Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Új kulturális intézmény Székesfehérváron
Új kulturális intézmény Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2018. április 23.
Új intézménnyel, önálló kortárs táncegyüttessel bővül a székesfehérvári kulturális élet palettája. A Közgyűlés pénteki ülésén döntött a Székesfehérvári Balett Színház megalapításáról. Augusztus 1-jétől működik majd intézményesített formában is a társulat, amely hónapokkal ezelőtt megkezdte a szakmai munkát, és egy teltházas előadáson már a közönségnek is bemutatkozott.

 

 

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Kulturális Stratégiájában már megfogalmazta a táncművészet intézményesített keretinek megteremtését, egy önálló kortárs táncegyüttes létrehozását. Az önkormányzat szándéka minden területen az értékek gondozása, a kulturális kínálat formálása és minél sokszínűbbé tétele a szakmai és közönségigényeknek megfelelően. Mindezek jegyében a Közgyűlés pénteki ülésén döntött a Székesfehérvári Balett Színház megalapításáról, amely költségvetési szervként alakul meg 2018. augusztus 1-jétől.

A nemzetközi hírű profi táncosokból álló kortársbalett-társulat tavaly kezdte meg tevékenységét Székesfehérváron, Egerházi Attila koreográfus vezetésével. Márciusban a Vörösmarty Színházban adtak teltházas előadást, „Bla-bla-bla” című estjükön több koreográfiával is bemutatták a táncszínház műfajának sokszínűségét.

Az új kulturális intézmény 2018. augusztus 15-től 21 fővel működhet, a kiadások és bevételek tervezésénél 2018-ban legalább 15 előadás bemutatásával számolnak. A döntés kapcsán dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, a város feladata, hogy egyfajta kulturális misszióként bővítse a kulturális palettát.

Egerházi Attila hét éven keresztül vezette a South Bohemian Theatre társulatát művészeti vezetőként, korábban többek között a Pécsi Balett művészeti igazgatója is volt. Olyan kiváló szólistákat hozott Székesfehérvárra, mint Cristina Porres Mormeneo, Emma Pérez, Graziano Bongiovanni és Marie Vilette – ők jelentik a Székesfehérvári Balett Színház társulatának alapját, akikhez tehetséges fiatal magyar táncosok csatlakozhatnak majd a képviselőtestület pénteki döntésének köszönhetően.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >