Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow A Tánc Világnapja
A Tánc Világnapja Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2018. április 30.
ImageMintegy négy évtizede, hogy a Tánc Világnapja Székesfehérváron az Alba Regia Táncegyüttes nevével fonódik össze. Az ünnep előestéjén az idei évben rendhagyó módon nemcsak a néptáncosok nagycsaládja, hanem a néhány hete alakult Székesfehérvári Balett Színház művészei is színpadra léptek.

 

 

Április 29-e a Tánc Világnapja. Az ünnepet 1982-ben az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egy részlege, a Nemzetközi Táncbizottság hozta létre. Időpontjának Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapját választották. Székesfehérváron az Alba Regia Táncegyüttes két előadással, várta a közönséget a Vörösmarty Színházban, ahol színvonalas gálaműsorral, méltó módon ünnepelték meg e jeles napot. Színes csokorba kötötték legújabb alkotásaikat, és felidéztek egy-egy nagy időket megélt színes, szép koreográfiát. Az esten táncra perdült minden korosztály: fiatalok, idősebbek, seniorok egyaránt. Mindazok, akik hétről-hétre a Malom utca 6. szám alatt lévő Táncházba járnak próbálni.

Nyitószámként a táncegyüttes felnőtt csoportja az Alba Regia Vegyeskarral közösen a „Kállai kettős”-t adta elő Majoros Róbert rendezésében. A tavasszal megalapított Székesfehérvári Balett Színház művészei Egerházi Attila Ravel: Bolero című művére komponált „Vörös rúzs” koreográfiáját mutatták be. Ezt követően Juhász Zsófia, az Alba Regia Táncegyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, a jövőre 70 éves táncegyüttesben sokan vannak, és egyre többen lesznek, hiszen lassan már négy nemzedék tagja a táncosok nagy családjának.  Tanárok, rendőrök, katonák, ápolók, mérnökök, anyukák, apukák, nagymamák és nagypapák, focidrukkerek és természetjárók mind-mind a tánc szeretete végett érkeznek a Malom utcába, hogy próbáljanak, készüljenek a fellépésekre, szervezzék a fesztiválokat. A táncos közösség, az önkormányzati támogatással és sikeres pályázatokkal együtt tartja fenn és szépíti a Táncházat, tette hozzá Juhász Zsófia.

Székesfehérvár kulturális életének évtizedek óta meghatározó közössége a táncegyüttes. A nemzetközi néptáncfesztivál mellett a megyei és városi programok, ünnepeink állandó résztvevői. Színvonalas az utánpótlás-nevelésük, fiatal csoportjaik is országos sikerekkel öregbítik városunk hírnevét, mondta köszöntőjében Székesfehérvár polgármestere. A legnagyobb erő azonban az, amely a táncnak köszönhetően e közösséget, a fehérvári táncházmozgalmat jellemzi, tette hozzá dr. Cser-Palkovics András. Kiemelte, hogy a nagy hagyományokkal bíró művészeti együttesek mellett az elmúlt időszakban a város fontosnak érezte további kulturális intézmények megalapítását. Így az Alba Regia Szimfonikus Zenekar mellett nemrégiben megalakult a  Székesfehérvári Balett Színház.

Az ünnepi est díjátadóval folytatódott. A hagyományokhoz hűen köszönetet mondtak azoknak a tagoknak, akik mindennap sokat tesznek az egyesületért, az együttesért. Bokor Lászlóné és Ritter Andrea a 19 éve alapított Senior csoportért végzett kiemelkedő munkájáért vehette át az elismerést. Az Alba Regia Táncegyüttes tavaly alapította az Év Táncosa díjat. A díjra érdemes táncosokat - az idén Nagy Lívia és Balogh Tamás – az együttes tagjai szavazzák meg.

A díjátadókat követően a hagyományokhoz híven a felnőtt csoport mellett színpadra lépett az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja, valamint az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka és Csöröge csoportja. A muzsikát a táncegyüttes kísérője, a Galiba zenekar húzta. A teltházzal zajló ünnepi műsort hatalmas tapssal jutalmazta a közönség.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >