremben.”

Elmondta, hogy Donato Renzetti-t Ács János segítségével nyerték meg a koncertre. Végezetül személyes tapasztalatát osztotta meg a résztvevőkkel: belehallgatva a próbákba nemcsak a karmester művészi felkészültségéről, hanem a zenészekkel kialakított barátságos, szellemes és magával ragadó személyiségéről is megbizonyosodott.

Donato Renzetti
a fehérvári zenekarral közös hangverseny mellett teljes pályafutásáról, zenei indíttatásáról is mesélt. Mint mondta, már ötéves korában leírta, hogy karmester szeretne lenni. 13 évesen kezdte a konzervatóriumot, ahol hegedülni tanult, de hangszerként mindig is a dob érdekelte. A milanói Scala is a modern zenét ismerő dobosként hívta meg zenekarával, ezután kapott lehetőséget karmesterként is a világhírű operaházban. Emellett zeneszerzéssel is foglalkozott.

„Közel 95 operát dirigáltam már életemben, van, amelyiket nem is egyszer. Azt hiszem, hogy az olasz operákat igazán ismerem, minőségi hangversenyeket adtunk már a világ számos pontján. Számomra a zenészek között nincs különbség, mindenki egyformán fontos. A zenekar közössége összességében adja az igazi sikert és teljesítményt. Mindig is úgy éreztem, hogy a magyar zenével harmóniában vagyok, amióta Magyarországot és a magyar zenét ismerem, azóta nagy tisztelője vagyok. Talán éppen ezért tudtunk Bartók-hangversenyt is nyerni egykor, mert ebbe a szívemet is beletettem. Tetszik, hogy a magyar művészek alázatosak, sokat dolgoznak – ezek mindenképpen fontosak a minőségi munkához.”

A karmester elmondta, hogy elsősorban azért is fogadta el a meghívást, mert itt egy új kihívásokat kereső zenekarról van szó, és szeretné segíteni őket ezen az úton. A zenén keresztül jól megértik egymást.

A szombaton felhangzó művekről is beszélt Donato Renzetti. Kiderült, hogy Rossini művéből neki a finálé a kedvenc része, de nehéz 17 énekest összefogni. A köztudatban pedig a Tell Vilmos-ból leginkább a nyitány maradt meg, azt rendszeresen játsszák világszerte. Nehézségként azt említette, hogy egy többórás opera hangulatát kell visszaadni a nyitánnyal. A régi zene iránti szeretete nyilvánul meg a két Respighi-mű kiválasztásában. Mint mesélte, közel áll hozzá a Három Bach korál. Három éve talált rá erre az átdolgozásra, ami rácáfol arra, hogy Bachot nem lehet zenekarra vinni, hiszen Respighinek sikerült! A másik darab egy háromrészes szimfonikus költeményciklus része, Róma kútjai és Róma ünnepei mellett szól Róma fenyőiről is. A fenyő, mint szimbólum jelenik meg: az örökkévalóságot képviseli a műben.

Donato Renzetti a hét elején érkezett Székesfehérvárra, azóta próbál a zenészekkel. Mint mondta: a zenekar csodálatos, az összedolgozás és egymás tisztelete, megértése jellemzi a közös munkát. Arra kérdésre pedig, hogy mit szeretne átadni, így válaszolt: „Az a fontos, hogy mindig mindenhol megtaláljuk a szívet. Ez a zenekar pedig a tudása mellett a szívét is szeretné átadni a közönségnek. Amikor ide érkeztem, azonnal megéreztem ezt!”

Székesfehérvár városa nevében Brájer Éva alpolgármester köszöntötte az olasz karmestert. „Nagy öröm a város számára, hogy a pécsi Kodály Központban mutatkozhat be az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Szeretnénk, ha ebben a koncertélményben a fehérváriaknak is részük lehetne, ezért buszok indításával is segítjük a zeneszerető közönség eljutását a koncertre.” Hangsúlyozta: nagyon szép állomása a zenekar fejlődésének a világhírű Donato Renzetti-vel most kialakított együttműködés, és kíváncsian várja, hogyan jelenik majd meg például Bartók zenei világa egy olasz karmester szemléletén keresztül.  

Az olasz maestro
címmel, a Farkas Ferenc bérlet negyedik koncertjeként megvalósuló szombati programra Székesfehérvárról több időpontban indul autóbusz. A jegyvásárlás, valamint a felcsendülő művek részletes ismertetője az alábbi linken olvasható:
http://www.arso.hu/koncertek/farkas-ferenc-berlet-iv.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >