Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Naplegenda Nyomtatás E-mail
Írta: Vörösmarty Színház   
2009. január 09.

ImageA Naplegenda című táncos produkcióval az alkotók valami egészen eredeti, eddig nem látott látvány- és hangzásvilágot hoztak a hazai és külföldi táncszínházi előadások palettájára. A koreográfus, Mihályi Gábor a magyar népzene legdinamikusabb, legsodróbb erejű motívumait ötvözte és állította színpadra a Magyar Állami Népi Együttes (mai nevén Hagyományok Háza) közreműködésével; munkájáért 2000-ben a Magyar Táncművészek Szövetségétől megkapta "Az Év Alkotója" díjat.

A produkció zeneszerzője, a Riverdance szólistájaként világot járt Nikola Parov a kelet-európai népzenei tradíciókból táplálkozva eredeti, új zenei világot alkotott, melyben a szaxofon, a dobok, a rézfúvósok és a hegedű hangzása tökéletes harmóniát alkot. A dinamikának, a hagyománynak, és a misztikumnak egyvelege ez a népzene és world-music stílusában készült zenemű. A Magyar Állami Népi Együttes - többek között a Naplegenda sikerének is köszönhetően - 2007-ben a nagyközönségtől érdemelte ki a Príma Primisszima díjat.

A Naplegenda friss, kreatív, szellemében 21. századi táncszínházi előadás, mely a művészet sajátos eszközeivel jeleníti meg a Nap kultuszát, életünkben betöltött szerepét, égi útjának és az emberi élet menetének, fordulópontjainak kapcsolatát. A Nap mindig is kultikus jelentőséggel bírt a magyar népművészetben, így a tánc előadás látványvilága is ezekből az ősi gyökerekből táplálkozik. Barcsik Géza egyedien kimunkált díszlet- és látványterve vizuálisan összegzi a Naplegenda zenében és táncban előadott mondanivalóját. A gyönyörű táncképeket az Állami Nép Együttes adja elő, a jeleneteket pedig Herczku Ágnes és Németh Ferenc énekei színesítik.

Image
.
 

"Varázslatos és hátborzongató zenei világ született, amely a koreográfiák látványával párosulva lélegzetelállítóan monumentális és ugyanakkor meghitt és bensőséges" - vélekedik az előadásról a zeneszerző.

 

Zene: Nikola Parov

Rendező-koreográfus és művészeti vezető: Mihályi Gábor

Koreográfia: Németh Ildikó, Mihályi Gábor, Ónodi Béla, Szappanos Tamás, Végső Miklós

Látvány: Barcsik Géza

Jelmez: Imrik Zsuzsa

Közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes tánckara

Tánckarvezető: Kökény Richárd

Asszisztensek: Bakos Gabriella, Borbély Beatrix, Varga Péter

Fotó: Kanyó Béla, Korniss Péter

Producer: Zsidei János Tom-Tom Produkció

Szólót énekelnek: Herczku Ágnes, Németh Ferenc

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >