Kezdőlap arrow Sport arrow Fehérvári srácé lett Európa legjobb autósportfotója
Fehérvári srácé lett Európa legjobb autósportfotója Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta - Fejér Megyei Hírlap   
2018. május 03.
ImageEgy fehérvári fiatalember, Murányi Gábor nyerte meg a „Hankook Tire Award” fotópályázatot „Professional” kategóriában. A verseny kiírói Európa legjobb autósportfotóját keresték – és városunkban meg is találták.

 

Murányi Gábor több mint tíz éve főállásban a fotózásból él. Szerencsés ember, mert a munkája a hobbija, és saját vállalkozásában dolgozik. Már ifjúkorában is fotózott saját örömére, és sokáig eszébe sem jutott, hogy egyszer majd ez lesz a pénzkereső munkája is.

Éveken át járta a világ versenypályáit, csak akkor még nem fotósként, hanem először mint sportbíró, később pedig a FIM (Nemzetközi Motorkerékpár Szövetség) felügyelőjeként. Persze ott is kattintgatott rendületlenül. Aztán egyre többen mondták neki, hogy milyen jók a képei. Így egy idő után megfogalmazódott benne a gondolat, hogy mi lenne, ha komolyabban is művelné ezt a hobbit. Felesége szerencsére végig mellette állt, hogy álmát megvalósíthassa, így a terv valósággá válhatott.

 

murányi gábor fehérvári fotós

 

„Természetesen ez nem ment olyan egyszerűen, hiszen el kellett jutni odáig, hogy olyan press cardom legyen, amit elfogadnak mindenhol az akkreditációhoz” – mesélte.- „Jelenleg 90%-ban autóversenyeken dolgozom szerte a világban. Mindig előre leszerződöm a csapatokkal, versenyzőkkel, pályákkal, így már év elején tudom, hogy mikor s hová kell mennem. Az autósporton belül főleg a pályaversenyek azok, amelyeket többnyire fotózok (Forma-1, DTM, 24 órás versenyek, WTCR), de járok Rally Cross, Autocross és tereprally versenyekre is. Persze, nemcsak az autók érdekelnek. Dolgoztam már strandröplabda-, golf-, focimérkőzéseken is, illetve nagy kedvencem a fehérvári Gyulai István Memorial Atlétikai Verseny.”

Mint elmondta: főleg a technikai sportok állnak közel hozzá, ezért erre is specializálta magát. Egész életét behálózza az autósport. Ezen kívül nagyon szeret portrékat is készíteni. Természetesen a legtöbb versenyzőről készült már fotója, tehát a helyszín és a miliő többnyire azonos.

„Szeretem úgy elkapni a pillanatokat, hogy nem lát engem a másik fél.” – vallotta be.

A fotó, amivel megnyerte a Hankook fotópályázatát, a DTM magyarországi futamán készült a Hungaroringen. (A DTM az egyik legerősebb túraautó-verseny a világon.) Ezen a versenyen a magyarországi promóternek a megbízására fotózott, a rendezvény egyik hivatalos fotósaként.

A fehérvári fiatalember elmesélte, hogy a sportfotózás általában a mozgás lekövetéséből áll. Tisztában kell lenni az adott sport szabályaival, hiszen előre kell gondolkozni, tudni kell, hogy a következő percekben, másodpercekben mi fog történni. (Persze, nem mindent lehet előre kiszámítani.)

A teljes cikk elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.feol.hu/hetvege/fehervari-muranyi-gabor-foto-autosport-2318359/

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >